Boczkó: A kvalifikációnak vége, a válogatásnak nincs

ápr 3, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

A magyar vívóválogatott szövetségi kapitánya értékelte a kvalifikációs időszakot, és beszélt a következő hónapok feladatairól.

Egy időszak lezárult, de a lényeg csak most következik. Így lehet egy mondatban összefoglalni a magyar vívás jelenlegi állapotát – és ezt támasztották alá a szövetségi kapitány gondolatai is. Boczkó Gábort először arra kértük, hogy értékelje a számokon túl az olimpiai kvalifikációt. Mint ismert: három csapatunk, tizenöt vívónk szerzett kvótát Párizsba, azaz tovább tart a sportág fejlődése. Londonban 4, Rióban 10, Tokióban 13 versenyzőnk indulhatott.

“Titkon bíztam abban, hogy négy csapatunk juthat el az olimpiára, és női párbajtőrözőink nem is sokkal maradtak le ettől. Másfelől viszont nagy öröm, hogy valamennyi fegyvernemben ott lehetünk, hiszen ez huszonnyolc éve fordult elő legutóbb. Pontosabban akkor még nem volt női kard, azaz hat fegyvernemben most indulunk először. Jó hír tovább, hogy jelenleg valamennyi kvótás csapatunk négyben van a világranglistán, úgyhogy reméljük, nem a már kiharcolt, nyolc közé jutás lesz a végállomás… Összességében, úgy gondolom, kijelenthető: az olimpiai kvalifikációt sikerrel teljesítette a válogatott.” – kezdte a szövetségi kapitány. 

Boczkó Gábor, a válogatott szövetségi kapitánya.

Felnőtt vívóink most “aktív pihenőt” kaptak – központi felkészülés a korosztályos világbajnokság végéig, azaz április 20-ig nem lesz. Ez természetesen nem jelent leállást, viszont az utolsó lehetőség némi lazításra, ettől kezdve indul a közvetlen olimpiai felkészülés – fontos versenyekkel párosítva. 

“Nagyon fontos leszögezni, hogy az olimpiai kvalifikáció ért véget, és nem az olimpiai válogatási időszak. Tőrben és női párbajtőrben szereztünk névre szóló egyéni kvótát, a három másik fegyvernemben még tart a válogatás. Világkupa, Grand Prix-verseny szerepel a programban, ez az időszak a május végi országos bajnoksággal zárul. Jelen állás szerint egyedül Szilágyi Áronról és Szatmári Andrásról, illetve Koch Mátéról és Siklósi Gergelyről jelenteném ki, hogy biztos helye van a párizsi csapatban. A következő fejezet majd az ob után íródik.” – nyilatkozta Boczkó Gábor. Azt is hozzátette, hogy az olimpiai válogatási elvek teljesen világosak és nyilvánosak, honlapunkon bárkinek megtekinthetők. Az országos bajnokságot követően a június második felében sorra kerülő bázeli Európa-bajnokságra történik csapathirdetés, és csak ezt követően véglegesítik a pontos olimpiai keretet. 

A következő feladat azonban közeleg: április 12. és 20. között, a szaúd-arábiai Rijádban rendezik a kadet és junior világbajnokságot. A szövetségi kapitány természetesen ott lesz, és honlapunk is kiemelten foglalkozik majd az eseménnyel. “Elöljáróba” Boczkó Gábor világbajnoki bevezetője: “Azt pontosan tudtuk, hogy a tavalyi, egészen kimagasló korosztályos eredmények nem megismételhetőek. A nápolyi Európa-bajnokság ezt igazolta is. A világbajnokságon még nagyobb és erősebb mezőny lesz, ennek ellenére léphetünk előrébb az olaszországihoz képest, különösen párbajtőrben.”

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Kiutazó és kitüntetés

Sok sikert kívánt a vezetőség a kadet és junior világbajnokságra utazó magyar küldöttségnek, továbbá Csampa Zsolt európai Fair Play-díjat adott át Horváth Gergőnek.

Élő eredmények

Közelgő események