Andrásfi Tibi aranya, olimpiai ezüstösünk bronza

nov 6, 2021 | Hírek

Remek és izgalmas versenyen szerzett aranyérmet Andrásfi Tibor. A férfi párbajtőr Magyarkupán mellette Bányai Zsombor, az olimpiai ezüstérmes Siklósi Gergely és Osman-Touson Maruán állt dobogóra.

Tágas  és biztonságos helyszín, nagy mezőny, gyors és színvonalas rendezés, valamint a szokásos, a fegyvernemre jellemző váratlan eredmények sora jellemezte a férfi párbajtőr Magyar Kupa-fordulót, melyet a Hungexpo “E” pavilonjában rendeztek. A szakág szezonbéli második megmérettetését láthattuk, és elmondható, hogy az előzőhöz képest a dobogó szinte teljesen kicserélődött. A legutóbbi arany-, illetve ezüstérmes Bakos Bálint és Rédli András már a 32 között búcsúzott, a bronzos Koch Máté a nyolcaddöntőben esett ki. Ilyen ez a párbajtőr…

Andrásfi Tibor (szemben) remek vívással nyerte meg a Magyarkupát.

Az “állandóságot” a korábbi másik harmadik Bányai Zsombor jelentette, aki ezúttal ezüstérmet nyert. Változás egyébként vele is történt a közelmúltban, a jövőben ugyanis Somfai Péter irányítja majd az edzéseit. A Hungexpo szombati egyik bronzérmese a fiatal BVSC-s Osman-Touson Maruán lett, az aranyat pedig remek vívással Andrásfi Tibor szerezte meg. Korábbi junior világbajnok felnőtt válogatottunk rendkívül nehéz ágon jutott el a döntőig – lásd lentebb… -, ahol igen magabiztosan, 15:7-re győzte le Zsombit. Andrásfi Tibi így fogalmazta össze a versenynapját.

Jár a gratuláció a döntő után: Bányai Zsombor üdvözli Andrásfi Tibit.

“Amilyen jól végződött a nap, olyan nehezen indult. A csoportkörben két vereségem is volt, így aztán megalapoztam magamnak a nagyon nehéz ágamat… Szerencsére meccsről meccsre egyre jobban belejöttem, és a végén valóban értékes győzelmeket arattam. Siklósi Geri fente rám a fogát, mert az edzéseken többször megvertem már, örülök, hogy most is sikerült fordítanom. Következik a berni Világkupa, remélem, csapattag lehetek. Már pontosan tudom, milyen nehéz végigmenni az ágon egy ilyen versenyen, ráadásul a tizedik helyről vágunk neki a szezonnak. De bízom magunkban, cél a párizsi olimpia!”

Siklósi Geri (szemben) többek között a finn Vuorinent győzte le a dobogó felé vezető úton.

Nem beszéltünk még egy másik főszereplőről, a másik bronzérmesről, nevezetesen Siklósi Gergelyről. Egyéni világbajnokunk, olimpiai ezüstérmesünk Tokió utáni első versenyén látványosan teljesített. Izgalmas, remek asszók fűződtek a nevéhez. Példának okáért újdonsült, ugyancsak vidékről érkező klubtársát, a nála is fiatalabb Keszthelyi Zsombort 13:14-ről győzte le a nyolcaddöntőben, egy rendkívül szép egyenlítő tussal. Majd a világranglistán is előkelően rangsorolt finn Vuorinen következett, az elődöntőben pedig a már méltatott Andrásfi Tibor. A nap talán legszebb asszójában többször is felcsattant a taps, klub hovatartozástól függetlenül. Hosszabbítás után egy tussal a BVSC-s tehetség nyert, Geri pedig így nyilatkozott a versenyt követően. 

“Mondhatom, hogy minden úgy alakult, ahogy elterveztem, mert nem feltétlenül az volt a cél, hogy megnyerjem a versenyt. Jó asszókat vívtam, igaz ez arra az elődöntőre is, amit egy tussal elvesztettem, úgyhogy nincs hiányérzetem. A fontos feladatok most kezdődnek, két hét múlva a berni Világkupával. Természetesen fontos az egyéni viadal is, de a fókuszban a csapatverseny lesz. Nagyon jó lenne dobogóval kezdeni a szezont, őszintén hiszem, hogy egy év múlva a válogatottunk jóval előrébb áll majd a világranglistán, mint most. A végcél pedig természetesen a párizsi olimpia.”

Eredmények. Férfi párbajtőr Magyar Kupa, Hungexpo, 153 induló. Végeredmény: 1. Andrásfi Tibor (BVSC, edző: id. Andrásfi Tibor), 2. Bányai Zsombor (Vasas), 3. Siklósi Gergely (Honvéd) és Osman-Touson Maruán (BVSC), 5. Nagy Dávid (Vasas), 6. Niko Vuorinen (finn), 7. Horváth Ádám (FTC), 8. Liptai Ádám (Honvéd). A döntőben: Andrásfi-Bányai 15:7.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Tovább tart a böjt

Keresztes Ádám szerepelt a legjobban a magyarok közül a kadet és junior világbajnokság junior párbajtőr egyéni versenyszámában. A tatai vívó nyolcaddöntőig jutott.

Közgyűlés következik

Május 17-én tartja a Magyar Vívó Szövetség az évi rendes, egyben tisztújító közgyűlését a Magyar Sport Házában.

Ötödik a férfi, 12. a női tőrcsapat

A rijádi korosztályos világbajnokság tőr számának zárónapján a férfi csapat az 5., a női a 12. helyen végzett – következnek a párbajtőrözők. Hajrá, magyarok!

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Élő eredmények

Közelgő események