Szatmári András ezüstérmes, Kun Anna ötödik

jún 17, 2023 | Hírek

A kardozó Szatmári András nagyszerű ezüstérmével zárult a plovdivi, olimpiai kvalifikációs egyéni Európa-bajnokság második napja. Párbajtőrben Kun Annát egyetlen tus választotta el a dobogótól. 

Munkatársunk helyszíni jelentése:

A helyzet, valamikor egészen kora délután úgy nézett ki a plovdivi, olimpiai kvalifikációs egyéni Európa-bajnokságon, hogy a legjobb 32 között búcsúzott egymás után Iliász Nikolász (14:15), Decsi Tamás (8:15), majd Gémesi Csanád (11:15), és Szatmári András ugyanebben a körben 6:9-re állt a román Teodosiuval szemben. Lehet azt mondani, hogy nem állt jól a szénánk… Enyhén szólva. Aztán egyéni világbajnokunk és ezüstérmesünk egyszer csak megrázta magát, és remek tusokkal fordított 15:13-ra a tavalyi vb-bronzérmessel szemben. Majd következett egy olimpiai ezüstérmes, ugyanis hiába vívott Szatyi a csoportkörben nagyszerűen, rendkívül nehéz ágra került. Az olasz Samelének ugyanakkor esélye sem volt vele szemben. 9:3 után lett 15:10 a vége, és következhetett a lengyel Kaczkowski elleni negyeddöntő. Az ellenfél ebben az évben Varsóban nyert Világkupát, de neki sem volt sansza Gárdos Gábor tanítványával szemben (15:9). 

Szatmári András remek győzelmet aratott az olasz Samelével szemben.

Ezzel az érem már összejött, de még nem volt vége… Egészen más asszó következett az elődöntőben a fiatal francia tehetség, Sebastien Patrice ellenében. Itt ugyanis 1:5, 5:8, majd 10:12-ről kellett először talpra állnia az MTK vívójának, ami meg is történt! 14:14 után pedig kétséget kizáró tussal jutott Európa-bajnoki döntőbe Andris! Ott viszont az a Szandro Bazadze nézett vele szembe, aki Szilágyi Áron távollétében a verseny abszolút favoritjának számított. 7:5-ig mindebből semmi sem látszott, utána viszont nyolc tust adott zsinórban a georgiai, és innen már nem volt visszaút, 11:15 lett a vége. 

Szatmári András: vb-arany és vb-ezüst után Eb-ezüst!

A remek ezüstérem után, az eredményhirdetésre várva először a mestert, Gárdos Gábort kértük meg arra, hogy értékelje tanítványa teljesítményét, és a szigorú edző ezúttal dicsért is… “Egy ilyen remek csoportkör után rendkívül nehéz ágat kapott Andris, amelyet nagyon jól megoldott. Adott néha kivételesen szép tusokat is, és ugyancsak voltak előre megbeszélt, tudatos találatok, amelyeknek nagyon örültem. Az ezüstérem nagyon szép eredmény ebben  az erős mezőnyben, persze, ahogy a vívók, úgy a mesterek is szeretnének nyerni, de örülök ennek a napnak.”

Tamás Henriette, Csampa Zsolt, Gárdos Gábor, Bodnár József, Szatmári András és Boczkó Gábor.

Szatmári András pedig az eredményhirdetést követően az ezüstérmesek megszokott mondatával kezdte nyilatkozatát… “Nem sokkal egy elvesztett döntő után nehéz boldogan nyilatkozni. Főleg úgy, hogy 7:5-re még vezettem Szandro ellen, de akkor jött valamiféle rövidzárlat… Holnap már biztosan menni fog, de most még csak az ‘örülés’ a megfelelő kifejezés az állapotomra. Ilyen ágon végigmenve bátran elmondható, hogy jól ment a vívás, tényleg azt gondolom, haladunk előrébb és előrébb. Azért most, hogy percek óta erről a napról, az ezüstéremről beszélgetünk, kezd egyre jobb hangulatom lenni…”

Kun Anna, ahogy a szezonban végig, ezúttal is magas szinten teljesített.

A nap másik versenyszámában, női párbajtőrben értékes magyar helyezés született Kun Anna révén. Versenyzőnk az egész szezon során remekelt, a világranglista élmezőnyébe vívta fel magát, és most megszerezte élete első nyolcas döntőjét Európa-, illetve világbajnokságon, az ötödik helyen végzett. Azaz ismét lépett egyet előre, szerzett sok, értékes pontot az egyéni olimpiai kvalifikációs ranglistára, mégsem tűnt maradéktalanul boldognak… Érthetően, hiszen hasonlóan járt, mint előző nap a férfiaknál Andrásfi Tibor, egyetlen tusra volt az éremtől…

A Tata vívója, Plásztán Attila tanítványa nagyszerűen vívott a nap folyamán. Veretlen csoportköre után a 16-ért simán nyert a grúz Spas ellen (15:10), majd a folytatásban a nagyon erős francia Vitalis-szal találkozott. Egyetlen tus döntött Anna javára, majd jöhetett az újabb francia, Mallo-Breton személyében. Mestere szerint nem fekszik a stílusa a magyarnak, de ez sokáig nem így tűnt, mivel 5:1-re is vezetett Kun Anna. A vége viszont szorosan alakult, és 12:12-nél következett a ráadás egy perc. Ami, ugye, nem nekünk sikerült.

Kun Anna remek tusokat adva jutott el az ötödik helyig.

Nem sokkal később azért, ha nem is boldogan, de mosolyogva nyilatkozott honlapunknak Kun Anna. “Nehéz örülni akkor, amikor egyetlen tussal kapsz ki az éremért, de az tény, hogy világversenyen most jutottam először a nyolc közé, és az eredmény önmagában nem is rossz… Kicsit talán feszült voltam a nap folyamán, rágörcsöltem az egészre, voltam már jobb formában. Továbbra is a csapatunk kvalifikációjában gondolkozom, és nem a megszerzett pontokban, versenyről versenyre szeretnék előre haladni.”

A többiekről. Az újonc Tóth Jázmin nagyon kellemes meglepetést szerzett érett vívásával. A Honvéd vívója egy 15:14-es, majd egy 15:10-es győzelmet aratott, nála talán valamivel esélyesebb ellenféllel szemben, előbb a román Predescut, majd a svájci Brunnert múlta felül. És neki is egyetlen tus hiányzott a még nagyobb sikerhez. A nyolcért a svájci Kriegerrel szemben a hosszabbításban 9:10-re maradt alul fiatal vívónk. Muhari Eszti a 32 között búcsúzott, a később Annával szemben alulmaradó Vitalistól kapott ki 11:15-re, míg Büki Lili harmadik magyarként (persze, időrendben elsőként) búcsúzott a hosszabbításban a legjobb 64 között… 

Az Európa-bajnokság utolsó napján a férfi tőrözők (Dósa Dániel, Németh András, Szemes Gergő, Tóth Gergely) és a női kardozók (Battai Sugár, Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza) lépnek pástra. Hajrá, magyarok!

Olimpiai kvalifikációs egyéni Európa-bajnokság, Plovdiv. 

Női párbajtőr, 78 induló. A csoportmérkőzéseken: Kun Anna 6 győzelem/0 vereség, Muhari Eszter 4/1, Büki Lili 4/1, Tóth Jázmin 3/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Muhari-An. Favre (svájci) 15:12, Tóth-Predescu (román) 15:14, Büki-Vandingenen (belga) 12:13.

A legjobb 16 közé jutásért: Kun-Spas (grúz) 15:10, Tóth-Brunner (svájci) 15:10, Muhari-Vitalis (francia) 11:15.

Nyolcaddöntő: Kun-Vitalis (francia) 15:14, Tóth-Krieger (svájci) 9:10.

Negyeddöntő: Kun-Mallo-Breton (francia) 12:13.

Végeredmény: 1. Alexandra Louis Marie (francia), 2. Mara Navarria (olasz), 3. Nelli Differt (észt) és Auriane Mallo-Bretane (francia), 5. Kun Anna (edző: Plásztán Attila, válogatott edző: Somfai Péter), …14. Tóth Jázmin, …24. Muhari Eszter, …33. Büki Lili.

Férfi kard, 50 induló. A csoportmérkőzéseken: Szatmári András 5 győzelem/0 vereség, Gémesi Csanád 3/2, Decsi Tamás 3/2, Iliász Nikolász 2/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Iliász-Sztamenkovics (szerb) 15:14.

A legjobb 16 közé jutásért: Szatmári-Teodosiu (román) 15:13, Decsi-Madrigal (spanyol) 8:15, Iliász-Szabó (német) 14:15, Gémesi-Samele (olasz) 11:15.

Nyolcaddöntő: Szatmári-Samele (olasz) 15:10.

Negyeddöntő: Szatmári-Kaczkowski (lengyel) 15:9.

Elődöntő: Szatmári-S. Patrice (francia) 15:14.

Döntő: Szatmári-Bazadze (georgiai) 11:15. 

Végeredmény: 1. Szandro Bazadze (georgiai), 2. Szatmári András (edző: Gárdos Gábor, válogatott edző: Decsi András), 3. Enver Yildirin (török) és Sebastien Patrice (francia), …21. Gémesi Csanád, 22. Decsi Tamás, …30. Iliász Nikolász.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Eszter korai búcsúja

Az egyedüli főtáblás magyarnak, Muhari Eszternek nem sikerült asszót nyernie a fujairahi női párbajtőr Világkupán.

Mesteri Viki elismerése

A paralimpiára készülő vívókat segíti Mesteri Viktória, aki ezért támogatást kapott a K&H mozdulj! program keretében.

Hat férfi párbajtőrözőnk a párizsi főtáblán

A kiemelt Koch Máté és Siklósi Gergely mellett Somody Soma, Andrásfi Tibor, Nagy Dávid és Buta Levente jutott a legjobb 64 közé a párizsi férfi párbajtőr Vk-n.

Ismét Csampa Zsolt az elnök

A Magyar Vívó Szövetség megtartotta rendes és tisztújító közgyűlését. A testület ismét, negyedszer választotta meg Csampa Zsoltot elnöknek, gratulálunk!

Rabb Krisztián és Péch Kornél 64-ben

A kiemelt Szilágyi Áron mellett Rabb Krisztián és a junior Péch Kornél jutott a legjobb 64 közé a madridi férfi kard egyéni Világkupa-versenyen.

Élő eredmények

Közelgő események