A legfontosabb párbaj előtt

jan 16, 2021 | Hírek

A férfi párbajtőr-, és a női kardválogatott számára is egy versenyen múlik az olimpiai csapatkvalifikáció. Először a férfiak helyzetét térképeztük fel, Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedző segítségével.

Sokszor leírtuk, ám most, hogy közel egy év után – talán, hamarosan, remélhetőleg – beindulhat majd ismét a nemzetközi versenyszezon, nem árt feleleveníteni fegyvernemeink helyzetét a tokiói olimpia szempontjából. Mint ismeretes, a férfi kardozók és a női tőrözők már tavaly, az év elején kiharcolták a csapatrészvételt. Ez vívásban különösen jelentős produktumnak számít, ugyanis az ötkarikás csapatversenyeken mindössze nyolc ország válogatottja indulhat majd! Az is biztos, hogy ugyanez női párbajtőrben, illetve férfi tőrben nem sikerült, ebben a két szakágban legjobb esetben egy-egy magyar egyéni induló lehet majd ott Japánban. 

Akad ugyanakkor két olyan fegyvernem, amelynek a sorsa ebből a szempontból az utolsó versenyen dől majd el, valamikor márciusban, a pontos helyszín és időpont még nem ismert. Ez a női kardcsapat, és a férfi párbajtőrcsapat. Kétrészes “minisorozatunkban” ezen két szakág helyzetet próbáljuk feltérképezni, kezdjük a férfiakkal!

Férfi párbajtőrcsapatunk egészen különleges helyzetben van. Válogatottunk rendelkezik kilenc (!) olyan aktív vívóval, aki felnőtt Világkupa-döntővel dicsekedhet. Név szerint: Andrásfi Tibor, Berta Dániel, Koch Máté, Nagy Dávid, Peterdi András, Rédli András, Siklósi Gergely, Somfai Péter, Szényi Péter. Csak összehasonlításképpen: ezen mérce szerint idehaza a második helyen férfi kardozóink állnak 4 döntőssel, míg 2-2-vel rendelkeznek a női tőrözők és a női kardozók… 

Emellett mi adjuk Siklósi Gergely személyében az aktuális egyéni világbajnokot, a legutóbbi olimpián bronzérmet nyert csapatunk, a kvartett két tagja (Rédli András, Somfai Péter) jelenleg is aktív. És akkor az elmúlt hat évben háromszor junior világbajnoki aranyat nyerő utánpótlásról nem is beszéltünk. Azaz: bivalyerős a szakág! Mégis: nagyon nagy bravúr kell ahhoz, hogy ez az elképesztő eredménysorral rendelkező fegyvernem ott lehessen Tokióban. 

A “vívómatek” rendkívül bonyolult, hagyjuk is a számokat, mert számtalan verzió létezik. Ami biztosnak tűnik: Franciaország, Olaszország, Svájc, és jó eséllyel Ukrajna, valamint Korea ott lesz majd az olimpián. Ha az első négy, automatikus kvalifikációt jelentő sorrendje a fenti marad, az számunkra abból a szempontból előny lenne, hogy jobb az esélyünk az ezt követő, ugyancsak repülőjegyet érő “további legjobb európai” pozíció megszerzésére. Ehhez “csak” annyit kell tenni, hogy meg kell előzni azon a bizonyos utolsó versenyen a nagyon-nagyon erős oroszokat. Azonban sajnos, ez csak az alap, a legjobb verzió. Ha ugyanis Korea beelőzi az ukránokat, s negyediknek fut be, akkor tovább nehezedik a szituáció. Az oroszok mellett ugyanis az ukránokat is meg kellene előzni a biztos kvalifikációhoz, márpedig ők jelenleg előttünk vannak, nem is kevéssel… Igaz, arra van még esély, hogy afrikai ország nem szerez kvalifikációs helyet – konkrétabban: a most 14. Egyiptom végül nem lesz 16-ban, és akkor megint változik egyet a szituáció, de ne is bonyolítsuk tovább a képet! A lényeg: nagy, de elképzelhető, hogy nagyon nagy bravúr kell ahhoz, hogy ott legyen válogatottunk az olimpián! 

A csapat vezetőedzője Dancsházy-Nagy Tamás (képünkön), őt kértük meg arra, hogy vezessen be bennünket a kulisszák mögé. Először azt kérdeztük tőle, hogy a koronavírus előtti kényszerszünet kezdetén hogy látta a fegyvernem helyzetét. 

“2020-ban nagyon jól vívtunk Heidenheimben, versenyt nyertünk, aztán viszont nem sikerült a vancouveri viadal. Felemás érzéseim voltak, és igazából egyáltalán nem voltam elkeseredve akkor, amikor kiderült, hogy nem dől el tavaly márciusban a kvalifikáció. Arra, persze, nem is gondoltam, hogy nagyjából egyéves kényszerszünet elé nézünk. Az első karantén idején sok mindent megtanultunk. Az egyéni képzés, a tudatos étkezés, és egyebek terén próbáltuk hasznosan eltölteni a kényszerszünetet. Aztán, a nyár végi, őszi események alakulhattak volna másként…”

Miként arról, ha nem is pontos részleteiben, de honlapunk is beszámolt: a férfi párbajtőr-válogatott szinte valamennyi tagja átesett a koronavíruson. Hogy mindez pontosabban mivel is járt, arról a következőket mondta a vezetőedző. 

“Volt, aki szinte tünetmentesen esett át a víruson, ám akadtak olyanok is, akiket jobban megviselt a betegség. Neveket természetesen nem szeretnék mondani. Viszont ami általánosnak tűnt: a negatív lelet szinte senkinél nem jelentette azt, hogy máris vissza tudott térni a pástra. A kihagyást nem hetekben lehetett mérni, pláne nem azt, hogy mikor került ugyanolyan állapotba a versenyző, mint a betegsége előtt volt. Sajnos, a vírus hatását még most is érezzük, akadnak olyanok, akik emiatt nem is járnak keretedzésre. Mi azonban minden energiánkkal a feladatra koncentrálunk, ki akarunk jutni az olimpiára, és közeledik az erről döntő verseny időpontja.”

Amelyet, tegyük hozzá, még mindig nem ismerünk pontosan, miként az sem tudható, hogy hol lesz az a Világkupa-verseny, ami határoz a tokiói szereplésről. Ezzel kapcsolatosan Dancsházy-Nagy Tamás így nyilatkozott: 

“Természetesen nem öröm a bizonytalanság, ám minden nemzet ugyanígy van ezzel. Hallottunk olyasmit, hogy Budapest lehet a beugró, esik szó Oroszországról is, de a tervezett nemzetközi versenynaptárban jelenleg szerepel az a Buenos Aires is, amely egy éve az eredeti helyszínnek számított. Persze, legjobb lenne itthon szerepelni, de igazából korábban versenyről versenyre utaztunk, majdnem mindegy, hol vívunk. Az számít, hogyan vívunk!”

A tavalyi első két hónapban (azaz a legutóbbi nemzetközi viadalokon) a magyar válogatott Andrásfi Tibor, Berta Dániel, Rédli András, Siklósi Gergely összeállításban szerepelt. Az őszi eredmények alapján kialakult ranglistán azonban egész másként fest az élen állók névsora. Végezetül arról kíváncsiskodtunk a vezetőedzőtől, hogy miként gondolkozik a csapat összetételéről a sorsdöntő eseményen. 

“Azért az őszi eredményekből nem szabad kiindulni. Egyrészt nem voltak nemzetközi versenyek, másrészt a már említett koronavírusos betegségsorozat miatt nem tekinthető teljesen mérvadónak az állás. Januárban és februárban még lesz egy válogatónak számító Magyarkupa-forduló, melyen remélem, teljes lesz a mezőny. Ezt követően árnyaltabb lesz a kép. Az elképzelhető, hogy kiugró forma esetén bekerülhet valaki a csapatba. De nem titkolom, hogy Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitánnyal egyeztetve úgy tervezzük, hogy lényeges változás nem lesz a tavalyi kvartetten.”

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

SZURKOLJATOK NEKÜNK!

A magyar válogatott nevében köszönjük a csaknem 35 ezer like-ot, a 80 ezer kattintást, és az 1,3 millió elérést, amely 15 olimpikon vívónk bemutatását kísérte.

Petschauer Attila emlékének adóztunk

A tragikus sorsú, kétszeres olimpiai bajnokról emlékeztünk meg – többek között válogatott vívók, Izrael nagykövete és Csampa Zsolt elnök társaságában.

Útra készen az olimpiai csapat!

A magyar sportélet legmagasabb rangú vezetőivel és a média képviselőivel találkozott kedden a párizsi olimpiai vívódelegáció.

Elhunyt Solti Antal

Rövid betegség után, 75 éves korában elhunyt Solti Antal, a magyar tőrvívás meghatározó egyénisége. Az MVSZ és az FTC a mestert saját halottjának tekinti.

Magyarok Párizsban – Muhari Eszter

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Muhari Eszterrel fejezzük be!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.