Arany, ezüst, bronz – minden szinten szinte minden!

febr 12, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Ismét nagyszerű hétvégét zárt a magyar vívás! Főszerepben kardozóink voltak, a férfiak aranyat és ezüstöt nyertek, a hölgyek ezüstöt és bronzot, Muhari Eszter harmadik helye volt az i-re a pont.

Férfi kardozóinknál olyan magasra került a léc, amelynél már nincs sokkal feljebb… Miután ugyanis Szilágyi Áron “jubileumi”, tizedik egyéni Világkupa-versenyét is megnyerte (ebben nincsenek benne a GP-k, az Eb-k, a vb-k, no meg az olimpiák…), és a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású csapat fölényes győzelmekkel menetelt el a tbiliszi verseny döntőjéig – mégsem volt maradéktalanul elégedett Decsi András vezető edző… Ennek oka a fináléban, fura körülmények között elvesztett, 44:45-tel véget érő mérkőzés volt Koreával szemben. Nyilván egyet aludva a történtekre, már ő is pozitívan tekint vissza erre a víkendre, mely után a párizsi kvótával kapcsolatosan leginkább az lehet a kérdés: kivel vívunk majd a negyeddöntőben… Jelen állás szerint Kanada vagy Egyiptom lehet az ellenfél – egyelőre ne gondoljuk tovább a történetet. A fegyvernem hétvégi pozitívumához feltétlenül hozzátartozik Rabb Krisztián teljesítménye, 22 éves tehetségünk pályafutása során először jutott Világkupa-versenyen a legjobb nyolc közé, csak így tovább!

A női kardozók mindeközben a bolygó túloldalán, Tbiliszitől kilenc órás időeltolódásnyira, Limában értesültek a hírekről, amely nyilván feldobta őket… Kezdődött a nagyszerű egyéni versennyel. Battai Sugi ezüstérméhez és Pusztai Liza nyolcadik helyéhez tegyük hozzá, hogy nagyon kellett már ez a szép eredmény. Miközben csapatban sorra jöttek a remeklések, egyéniben az elmúlt nyolc hónap nem hozott sok sikert. Most viszont nagyszerűen kijött a lépés, és ha nincs “utunkban” az ukrán klasszis, Olha Harlan, aki két fenti kardozónk mellett Katona Renátát is legyőzte, még szebben is alakulhatott volna a nap. Aztán a csapatversenyen a három hölgy, Szűcs Lucával kiegészülve ismét dobogóra állhatott. Egy kétszeres világbajnok csapatnak már nincs mit bizonyítania, ugyanakkor ebben a fegyvernemben hihetetlenül éles a harc az olimpiai kvótáért. Igazából ezen a téren nem leselkedik ránk túlzott veszély, de a hátra lévő két kvalifikációs versenyen érdekes dolgok történhetnek még – és sokkal kellemesebb mindezt “felülről”, azaz a világranglista közvetlen élmezőnyéből, jelenleg a kvalifikációs rangsor második helyéről szemlélni. 

A hétvége ötödik magyar érme Muhari Eszter nevéhez fűződik. A barcelonai női párbajtőr Világkupán 21 éves tehetségünk pályafutása során másodszor állhatott dobogóra, bronzérmet nyert, míg csapatunk a hatodik helyen végzett. Mindez önmagában nem rossz teljesítmény, ugyanakkor az utolsó szalmaszál is odalett – csapatban nem leszünk ott a párizsi olimpián. Az így kialakult szituáció pedig több, mint bizarr. Kun Anna egyéni kvalifikációját ugyanis mindössze két dolog veszélyezteti. Az egyik saját csuklója, amely sajnos, műtétje után messze van a százszázalékostól, csapatban ezúttal már nem is tudott pástra lépni. A másik pedig éppen Muhari Eszter, aki a hátralévő két kvalifikációs versenyen, hasonló bravúrokkal beérheti Annát. Mi szemléljük az ügyet az egyszerűbb oldaláról, a hétvégét követően kijelenthető, hogy szinte biztosan lesz magyar női párbajtőröző Párizsban…

Aztán, hogy férfi és női tőrben is lesz-e magyar vívó az olimpián, az nagyobb kérdés… Minden esetre a torinói Grand Prix-t követően elmondhatjuk: Dósa Dani és Pásztor Flóra egy Vk, és egy GP versennyel a kvótaszerző sorozat vége előtt jelenleg kijutó helyen áll. Dani egyébként nyolcaddöntőig, Flóra a 32-ig jutott az észak-olasz városban. Tán még a bennfenteseknek sem lenne egyszerű elmagyarázni a kvalifikáció menetét, viszont mostanra már mindez leegyszerűsíthető… Kezdjük Danival! A képlet a következő. Kilencvenkilenc százalék, hogy a két európai olimpikon személye a spanyol Llavador, a cseh Choupenitch és Dósa Dani közül kerül ki. (A miérteket hagyjuk, túl hosszú lenne a cikk…) A sorrend jelenleg Llavador, Dósa, Choupenitch, a különbség köztük 4-4 pont. Azaz minimális… Pásztor Flóra helyzete kicsit más. Az európai első hely itt szinte biztosan német vagy lengyel kézbe kerül. (Ha a németek jutnak ki csapatban akkor a lengyeleké az egyéni kvóta, illetve fordítva.) Azaz a második helyet kell megcsípni. Reálisan nézve egyetlen riválisa akad Flórának, a brit Stutchbury személyében. Itt 5 ponttal áll jelenleg jobban a magyar, ezt kellene a folytatásban megtartani, vagy még inkább növelni. 

Röviden összefoglalva ennyi történt ezen a nagyon hosszú hétvégén. Sokkal több volt a pozitívum, remek eredmények születtek, ugyanakkor néhány kérdőjelet azért még ki kell egyenesíteni az olimpiai kvalifikáció végéig hátralévő, alig több mint másfél hónapban. Hajrá, magyar vívás!

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események