Arany, bronzok, helyezések

márc 25, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Újabb sikeres hétvégét zárt a magyar vívás! Szatmári András Budapesten arany-, Nagy Dávid Tbilisziben bronzérmet nyert. a női párbajtőrcsapat Nankingban lett harmadik.

Ismét különleges hétvégét zárt a magyar vívás. Egyfelől azért, mert Budapesten megrendeztük idei második, nagy nemzetközi versenyünket – szerénytelenség nélkül állíthatjuk, kiválóan sikerült. Másfelől, mert az összes fegyvernemben befejeződött az olimpiai kvalifikációs sorozat – ezzel későbbi, hamarosan megjelenő írásunkban részletesen foglalkozunk majd. Harmadrészt pedig ezért, mert ezúttal sem maradtunk érmek, mi több aranyérem nélkül!

Szatmári András

Szombaton, a kora délutáni órákban, amikor Szatmári András 11:14-re állt negyeddöntőjében a francia Sebastien Patrice-szal szemben, bizony, bevillant, hogy hiába a kiváló rendezés, a nagyszerű hangulat a BOK Sportcsarnokban. Ha nincs magyar a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard egyéni Világkupa négyes döntőjében, akkor mit sem ér az egész… Andris azonban szerencsére nem gondolkozott, vagy legalábbi nem ezen. Világbajnokunk fordított, majd a finálés programban már kétség sem férhetett ahhoz, hogy hét év után ismét a dobogó tetejére állhat egyéni Világkupa-versenyen. 

Az előmérkőzések során is megtelt a BOK csarnok lelátója.

A másnapi csapatversenyen sem a közönségen múlott, tényleg egészen kivételes a vívóvilágban, ahogy mifelénk buzdítják a mieinket. Az amerikaiak azonban remek napot fogtak ki, aztán a bronzmeccs sem úgy alakult, ahogy terveztük. A vívást, mi több, a sportot szerető közvélemény Szilágyi Áron sérülése miatti lecserélése óta azon aggódik, mi történt háromszoros olimpiai bajnokunkkal. Áront a mérkőzés után azonnal “kezelésbe vették”, a hátsó combizma húzódott meg. A komolyabb vizsgálatok természetesen most következnek, ám klasszisunk saját megvallása szerint inkább óvatosságból lépett vissza, nagyon bízik abban, hogy már Húsvét után folytathatja a felkészülését. A negyedik hely egyébként “párizsi szemmel” nézve szinte lényegtelen. A további két, az olimpiai rangsort még módosító csapatverseny nem sokat változtat majd a nyári párosításon, de erről majd máskor…

Nagy Dávid

Másik szakágunk, a párbajtőr két bronzot termelt a hét végén. Igazából elmondható, mindkettő váratlan, de annál örömtelibb siker. Nagy Dávid két évvel ezelőtt, éppen Budapesten nyert érmet legutóbb Világkupán, most Tbilisziben ismét bizonyította, hogy az elitben a helye, csak így tovább! Női párbajtőrcsapatunk pedig bravúros bronzérmet nyert Nankingban, legyőzve három olyan válogatottat, amely a versenyt megelőzően előttünk állt a világranglistán!

Muhari Eszter, Dékány Kinga, Nagy Blanka, Gnám Tamara.

Legjobbjaink szánára most több mint egy hónapos szünet következik. Az edzések természetesen zajlanak, de a Világkupa-sorozat május elején folytatódik majd. Áprilisban a nemzetközi programban az olimpiai pótselejtezők zajlanak majd – melyben szerencsére hazánk egyetlen fegyvernemben sem érintett. Továbbá április 12. és 20. között rendezik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokságot, amely természetesen a legfontosabb eseménye a magyar utánpótlásnak. Úgyhogy amíg a felnőttek szusszannak egyet, addig jöhetnek ismét a fiatalok. Hajrá, magyar vívás!

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Kiutazó és kitüntetés

Sok sikert kívánt a vezetőség a kadet és junior világbajnokságra utazó magyar küldöttségnek, továbbá Csampa Zsolt európai Fair Play-díjat adott át Horváth Gergőnek.

Élő eredmények

Közelgő események