A kardozók és a női tőrözők is elkezdik

nov 6, 2020 | Hírek

Teljessé válik a paletta, a férfi és női kardozók, valamint a női tőrözők is megkezdik 2020/21-es szezonjukat. A kard MK-fordulóban sztárparádé lesz, egyaránt nevezett Szilágyi Áron és Szatmári András

A korábbihoz hasonló körülmények mellett – azaz zárt kapuk mögött és szigorú biztonsági szabályokkal – a hét végén folytatódik a felnőttek 2020/21-es szezonja. Pontosabban a legtöbbeknek megkezdődik, ugyanis kardban és tőrben rendeznek Magyar Kupa-fordulót. Márpedig korábban, októberben, egyedül a férfi szúrófegyvernemesek léptek pástra. 

Debütál tehát az a két fegyvernem, amely már kvalifikálta magát a tokiói olimpiára (férfi kard, női tőr), illetve az, amelyet reményeink szerint egyetlen verseny választ el ugyanettől (női kard). A biztos olimpiai részvétel, illetve a koronavírus okán természetesen kérdéses volt, hogy az évad első válogató eseményén ki lép pástra a legjobbak közül. A nevezéseket látva kijelenthetjük: lesznek hiányzók, ám legnagyobb klasszisaink ott lesznek a szombati rajtnál. 

Szilágyi Áron és Szatmári András. Kézfogás nem biztos, hogy lesz a COVID miatt, de a páston ismét találkozhat a két klasszis.

Vállalta a szereplést, és szinte napra pontosan nyolc hónap után indul ismét versenyen két koronázott kardkirályunk: a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron, illetve az egyéni vb arany- és ezüstérmes Szatmári András. Márpedig kettejük asszója mindig különleges csemegét ígér, persze, ha összejön, ugyanis nyilván sokan lesznek, akik ezt meg akarják akadályozni. Többek között a budapesti vb-ezüstérmes csapat tagja, Gémesi Csanád, aki ugyancsak pástra lép. Hiányzik viszont a válogatott negyedik embere, Decsi Tamás, ő később kezdi az idényt. 

A hölgyeknél kardban és tőrben egyaránt több lesz a neves hiányzó. Utóbbiak közül a válogatottságért leginkább harcban lévő öt hölgy közül nem lesz ott Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra és Mohamed Aida sem. Jól vannak mindhárman, ám a járvány egyiküket sem kímélte. A kardozók válogatottjából ketten hiányoznak, a “miniklasszis” Pusztai Liza, valamint Katona Renáta. Ott lesz viszont a mezőnyben az egyéni vb-bronz és Eb-ezüstérmes Márton Anna, illetve több korosztályos világ- és Európa-bajnokunk. Női tőrben a két legnevesebb induló Pásztor Flóra és Kondricz Kata, mindketten – különösen Flóra – oroszlánrészt vállaltak abban, hogy a fegyvernem tizenkét, pontosabban tizenhárom év után ismét ott lesz csapatban az olimpián. 

A versenyeket valamennyi fegyvernemben a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendezik, szombaton lesznek az egyéni, vasárnap a csapatküzdelmek. 

Kapcsolódó hírek

Kollár Anna és Zsögön Andor a kadet tőrbajnok

A törekvéses Kollár Anna és a budakalászi Zsögön Andor nyerte a kadet tőr országos bajnokságot. Gratulálunk!

Aranyérmes a kadet férfi kardcsapat

Aranyérmet nyert az eislingeni kadet férfi kard európai körversenyen a Berkeszi Dániel, Csaba Botond, Monori Mátyás, Szalai Zalán összeállítású magyar csapat. Gratulálunk!

Taivainen Bence és Horváth Lotti a kadet bajnok

A honvédos Taivainen Bence, illetve a ferencvárosi Horváth Lotti nyerte a kadet párbajtőr országos bajnokságot, gratulálunk!

Szekeres Pál elnökségi tag az új fogyatékossport szervezetben

Új szervezet képviseli a jövőben a mozgássérült sportolók érdekeit. A World Abiltysport (WAS) elnökségében helyet kapott Szekeres Pál.

Mohamed Aida nyolcaddöntős

Mohamed Aida szerepelt legjobban női tőrözőink közül az újvidéki Világkupa-versenyen. 48 esztendős vívónk a nyolcaddöntőig jutott.

Élő eredmények

Közelgő események