A felnőttek is belevágtak!

szept 20, 2023 | Hírek, Kiemelt hírek

Mátraházán, illetve az ausztriai Ramsauban megkezdődött felnőtt vívóinknak is a válogatott program. A végcél természetesen a párizsi olimpia, reméljük, minél többen jutnak odáig. Hajrá, magyar vívás!

Elkezdődött a hosszú menetelés – szól a közhely, ami jelen esetben is igaz. A magyar vívás 2023/24-es szezonja ugyanis remélhetőleg igen hosszú lesz, és majd csak úgy tíz és fél hónap múlva, a párizsi olimpia befejeztével ér véget. Hétfőn kezdődött el a központi felkészülés is – szinte mindenkinek. 

A sor elejére Mátraháza kívánkozik, Boczkó Gábor ugyanis “visszanyúlt az alapokhoz”. Nevezetesen a korábbi időszak rendszerének megfelelően négy fegyvernem legjobbjai közösen, egy helyszínen alapoznak. Természetesen ott van a mátrai edzőtáborban a szövetségi kapitány is, aki így nyilatkozott honlapunknak.

Konditerem…

“Azt remélem, és úgy látom, hogy élvezik a változatos társaságot a vívók. Egyébként is nagyon hosszú lesz a szezon, nem baj az, hogy ilyenkor nem csak a megszokott arcokkal találkozik az ember… A páros gyakorlatokat is úgy állítottuk össze, hogy a tőröző a párbajtőrözővel dolgozik közösen, eddig igazán remek hangulatban teltek a napok. Egyelőre az alapozás kezdeti szakaszán tartunk, a fegyverek még nem kerültek elő a vívózsákokból.” – mondta Boczkó Gábor. 

…és atlétikai pálya. A mátraházi edzőtábor „központi helyszínei”.

Ezúttal kéthetes lesz az alapozó edzőtábor a szúró fegyvernemesek részére, a jövő héten már a szakmai részbe is belekezdenek legjobbjaink, a programban lábmunka, konvencionális gyakorlat és iskolázás szerepel majd. Az Amerikában tanuló Muhari Eszteren kívül valamennyi válogatott ott van Mátraházán, egyedül Siklósi Gergely végez könnyített munkát, neki ugyanis a talpa továbbra sincs teljesen rendben. A szezon majd Magyarkupa-fordulókkal kezdődik, az első, rendkívül fontos állomásra november második hétvégéjén kerül sor, amikoris a női tőr kivételével valamennyi fegyvernemnek olimpiai kvalifikációs egyéni és csapat Világkupa-verseny következik. 

Hegyre fel! – ez világbajnok női kardozóink ramsaui jelmondata.

Igaz ez női kardozóinkra is – ők Algírban kezdenek majd -, kétszeres világbajnok csapatunk jelenleg az ausztriai Ramsauban vesz részt fizikai edzőtáborban. Az azért nem hétköznapi, hogy a kilenc fős “minicsapatban” hét világbajnok található. Battai Sugár, Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza és Szűcs Luca mellett ugyanis a válogatott vezetőedzőjének, Gárdos Gábornak a tanítványa, Szatmári András is a többiekkel készül, továbbá Keszei Kirának is van vb-aranya – a juniorok mezőnyéből. Márton Panka két műtétje között természetesen csak gyógytornát végezhet, de a többieknek nincs kímélet…

A célba érés boldog és fárasztó pillanatai…

“Gyönyörű és minden igényt kielégítő helyen készülünk egy magaslati edzőtáborban, 2000 méteren Tirolban, nem messze Dachsteintől. A klubommal én már a kétezres évek közepe óta járok ide, és évek óta itt készülhet a női kardválogatott is. Nem egyszer közel háromezer méteres magasságban tartja a tréningeket Wejwárt Dávid erőnléti edző, naponta háromszor vannak foglalkozások, melyek során a lányoknak nincs sok energiájuk gyönyörködni az egyébként meseszép környezetben…” – nyilatkozta honlapunknak Gárdos Gábor vezetőedző. 

Az olimpiai visszaszámlálás tehát elkezdődött. Egyelőre a csöndes és fárasztó hétköznapok következnek, de őszintén hisszük, hogy az út végén hangos és örömteli sikerek várják majd sportolóinkat. Hajrá, magyar vívás!

Kapcsolódó hírek

Búcsú Batizi Sándortól

A Batizi-Benkő Vívócsarnokban, Gödöllőn, Batizi Sándor második otthonában vettek végső búcsút a 90. évében elhunyt nagyszerű mestertől.

Nem volt vidám a nürnbergi vasárnap

A kadet tőr európai körverseny vasárnapja nem hozott magyar sikereket. Női egyéniben három vívónk volt 32-ben, a férfi csapat a 9. helyen zárt.

A Honvéd és a BVSC nyerte a párbajtőrcsapat Mk-t

A BHSE nagyon erős csapattal, egy tussal verte az örök rivális Vasast, a férfi párbajtőrcsapat Magyar Kupa döntőjében. A nőknél a BVSC biztosan győzött.

elismerések a magyar vívósportnak

Négy elismerést vehetett át a Csampa Zsolt elnök vezette magyar delegáció a Nemzetközi Vívó Szövetség egyiptomi kongresszusán. Gratulálunk az érintetteknek!

Távoli helyszíneken a jövő világversenyei

A Nemzetközi Vívó Szövetség egyiptomi kongresszusán többek között döntöttek a 2025-ös és 26-os világversenyek színhelyéről. Egy európai város szerepel a listán.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM