Csapatban ezúttal hetedik és nyolcadik hely jutott

A nagyszerűen alakuló egyéni viadalok után a csapatversenyek kevésbé sikerültek a heidenheimi, illetve a padovai Világkupán. A férfi párbajtőrözők a hetedik, a férfi kardozók a nyolcadik helyen végeztek. Volt jobb, lesz is.

Szilágyi Áron arany-, illetve Rédli András ezüstérme után vasárnap a csapatversennyel folytatódott a padovai férfi kard, valamint a heidenheimi férfi párbajtőr Világkupa-verseny- mindkét helyszínen rekordlétszámú indulóval, 30, illetve 33 válogatottal.
 
Olaszországban az első kör természetesen nem jelentett gondot a csehekkel szemben a magyaroknak (45:13). Csapatunk Madrid után ezúttal sem az eredetileg nevezett összeállításban lépett pástra, most is egy sérülés jött közbe. Szatmári András szenvedett még az egyéni verseny során combhúzódást, a helyére ismét Iliász Nikolász került. A nyolcaddöntő már nehezebbnek ígérkezett Spanyolországgal szemben. Nehezebb is volt, de nehéznek véletlenül sem nevezhetjük az újabb, ezúttal 45:26-os győzelmet. A negyeddöntőben aztán jóval nagyobb falat, a német válogatott következett. Mint kiderült, túl nagy falatnak bizonyult (42:45). A helyosztókon két – kár tagadnunk – nem várt vereség következett a fehéroroszokkal és a franciákkal szemben, így ezúttal a nyolcadik hely jutott a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Szilágyi Áron összeállítású válogatottnak.
 
Somlai Béla vezetőedző betegsége miatt nem utazhatott a mieinkkel, így a válogatott edzője, Navarrete József irányította a kvartettet és értékelt. “A spanyolok ellen szépen vívtunk, és az ott sikeres Szilágyi, Decsi, Iliász hármas kezdett a németekkel szemben is. Tomi kifejezetten jól vívott, Áron érthetően fáradt volt az előző napi aranyérme után, de küzdött, Nikó teljesített gyengébben a vártnál. Hozzáteszem, a Limbachhal felálló németek elleni szoros vereség még belefért. A fehéroroszokkal szembeni kudarc már kevésbé, itt Decsinél jött egy rövidzárlat, ami után már nem tudtunk fordítani. A hetedik helyért meg már kissé talán az akarat is alábbhagyott. A nyolcadik helyezés nem tragédia, kísérleti szakaszban vagyunk, keressük az ideális csapatunkat, dolgozunk tovább.”
 
Sokkal jobban Heidenheimben sem jártunk, ahol a hetedik helyen végzett a magyar együttes. Melyet világbajnoki címvédőnek természetesen nevezhetünk, de abból a kvartettből két klasszis, Boczkó Gábor és Imre Géza is hiányzott, és másodszor derült ki, hogy egyelőre nem tudjuk pótolni őket. Legutóbb Izrael ellen nem sikerült a nyolc közé jutás, most pedig Egyiptom ellen kerültünk kísértetiesen hasonló helyzetbe. Már fogalmazódott a mentesítő gondolat, mely szerint a Közel-Kelet-i béke okán Izrael után Egyiptomot sem illett megvernünk, elvégre az utolsó asszóra öt tusos hátránnyal állt fel Somfai Péter, ám ő nem foglalkozott a világpolitikával és bravúros vívással hosszabbítás után fordított. A negyeddöntőben Lengyelország következett és az újabb hirtelen halál, melyben ezúttal mi hunytunk el. Vigaszként talán annyit, ezt a vereséget nem cseréltük volna el a vb-elődöntőre, amikor ugye éppen a lengyeleknél bizonyultunk jobbnak. A helyosztókon egy újabb vb-legyőzöttel, Venezuelával szemben maradtunk alul, végül a jó szájíz kedvéért egy Németország elleni győzelem jelentette a hetedik helyet a Peterdi András, Rédli András, Somfai Péter, Szényi Péter felállású kvartettnek.
 
Udvarhelyi Gábor fegyvernemi vezetőedzőt nemcsak a csapatverseny, hanem a teljes hétvége értékelésére kértük, elvégre a férfi párbajtőr egyéni versenyein junior és felnőtt korosztályban is szép magyar sikerek születtek. „Hadd kezdjem ezúttal a juniorokkal: fantasztikus sikernek tartom a budapesti szereplést. Arany- és ezüstérem, további két döntős helyezés a 160 fős mezőnyben, ennél többet kívánni sem lehet. A fiatalok a felnőttekkel edzőtáboroztak közösen, és ez a jelek szerint jó ötletnek bizonyult, megismételjük máskor is! A vasárnapi csapattal kapcsolatosan már felemásak az érzéseim. A sérülésekkel ugyanis egyszerűen nem tudok mit kezdeni. Imre Géza még nem áll készen a folytatásra, Boczkó Gábor válla sajnos továbbra sem egészséges, Hanczvikkel Márk és Budai Dani sérült, és Somfai Péter sem százszázalékos. Ennek tükrében azért át kell értékelni az erőviszonyokat… Persze, a hetedik helynél akkor is jobbat várok egy ht múlva Tallinnban és a fiúk be is bizonyították, hogy képesek rá, elvégre egyetlen tussal kaptunk ki a negyeddöntőben.”
 
Eredmények. Férfi párbajtőrcsapat Világkupa-verseny, Heidenheim, 33 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Puerto Rico 45:21.
Nyolcaddöntő: Magyarország-Egyiptom 39:38.
Negyeddöntő: Magyarország-Lengyelország 19:20.
Az 5-8. helyért: Magyarország-Venezuela 32:35.
A 7. helyért: Magyarország-Németország
Végeredmény: 1. Svájc, 2. Korea, 3. Kína, …7. Magyarország (Peterdi András, Rédli András, Somfai Péter, Szényi Péter).
 
Férfi kardcsapat Világkupa-verseny, Padova, 30 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Csehország 45:13. 
Nyolcaddöntő: Magyarország-Spanyolország 45:26.
Negyeddöntő: Magyarország-Németország 42:45.
Az 5-8. helyért: Magyarország-Fehéroroszország 41:45.
A 7. helyért: Magyarország-Franciaország 39:45.
Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Korea, …8. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Szilágyi Áron).

2014. február 16.

hírek

Kollár Anna és Zsögön Andor a kadet tőrbajnok

A törekvéses Kollár Anna és a budakalászi Zsögön Andor nyerte a kadet tőr országos bajnokságot. Gratulálunk!

Aranyérmes a kadet férfi kardcsapat

Aranyérmet nyert az eislingeni kadet férfi kard európai körversenyen a Berkeszi Dániel, Csaba Botond, Monori Mátyás, Szalai Zalán összeállítású magyar csapat. Gratulálunk!

Taivainen Bence és Horváth Lotti a kadet bajnok

A honvédos Taivainen Bence, illetve a ferencvárosi Horváth Lotti nyerte a kadet párbajtőr országos bajnokságot, gratulálunk!

Szekeres Pál elnökségi tag az új fogyatékossport szervezetben

Új szervezet képviseli a jövőben a mozgássérült sportolók érdekeit. A World Abiltysport (WAS) elnökségében helyet kapott Szekeres Pál.

Mohamed Aida nyolcaddöntős

Mohamed Aida szerepelt legjobban női tőrözőink közül az újvidéki Világkupa-versenyen. 48 esztendős vívónk a nyolcaddöntőig jutott.

Élő eredmények

Közelgő események