A rekordok már megdőltek, kezdődhet az Eb

febr 21, 2020 | Hírek

Rekordlétszámmal, 1083 vívóval kezdődik szombaton Porecban a kadet és junior Európa-bajnokság. A nyitónapon a kadet férfi párbajtőrözők (133 induló!) és a női kardozók lépnek pástra. Hajrá, magyarok!

Munkatársunk helyszíni jelentése: 

A vívás fejlődése megkérdőjelezhetetlen. Ennek újabb ékes bizonyítékaként minden rekordot megdöntött már az indulás előtt a poreci kadet és junior Európa-bajnokság. 1083 vívó érkezett az eseményre – ennyi még sosem indult, az eddigi rekorder 1023-mal volt Újvidék. (Csak a rend kedvéért: 2013-ban Budapesten rendezték az eseményt, akkor 875-en rajtoltak, és ez akkor csúcsnak számított…). A kadet versenyeken 603-an lépnek pástra – sosem indultak ennyien. A legnépesebb fegyvernem a kadet férfi párbajtőr 133 indulóval – sosem indultak ennyien. 42 nemzet vívói érkeztek Horvátországba – sosem voltak ennyien. 

Ezek a számok természetesen fontosak a sportág szempontjából, ám természetesen a főszereplőket, azaz a fiatalokat kevéssé foglalkoztatják. Számukra fentieknél sokkal fontosabb, hogy minden körülmény tökéletes legyen számukra a versenyzéshez. Az isztriai üdülőhely, így februárban, természetesen olyan, mint a Balaton télen. Minden szép és jó, csak szinte minden be van zárva… Ugyanakkor a rendezvény, no meg a közel 2000 résztvevő kedvéért kinyitották a nyári szezonban működő, négycsillagos tengerparti resortot, és a szállodakomplexum valamennyi szolgáltatásával – elsősorban a kényelmes szobákkal, és a magas színvonalú étkezéssel – együtt tökéletes kiszolgálást nyújt mindenkinek. 

Alakulóban a Zatika csarnok.

A másik “kritikus pont” a korosztályos világversenyek esetében a csarnok. Nos, a 3700 férőhelyes Zatika ebből a szempontból majdnem minden igényt kielégít. A terem a 2008-as férfi kézilabda-világbajnokságra épült, ennek megfelelően modern, és az egyéb területeket kihasználva 25 pástot fel lehetett állítani, ami éppen elegendő a nagy létszám megfelelő kezeléséhez. Úgyhogy minden valószínűség szerint magas színvonalú korosztályos versenyt rendeznek majd a horvátok, ám azt is gyorsan tegyük hozzá, nem lesz nehéz felülmúlni az előző évi, foggiai állapotokat…

Persze, egy világverseny mindig akkor sikeres magyar szempontból, ha jók az eredmények… Nos, küldöttségünk első fele, a kadet válogatott csütörtök késő délután érkezett busszal Porecbe – kényelmesnek mondható utat követően. Pénteken a verseny előtti szokásos procedúra zajlott, az akkreditáció, valamint a fegyverhitelesítés a nagy létszám okán a megszokottnál tán valamivel több időt vett igénybe. Ám összességében minden rendben. Nagyon sok az újonc a küldöttségben, és az izgalom azért áthatja a levegőt… Ezen azért ne csodálkozzunk! Világverseny több mint ezer indulóval, együtt a hat fegyvernem, akkreditáció, szigorú szabályok, csupa, csupa újdonság… “Vigasztalásul” csak annyit: így kezdte Szilágyi Áron és Szász-Kovács Emese is, és ezek a napok bizonyára felehetetlenek maradnak újoncaink számára. 

A nyitónapon a kadet férfi párbajtőrözők és a kadet női kardozók lépnek pástra. Máris itt az első magyar éremesély: elsősorban Battai Sugi (képünkön) révén. A korosztály egyik legjobbja ebben a szezonban egyetlen kadet viadalon indult, a gödöllői európai körversenyt meg is nyerte. Azóta pedig junior és felnőtt versenyeken áll rajthoz – egyéniben és csapatban egyaránt. Ennek megfelelően sűrű a versenynaptára, és a mostani tíz nap előtt azt kérdeztük, hogy eddigi éremgyűjteménye (csapatban junior vb-arany, kadet Eb-arany és Eb-ezüst) tükrében miként várja a mostani Európa-bajnokságot. 

“Nem eredményekben, hanem inkább teljesítményben gondolkodom. Persze, azért ez nem jelenti azt, hogy ha a kadet Eb nyolcaddöntőjében kikapok jó vívással, akkor elégedett leszek… Egyébként a mostani kadet mezőnyt alig ismerem, remélem, nem fognak meglepni. Aztán, majd meglátjuk, mi lesz. De fontosabb a csapatverseny, jó lenne mindkét korosztályban érmet nyerni, bár Pusztai Liza nélkül nem lesz könnyű juniorban…”

Megkérdeztük Sugitól, hogy mekkora különbség a felnőtt, illetve a kadet mezőnyben vívni. Erre így válaszolt: “Hatalmas. A rutin és a fej nagyon sokat számít, ez a legnagyobb különbség, de természetesen tudásban és fizikumban sem ugyanaz a kettő. A hangulat is egészen más, az olimpiai kvalifikáció egészen kivételes feszültséget jelent, ám ezt is tudni kell kezelni. Ez számomra a közeljövő feladata, most hosszú sorozat indul, kezdjük a szombati kadet egyéni Európa-bajnoksággal!”

A poreci kadet és junior Európa-bajnokság nyitónapján a kadet férfi párbajtőrözők reggel 9-kor, a női kardozók délután 1-kor kezdenek. Hajrá, magyarok!

Kapcsolódó hírek

A roadshow Újpesten járt

“Aranyos fiúk, aranyos lányok – Találkozz bajnokokkal!” elnevezésű roadshow harmadik állomása az újpesti Benkő István iskola volt. A világbajnok Gémesi Csanád és a kadet Európa-bajnok Vajda Oszkár tartott bemutatót.

A felnőttek is belevágtak!

Mátraházán, illetve az ausztriai Ramsauban megkezdődött felnőtt vívóinknak is a válogatott program. A végcél természetesen a párizsi olimpia, reméljük, minél többen jutnak odáig. Hajrá, magyar vívás!

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Újpest a roadshow újabb állomása

Az újpesti Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium lesz az újabb állomása az “Aranyos lányok, aranyos fiúk” roadshow-nak. A vendég ezúttal Gémesi Csanád és Vajda Oszkár lesz.

BSU 2023/2024-as képzések

SPORTEDZŐ, SPORTOKTATÓ, SPORTSZERVEZŐ

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM