Aida hatodik, Fanni hetedik Kazanban!

febr 22, 2020 | Hírek

Két magyar női tőröző is bejutott a nyolcas döntőbe a kazanyi Világkupa-versenyen, Mohamed Aida 6., Kreiss Fanni a 7. helyen végzett. Évek óta nem volt ilyen eredményes a szakág, jöhet a csapat!

Furcsa dolgokat produkál olykor az élet… A komplett magyar tőr-, mi több, a vívótársadalom várja a vasárnapi csapatversenyt, az olimpiai kvalifikációt a kazani női tőr Világkupán. Erre mi történik az egyéni versenyen? Az elmúlt esztendők legsikeresebb szereplését produkálja a szakág, Mohamed Aidának és Kreiss Fanninak köszönhetően! Persze, ennek okán csöppet sem bánkódunk, valamint bízunk abban, hogy Fanni formája kitart még egy napot… 

Kreiss Fanni egész nap kimagaslóan teljesített!

Kezdjük vele a méltatást, ugyanis egyes számú női tőrözőnk egyszerűen remekelt. Három, egészen sima győzelemmel jutott el a legjobb nyolcig, pedig nem akármilyen ellenfelekkel találkozott. Előbb egy amerikai tinisztár, Rhodes kapott egy 15:9-et, majd a koreai válogatott Csae következett egy újabb 15:9-cel. És, hogy teljes legyen a sorminta, a nyolcaddöntőben megint egy 15:9-es győzelem következett, a korábbi orosz válogatott Martyanova ellenében. A negyeddöntőben ugyan kikapott Fanni, ám azért az asszóért is csak dicséret illetheti! Az ellenfele ugyanis a világ egyik legjobbja, az olasz Volpi volt, aki egyetlen fránya tussal, 15:14-re győzte le az UTE vívóját, Kreiss Gábor tanítványát. Mindez a 7. helyet jelentette – le a kalappal!

Jogos a mosoly, Mohamed Aida bravúros Világkupa-döntőt vívott össze Kazanban!

És akkor mit mondjunk Mohamed Aidára, aki 44 esztendősen bizonyította be ismét a világnak, hogy komolyan kell számolni vele…? A 64 között először a lengyel válogatott egyik legjobbja, Jelinska ellen fordított 8:7-re. Következő ellenfele az a spanyol Marino volt, aki az előző körben az orosz Korobejnyikovát verte. Aida ellen esélye sem volt, 15:9-re nyert a magyar. A nyolcaddöntőben pedig az a 16 éves kanadai szupertehetség, Guo következett, aki az amerikai Kiefert búcsúztatta, és aki a budapesti világbajnokságon éppen Aida ellen tört borsot az orrunk alá… Most neki sem volt esélye! A szombati magyar divatnak megfelelően ezúttal is 15:9 lett az eredmény. A negyeddöntőre már elfogyott az erő: az olasz klasszis Di Francisca biztosan győzött ellene. Ám Aida hatodik helyére nehéz jelzőket találni, maradjunk annyiban: gratulálunk neki, és mesterének, Solti Antalnak

A többiekről: Pásztor Flóra is nagyot nyújtott, előbb 15:13-ra legyőzte az orosz Szamszonovát, majd egyetlen tussal, 15:14-re kapott ki attól az ugyancsak orosz Zagidullinától, aki később érmet nyert. Kondricz Kata is megszorongatta nagynevű ellenfelét, 15:12-re kapott ki a francia Thibustől. Két hete éppen ő nyerte a torinói Grand Prix-t…

A valóban rendkívüli sikereknek természetesen nagyon örülünk, ám a java most következik. Vasárnap dől el, hogy a magyar női tőrcsapat eljut-e az olimpiára! A nyolcaddöntőben Kína lesz az ellenfele a Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállítású válogatottnak. Ha sikerül a győzelem, akkor a négyért Olaszország lesz az ellenfél. Ugyanakkor “fél szemünkkel” a németeket és a lengyeleket követjük majd. Ha ugyanis az említett két nemzet nem jut a legjobb négy közé, akkor a mieink eredményétől függetlenül megvan a tokiói kvóta! Úgyhogy most aztán valóban: hajrá, magyarok!

Eredmények. Női tőr egyéni Világkupa, Kazan, 154 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Mohamed-Jelinska (lengyel) 8:7, Kreiss-Rhodes (amerikai) 15:9, Pásztor-Szamszonova (orosz) 15:13, Kondricz-Thibus (francia) 12:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Kreiss-Csae (koreai) 15:9, Mohamed-Marino (spanyol) 15:9, Pásztor-Zagidullina (orosz) 14:15.

Nyolcaddöntő: Kreiss-Martyanova (orosz) 15:9, Mohamed-Guo (kanadai) 15:9.

Negyeddöntő: Kreiss-Volpi (olasz) 14:15, Mohamed-Di Francisca (olasz) 3:15.

Végeredmény: 1. Elisa Di Francisca (olasz), 2. Si Jue (kínai), 3. Alina Zagidullina (orosz) és Alice Volpi (olasz), …6. Mohamed Aida (edző: Solti Antal, válogatott edző: Feczer Viktor), 7. Kreiss Fanni (edző: Kreiss Gábor, válogatott edző: Feczer Viktor), …24. Pásztor Flóra, …56. Kondricz Kata, …88. Mesteri Viktória, …102. Lupkovics Dóra.

Férfi tőr egyéni Világkupa, Kairó, 180 induló. Végeredmény: 1. Carlos Llavador (spanyol), 2. Andrea Cassara (olasz), 3. Alessio Foconi (olasz) és Alexander Massialas (amerikai), …78. Dósa Dániel, …162. Pórfy Tamás. 

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Bronzérmes a férfi kardcsapat

Folytatta remek sorozatát a férfi kardcsapat! Szatmári András nélkül is érmet nyert, harmadik lett a madridi Világkupa-versenyen, gratulálunk!

Ezúttal 9. hely jutott férfi párbajtőrben

Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a kilencedik helyen végzett a párizsi Világkupán.

Elszalasztott esély – 9. hely

Majdnem olimpiai bajnokot vert, két párizsi indulót győzött le, mégis 9. lett a magyar női párbajtőr-válogatott a fujairahi csapat Világkupán.

Hetedik a női kardcsapat

Hetedik helyen végzett a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású női kardcsapat a plovdivi Világkupán.

Dani 16, Flóra 32, Dóra 64

Dósa Dani nyolcaddöntőig jutott a sanghaji tőr Grand Prix-n, másik olimpikonunk, Pásztor Flóra 32-ben, Lupkovics Dóra 64-ben búcsúzott.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM