A szezonban már nem lesz verseny

ápr 16, 2020 | Hírek

Kiadta hivatalos állásfoglalását a FIE. Ennek alapján az eredetileg június végéig tartó szezonban már nem lesz több verseny. A hátralévő olimpiai kvalifikációs viadalokat később megrendezik.

Semmi váratlant, és nem sok konkrétumot tartalmaz a Nemzetközi Vívó Szövetség új, hivatalos állásfoglalása, igaz, ez a jelenlegi helyzetben nem is volt elvárható. Miként arról korábban beszámoltunk, több mint egy hónapja, április végéig törölte valamennyi versenyét a FIE. Allisher Uszmanov elnök mostani levelében bejelentette, hogy a végrehajtó bizottsággal egyeztetve a májusi és a júniusi eseményeket is törlik, benne a június második felére tervezett minszki Európa-bajnokságot. 

Ebben nincs is semmi meglepő, ami nóvum, hogy írásban is megfogalmazódott, amire Csampa Zsolt elnök legutóbbi interjújában már célzott: miként lehetőség lesz rá, a FIE befejezi az olimpiai kvalifikációt. A helyzet jelenleg a következő: tőrben egyetlen egyéni Grand Prix, kardban és párbajtőrben egyaránt egyetlen egyéni és csapat Világkupa maradt hátra a kvalifikációs sorozatból. Ezt, majd a kvótaszerzés befejező állomását, a kontinensenkénti pótkvalifikációs viadalt, mindenképpen megrendezi a nemzetközi szövetség. 

A folytatás időpontjával kapcsolatosan a FIE a következőket szögezte le. A fent említett versenyeket akkor tartja meg, amikor 

  • az általános egészségügyi helyet biztonságossá válik;
  • a versenyzők kivétel nélkül megfelelő időt kapnak a felkészülésre;
  • valamennyi nemzet képviselni tudja magát.

A testület jelezte azt is, hogy rangos “felvezető Világkupát” is kiír majd az utolsó kvalifikációs sorozat előtt. Az eddig szerzett pontok és ranglistás helyezések természetesen érvényben maradnak, a jelenlegi helyzetben fagyasztja be átmenetileg a rangsort a FIE. 

Csak emlékeztetőül. A magyar férfi kard- és a női tőrcsapat már megszerezte a tokiói olimpiai kvótáját. A férfi párbajtőr- és a női kardcsapat sorsa az utolsó állomáson dől el, míg férfi tőrben és női párbajtőrben csak egyetlen egyéni kvóta kiharcolására van esély. 

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Petschauer Attila emlékének adóztunk

A tragikus sorsú, kétszeres olimpiai bajnokról emlékeztünk meg – többek között válogatott vívók, Izrael nagykövete és Csampa Zsolt elnök társaságában.

Útra készen az olimpiai csapat!

A magyar sportélet legmagasabb rangú vezetőivel és a média képviselőivel találkozott kedden a párizsi olimpiai vívódelegáció.

Elhunyt Solti Antal

Rövid betegség után, 75 éves korában elhunyt Solti Antal, a magyar tőrvívás meghatározó egyénisége. Az MVSZ és az FTC a mestert saját halottjának tekinti.

Magyarok Párizsban – Muhari Eszter

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Muhari Eszterrel fejezzük be!

Három érmet vár a kapitány

Az olimpiai felkészülés legfontosabb szakasza véget ért a 15 fős magyar válogatott számára. Boczkó Gábor szövetségi kapitány számol be minden részletről.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.