Arany és ezüst a hölgyektől

febr 28, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Ami a junior női kardcsapat szereplését illeti, arra nehéz a jelzőket megtalálni. Mert az, végül is teljesen rendben van, hogy a legalábbis éremre esélyes, Domonkos Emese, Kónya Csenge, Kovács Zsanett, Spiesz Anna összeállítású válogatott a nápolyi korosztályos Eb-n egészen simán jutott be a fináléba. Előbb Németországot (45:33), majd az elődöntőben Romániát (45:25) győzte le tükörsimán a csapat. Aztán következett a franciák elleni finálé, ami elképesztő fordulatokat és izgalmakat hozott. 

Izgalmasabb nem is lehetett volna… Öröm a junior női kardcsapat aranya után.

Kezdődött azzal, hogy 2:10 volt az állás a mi szempontunkból, aztán bekötött az a Kovács Zsanett, aki addig egyetlen asszót sem vívott a nap folyamán. Kónya Csenge helyére állt be, aki ugyanakkor tökéletesen helyt állt a fináléig. És Zsani egy 12:5-tel visszahozta a csapatot, majd az ő újabb remek meccskezdetével 28:21-re is vezettünk. Ám ott jött az újabb fordulat, innen lett 28:30… Nagyjából ez a különbség maradt egészen a végéig, amikoris Spiesz Anna már 42:44-re állt Torival szemben. Egyéni ezüstérmesünk innen fordított három, vitathatatlan tussal, és ezzel megszerezte a csapat a küldöttség második aranyérmét. Tegyük azonnal hozzá, hogy a gratuláció jár az egyéni induló Bende Barbarának is, továbbá Gulácsi Ferenc válogatott edzőnek, és valamennyi mesternek. Utóbbi így nyilatkozott honlapunknak:

Ez bizony első hely! Spiesz Anna, Kónya Csenge, Domonkos Emese és Kovács Zsanett.

“Görög drámát sem lehetne jobban megírni, mint ami történt ebben a döntőben. Ugyanakkor nagyon büszke vagyok a lányokra, mert mindenki pontosan azt tette hozzá ezen a napon, ami az aranyéremhez kellett. Remek ez a társaság, és nagyon várjuk a világbajnokságot, tovább a következő szezont, hiszen mindannyian a korosztályban maradnak a 2024/25-ös évadban is.”

Wolf Eszti öröme a női tőrcsapat döntőt érő tusa után.

Aztán a nap másik női fegyvernemében, tőrben is bravúrosan szerepeltek a mieink, legalábbis a döntőig feltétlenül! A Kalocsai Luca, Kollár Anna, Polonyi Petra, Wolf Eszter összeállítású csapat előbb Csehországot simán  múlta felül (45:27), majd a negyeddöntőben Romániát sokkal szorosabb meccsen, 45:43-ra győzte le. Ezt követhette az elődöntő Nagy-Britannia ellen, amely egy körrel korábban a favorit olaszokat győzte le. Ellenünk viszont esélye sem volt! 12:12 után Kalocsai Luca indította be a csapatot, amely ettől kezdve végig, taktikus és jó vívással őrizte meg a kiharcolt előnyt, és nyert végül magabiztosan, 45:35-re. Aztán a döntőben már semmi sem jött össze a franciák ellen, a végeredmény 23:45 lett, ami összességében egy nagyon értékes ezüstérmet jelentett. Mindezt így kommentálta Kiss Tibor válogatott edző: 

“Sajnálom, hogy a végére elfáradtunk, de nagyon örülök, hogy addig ilyen szépen teljesítettek a lányok A gyengébben sikerült egyéni után nagyon szépen vívtak valamennyien, igazán büszke lehetek rájuk. Köszönöm kollégáimnak is a sok segítséget, remélem, a folytatás is jól sikerül majd a világbajnokságon.”

Férfi párbajtőrcsapatunk az esélyesek közé tartozott, de ezúttal nem jött ki a lépés a mieinknek (Antal Máté, Keresztes Ádám, Pelle Domonkos, Somody Soma). A Világkupa-szezonban nagyszerűen szereplő válogatott majd a világbajnokságon javíthat. Itt ugyanis a negyeddöntőben Németországgal szemben három meccs után nyolc tusos hátrányt szedtünk össze, és ezen ugyan sikerült helyenként faragni valamicskét, de a vége 39:45-tel zárult. A versenynap vége egy hatodik helyezés lett, de mindenképpen tegyük hozzá: a múltban és a közelmúltban is olyan nagyszerűen szerepelt a magyar junior férfi párbajtőr-válogatott, hogy ez az Európa-bajnoki kisiklás intő jel lehet, de semmi több! A bizalom továbbra is töretlen, majd a rijádi vb-n javít a társaság. 

A kadet és junior Európa-bajnokság csütörtökön a junior női párbajtőrözők, a férfi tőrözők és a férfi kardozók csapatversenyével fejeződik be. Még egyszer: hajrá, magyarok!

Eredmények. Junior férfi párbajtőrcsapat Európa-bajnokság, Nápoly, 22 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Norvégia 45:35 (Somody +5, Pelle +3, Keresztes +2).

Negyeddöntő: Magyarország-Németország 39:45 (Keresztes +3, Somody -3, Pelle -6).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Svájc 45:37 (Somody +4, Keresztes +2, Pelle +2).

Az 5. helyért: Magyarország-Franciaország 41:45 (Antal +2, Pelle 0, Somody -3, Keresztes -3).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Németország, 3. Izrael, …6. Magyarország (Antal Máté, Keresztes Ádám, Pelle Domonkos, Somody Soma).

Junior női tőrcsapat Európa-bajnokság, Nápoly, 17 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Csehország 45:27 (Wolf +10, Kalocsai +5, Kollár +3).

Negyeddöntő: Magyarország-Románia 45:43 (Wolf +5, Kollár +1, Kalocsai -4).

Elődöntő: Magyarország-Nagy-Britannia 45:35 (Wolf +5, Kollár +5, Kalocsai 0).

Döntő: Magyarország-Franciaország 23:45 (Kollár -7, Kalocsai -7, Wolf -8).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Magyarország (Kalocsai Luca, Kollár Anna, Polonyi Petra, Wolf Eszter, válogatott edző: Kiss Tibor, edzők: Mazza Lorenzo, Beliczay Sándor, Szalai Szonja, Kiss Tibor), 3. Lengyelország.

Junior női kardcsapat Európa-bajnokság, Nápoly, 14 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Németország 45:33 (Spiesz +11, Domonkos +3, Kónya -2).

Elődöntő: Magyarország-Románia 45:25 (Spiesz +8, Kónya +8, Domonkos +4).

Döntő: Magyarország-Franciaország 45:44 (Kovács +3, Spiesz 0, Domonkos -2).

Végeredmény: 1. Magyarország (Domonkos Emese, Kónya Csenge, Kovács Zsanett, Spiesz Anna, válogatott edző: Gulácsi Ferenc, edzők: Sárközi Gergely, Kónya Balázs, Nemcsik Zsolt, Kósa Miklós, Boros György), 2. Franciaország, 3. Olaszország.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Kiutazó és kitüntetés

Sok sikert kívánt a vezetőség a kadet és junior világbajnokságra utazó magyar küldöttségnek, továbbá Csampa Zsolt európai Fair Play-díjat adott át Horváth Gergőnek.

Élő eredmények

Közelgő események