Áron, Andris és Csanád nélkül a hétvégén

máj 1, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

A párizsi olimpiát megelőző utolsó előtti állomásához érkezett a Világkupa-sorozat. Szerdától hétfőig valamennyi fegyvernem legjobbjai pástra lépnek, a női tőrözők már el is kezdték, ketten a főtáblán, hajrá, magyarok!

Kezdjük a kardozókkal, bár időrendben ők fejezik majd be a hatnapos, hosszú vívóhétvégét! Szombattól hétfőig, a szöuli Grand Prix-n vívnak majd világbajnokaink. Már aki ott lesz…! A férfiaknál ugyanis kisebb-nagyon sérülések miatt a milánói aranyérmes csapat magja kihagyja a viadalt. Szilágyi Áron még a márciusi, budapesti Vk csapatversenyének utolsó mérkőzésén sérült meg. Combizom-húzódása sokat javult, de annyit nem, hogy versenyezzen vele, inkább itthon készül tovább háromszoros olimpiai bajnokunk. Szatmári András a tervezett elutazás – erről majd lentebb… – előtti utolsó edzőtábori tréningen sérült meg Telkiben. Neki a bokája húzódott meg, illetve egy kisebb csontja letört a lábfejénél, számára a következő Vk-fellépés is igencsak kérdéses. Gémesi Csanádnak is a bokájával van gond, neki futás közben ment ki a lába, ő is kihagyja a GP-t. Reméljük, ezzel vége is csapatunk sérüléshullámának – legalábbis az olimpiáig feltétlenül… Tegyük hozzá, egyéni Grand Prix lesz Szöulban, ami a párizsi egyéni indulás rangsorolása szempontjából számít egyedül, de azért mindez akkor sem túl jó hír. Így aztán négy férfi kardozónk indul Koreában, Decsi Tamás, Horváth Gergő, Iliász Nikolász és Rabb Krisztián. Az esemény – a többihez hasonlóan – a magyar ranglistába nem számít, “csak” Világkupa-pontokat ad. 

A hölgyek mezőnyében ugyanakkor mind az öt világbajnokunk – Battai Sugár, Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza és Szűcs Luca – ott lesz majd a szöuli mezőnyben. A hölgyek már múlt pénteken elutaztak Gárdos Gábor válogatott edző vezetésével az eseményt megelőző hongkongi edzőtáborba – ide tartott volna mesterével Szatmári András is… Szöulban a selejtezőket rendezik szombaton és vasárnap a “java” hétfőn következik majd. 

Párbajtőrben a világ másik felén, a kolumbiai Caliban lépnek majd pástra, ugyancsak Grand Prix-versenyen legjobbjaink. Utóbbi kitétel a fegyvernem férfi szakaszára abszolút igaz, mivel Európa-bajnok csapatunk valamennyi tagja, Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid és Siklósi Gergely, továbbá Keszthelyi Zsombor szerepel majd – hasonló tét mellett, mint a kardozók esetében. A női mezőnyben egyedül Muhari Eszter lesz majd a magyar induló. Caliban a lebonyolítás “normális” lesz, azaz péntektől vasárnapig vívnak majd – persze, az időeltolódás okán a késő esti-éjszakai órákra koncentrálódnak majd az események. 

Kondricz Katáék már szerdán megkezdték hosszú hétvégéjüket.

A tőrt hagytuk a végére, holott ebben a fegyvernemben szerdán, a hölgyek selejtezőjével már el is kezdődött a négynapos, egyéni és csapat Világkupa Hongkongban. Ott lesz két olimpikonunk, Pásztor Flóra és Dósa Dániel, sőt előbbinek a magyar idő szerint hajnali órákban már dolga is akadt a távoli helyszínen. Igaz, sok időt nem töltött a páston, mivel imponáló csoportkörrel, veretlenül zárt, és ezzel közvetlenül a főtáblára került. Miként csapattársa, Kondricz Kata, aki egyetlen vereségével ugyancsak befért a legjobb 16 közé. A direkt kieséses szakasz második körében búcsúzott másik két indulónk, Lupkovics Dóra és Wolf Eszter. Folytatás Hongkongban csütörtökön, a férfiak selejtezőjével. 

Eredmények. Női tőr egyéni Világkupa, Hongkong, 163 induló. A csoportmérkőzéseken: Pásztor Flóra 6 győzelem/0 vereség, Kondricz Kata 5/1 (a legjobb 64 közé jutottak), Lupkovics Dóra 4/2, Wolf Eszter 2/4 (továbbjutottak).

A legjobb 96 közé jutásért: Wolf-Roger (francia) 15:14.

A legjobb 64 közé jutásért: Wolf-Rhodes (amerikai) 1:15, Lupkovics-Brugger (osztrák) 8:15.

Pénteken a legjobb 32 közé jutásért: Pásztor-Butruille (francia), Kondricz-Synoradzka (lengyel).

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Dánielfy Gergő és Kocsis Alexandra a két Sztárvívó

Nagyszerű hangulatban zajlott a SztárVívás a Ludovika Arénában. A férfiaknál Dánielfy Gergő, a nőknél Kocsis Alexandra lett a vívósztár. Gratulálunk!

Országos bajnokság – világklasszisokkal

Új időpontban, új helyszínen, ám ha lehetséges, még nagyobb tétért zajlik majd péntektől vasárnapig az országos bajnokság a Ludovika Arénán.

Magyarokkal kezdődik a világranglista

Koch Máté az első, Siklósi Gergely a második helyen áll a párbajtőr világranglistán! Ilyen sem volt magyar részről évtizedek óta!

Jön a Sztárvívás!

Következik a “Sztárok a páston”! A Ludovika Arénában csütörtökön délután fél 6-tól következik a sztárok versenye – az országos bajnokság előestéjén.

A válogatás szabályai

A hétvégi országos bajnokság után következő elnökségi ülésen véglegesítik a magyar válogatottat az Európa-bajnokságra, illetve az olimpiára. Ennek folyamatáról írunk.

Élő eredmények

Közelgő események