Berta Dani 7., Peterdi András 8. a WestEnd Grand Prix-n

márc 8, 2020 | Hírek

Ha érmet nem is, de két értékes helyezést szereztek a magyarok a budapesti párbajtőr WestEnd Grand Prix-n. A zárt kapuk mellett tartott eseményen Berta Dániel 7., Peterdi András a 8. helyen végzett.

Az igazán jó hangulat és a magyar érem hiányzott a Ludovika Arénában rendezett férfi és női párbajtőr egyéni Grand Prix-n, minden egyéb abszolút rendben zajlott. A szervezők péntek hajnalban döntöttek úgy, hogy a koronavírus terjedésének megakadályozásáért zárt kapuk mellett rendezik a háromnapos viadalt. Ennek megfelelően így telt a legfontosabb, utolsó versenynap is, amikor a 64-es főtáblákat és a döntőket rendezték. 

Peterdi András kettős szerepben töltötte a napot. Itt tanítványának, Szász-Kovács Emesének magyaráz, a páston pedig remekelt, eljutott a nyolcas döntőig!

A reggeli órákban még tizenkét magyar volt versenyben, ám mire delet ütött az óra, mindössze ketten maradtak. A napot a férfiak kezdték, és nyolc vívónkból kettő zárta győzelemmel az első kört. Ráadásul az egyik magyar siker garantált volt, mivel Peterdi András és a tavalyi bronzérmével éppen e versenyen berobbanó Andrásfi Tibor találkozott. Előbbi győzött. Mellette egyedül Berta Daninak sikerült nyernie, ő a japán Itónál bizonyult jobbnak 15:13-ra. A két fiatal, Bányai Botond és Osman-Touson Maruán kiesése nem volt váratan, ráadásul utóbbi kifejezetten jól tartotta magát az olasz klasszis Santarellivel szemben (13:15). Az viszont kellemetlenül érintett mindket, hogy Somfai Péter és Rédli András is hosszabbításban kapott ki az olasz Cuomótól, illetve a francia Lopez-Pourtier-től. Ráadásul búcsúzott egyéni világbajnokunk, Siklósi Gergely is, aki az osztrák Mahringerrel szemben maradt alul (7:15). 

Berta Danit egyetlen tus választotta el az éremtől, a 7- helye így is remek eredmény!

Ezt követte a hölgyek köre, amelyben mind a négy magyar vereséget szenvedett a legjobb 64 között. Legszorosabban Muhari Eszti asszója alakult, ő 15:12-re kapott ki a koreai Csojtól. A tatai Kun Annának és Büki Lilinek nem sok esélye volt tapasztaltabb ellenfelével szemben, miként a riói olimpiai bajnok, visszatérő Szász-Kovács Emese is vereséget szenvedett régi riválisától, az egyéni világbajnok olasz Navarriától (8:15). 

Peterdi András öröme, miután 15:13-ra legyőzte a világbajnoki ezüstérmes orosz Bidát.

Délre tehát úgy álltunk, hogy a tucatnyi magyarból kettő maradt állva, ráadásul Peterdi és Berta a világranglista első és második helyezettjével került szembe a legjobb 32 között… Ám a párbajtőr ezért is szép fegyvernem, gyakorta feje tetejére áll a világ. András a vb-ezüstérmes orosz Bidát 15:13-ra, Dani a vb-bronzérmes olasz Santarellit 15:12-re verte. Mi több, a nyolcaddöntőben mindketten újabb sikert arattak, egyaránt 15:12-re győzték le az olasz Ciminit, illetve az ukrán Sztankevicset. Az esti négyes döntőbe jutás viszont már nem sikerült. Pedig Dani egyetlen tusra volt ettől, 15:14-re kapott ki az egyéni világ- és Európa-bajnok francia Boreltől. András pedig a későbbi aranyérmes, japán Jamadától szenvedett 15:8-as vereséget. Ezzel Dani a 7., András a 8. helyen végzett, gratulálunk a két honvédos vívónak, valamint a mestereknek, Dancsházy-Nagy Tamásnak, illetve László Istvánnak

Előbbi, Dancsházy-Nagy Tamás, aki egyben a szakág válogatott edzője is, így értékelte honlapunknak a versenynapot: “Dani és András teljesítménye előtt egyaránt le a kalappal. Hatalmas mezőnyben jutottak el a nyolcas döntőig, ami rendkívüli teljesítmény A világ legjobbjai közé tartozó vívókat győztek le, ráadásul Danira nagyon ráfért az újabb egyéni eredmény. Esetében sajnálom azt az utolsó tust Borellal szemben, de egy ilyen klasszis ellen ki lehet kapni így… A többi válogatottunk természetesen szerepelhetett volna jobban, de ne feledjük, hogy nem készültünk külön erre a versenyre, hiszen a kiemelt feladat, az a két hét múlva sorra kerülő Buenos Aires-i olimpiai kvalifikációs csapat Világkupa.”

Az esti döntőkben az aranyérmet a nőknél a francia Alexandra Louis Marie, a férfiaknál a japán Jamada Maszada szerezte meg. 

Eredmények. Férfi párbajtőr egyéni Grand Prix, Kulcsár Győző emlékverseny, Ludovika Aréna, 303 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Berta-Ito (japán) 15:13, Peterdi-Andrásfi 15:12, Rédli-Lopez-Pourtier (francia) 9:10, Somfai-Cuomo (olasz) 13:14, Bányai B.-Kano (japán) 10:15, Siklósi-Mahringer (osztrák) 7:15, Osman-Tosun-Santarelli (olasz) 13:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Peterdi-Bida (orosz) 15:13, Berta-Santarelli (olasz) 15:12.

Nyolcaddöntő: Peterdi-Cimini (olasz) 15:12, Berta-Sztankevics (ukrán) 15:12.

Negyeddöntő: Peterdi-Jamada (japán) 8:15, Berta-Borel (francia) 14:15.

Végeredmény: 1. Jamada Maszada (japán), 2. Yannick Borel (francia), 3. Igor Reizlin (ukrán) és Vagyis Sarlajmov (kazah), …7. Berta Dániel (edző és válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás), 8. Peterdi András (edző: László István, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás), …33. Siklósi Gergely, …35. Rédli András, …43. Bányai Botond, …45. Andrásfi Tibor, …49. Somfai Péter, …63. Osman-Touson Maruán, …65. Bányai Zsombor, …69. Bakos Bálint, …100. Hamilton-Meike Jonathan és Nagy Dávid, …126. Fenyvesi Csaba, …133. Szényi Péter, …147. Keszthelyi Zsombor, …159. Bartkó Levente, …182. Koch Máté, …186. Ujvári András, …257. Deák István, …262. Hardi Ádám, …287. Samu Péter.

Női párbajtőr egyéni Grand Prix, Sákovics József emlékverseny, Ludovika Aréna, 268 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Muhari-Jung (koreai) 12:15, Büki-Guzzi Vincenti (amerikai) 9:15, Kun-Csoj (koreai) 9:15, Szász-Kovács-Navarria (olasz) 8:15.

Végeredmény: 1. Alexandra Louis Marie (francia), 2. Szong Szera (koreai), 3. Helene Ngom (francia) és Irina Embrich (észt), …39. Muhari Eszter, …46. Büki Lili, …60.Szász-Kovács Emese, …63. Kun Anna, …83. Borsody Emma, …87. Fekete Laura, …91. Wetzker Laura, …101. Gnám Tamara, …108. Kálmán Gyöngyvér, …115. Nagy Kinga, …145. Tóth Jázmin, …153. Mihály Kata, …155. Lambert Regina, …174. Csonka Valéria, …176. Csomós Flóra, …178. Szombath Barbara, 179. Kolczonay Júlia, …187. Kardos Edina, …196. Szabó Laura, 197. Dékány Kinga, …211. Kolczonay Borbála, …222. Bukocki Bianka, …225. Fedor Tamara, …253. Tóthmátyás Zsófia.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Magyarokkal kezdődik a világranglista

Koch Máté az első, Siklósi Gergely a második helyen áll a párbajtőr világranglistán! Ilyen sem volt magyar részről évtizedek óta!

Jön a Sztárvívás!

Következik a “Sztárok a páston”! A Ludovika Arénában csütörtökön délután fél 6-tól következik a sztárok versenye – az országos bajnokság előestéjén.

A válogatás szabályai

A hétvégi országos bajnokság után következő elnökségi ülésen véglegesítik a magyar válogatottat az Európa-bajnokságra, illetve az olimpiára. Ennek folyamatáról írunk.

Bronzérmes a férfi kardcsapat

Folytatta remek sorozatát a férfi kardcsapat! Szatmári András nélkül is érmet nyert, harmadik lett a madridi Világkupa-versenyen, gratulálunk!

Ezúttal 9. hely jutott férfi párbajtőrben

Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a kilencedik helyen végzett a párizsi Világkupán.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM