Bravúros ezüstérmek Bázelből

jún 21, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Két “meglepetéscsapatunk”, a női párbajtőr és a férfi tőr - utóbbi 21 év után is nagyszerű ezüstérmet nyert az Európa-bajnokságon. Gratulálunk!

Így, az Európa-bajnokság félidejében, az egyéni versenyszám zárónapján történő remek magyar szereplést, a két ezüst- (Pusztai Liza, Siklósi Gergely) és az egy bronzérmet (Andrásfi Tibor) követően érdemes kicsit “kitekinteni”. Lévén, mi is történik a nagyvilágban, vagy legalábbis a vívósportot eredményesség tekintetében a felnőtt mezőnyben még mindig vezető Európában – kevesebb mint 40 nappal az olimpia előtt. Itt, a bázeli Eb-n az olaszok dominanciája igen jelentős, az ugyancsak bombaerős francia csapat háza táján viszont furcsa dolgok történnek világklasszis vívóik hadával. A női kard világranglistát vezető Sara Balzert nevezték, de végül nem állt rajhoz. Pontosan ugyanez történt a világ egyik legjobb párbajtőrözőjével, Yannick Borellel. Állítólag mindketten könnyebben megsérültek. Az egyéni világbajnok női tőröző, Ysaora Thibus – akinek doppingügyét végül benyelték az érintettek… – elindult, de ugyancsak sérülésre hivatkozva visszalépett. A négyes döntő közelében sem volt az egyes számú férfi tőröző Enzo Lefort, továbbá az olimpiai és világbajnok férfi párbajtőröző Romaine Cannone. Több, mint meglepő, ám ne gondoljuk túl a dolgot… Kisebb sérülés elvégre mindig előfordulhat, mifelénk is történt, de Decsi Tamás hátproblémája szerencsére szépen javul, állítása szerint vállalni tudja a csapatversenyt. 

.Fiatal női párbajtőrcsapatunk remek ezüstérmet nyert Bázelben.

Ezzel át is eveztünk az Eb második felére, a pénteken kezdődő csapatviadalokra. Bázelben mellesleg beborult, esőt és maximum 18 fokot jósolnak a hétvégére, úgyhogy mindenkinek jól jönne, ha otthonról kaphatnánk 5-6 fokot “kölcsön”… Persze, teremsport lévén ennek nincs is különösebb jelentősége. Ráadásul mindig jóleső érzés az egész napot a vívócsarnokban tölteni, az ugyanis együtt jár a szép magyar eredménnyel. Márpedig pénteken reggel 9-től este fél 10-ig tartott az elfoglaltság, és ennél kellemesebb meglepetés nem valószínű, hogy lesz ezen az Európa-bajnokságon! Női párbajtőrben és férfi tőrben rendeztek ugyanis viadalt, és ebben a két fegyvernemben nem sikerült az olimpiai csapatkvalifikáció. Arra, hogy ezek után mindkét szakágban döntőt vív majd a magyar válogatott, legfeljebb vágyhattunk. Ám a vágyak néha valóra válnak…!

Az első bravúr a Dékány Kinga, Gnám Tamara, Muhari Eszter, Nagy Blanka összeállítású csapathoz fűződik. Női párbajtőrözőink tavaly Krakkóban nyertek értékes ezüstöt – még Kun Annával. Most egy még fiatalabb válogatottal jutottak el a fináléig, úgy, hogy az elődöntőben az aktuális világbajnokot verték! A nyolcaddöntőben Finnország legyőzése kötelező feladatnak számított (45:22), a negyeddöntőben pedig “köszöntük szépen” a briteknek, hogy egy körrel korábban legyőzték az olimpiai résztvevő, idén Vk-t is nyerő ukrán együttest. A 45:35-ös sikerhez kétség nem férhetett, az elődöntőben viszont jöttek a vb-aranyérmes lengyelek. Tami és a 18 éves Blanka sokat tett hozzá a bravúrhoz, végig vezetett a csapatunk, de az i-re a pontot Muhari Eszti tette fel. A meccs közepén egy 5:1-gyel növelte az előnyünket, majd az utolsó asszóban rendkívül taktikus vívással iskolázta le Weglarczykot. A vége 45:37 lett, és vártuk az esti döntőt. 

Jogos az eksztázis! Magyar férfi tőrcsapat rég teljesített úgy, mint most Szemes Gergőék!.

Ám a várakozás közben olyan szenzációs eredményt érek el férfi tőrözőink, amelyre legutóbb 2003-ban volt példa. A Dósa Dániel, Mihályi Andor, Szemes Gergő, Tóth Gergely összeállítású együttes a négyig rendkívül simán jutott el – azért ilyen is rég fordult elő ebben a fegyvernemben. A sorsolásra sem panaszkodhattunk, a nyolcért a törököket (45:17), a négyért a németeket (45:27) iskoláztuk le. Az elődöntőben viszont jöttek a világklasszis olaszok. Mind a négy vívójuk a világranglista első 16 helyezettjében szerepel, két egyéni vb-aranyérmessel a fedélzeten. Nagyjából ennek megfelelő önbizalommal – nagyképűséggel…? – álltak fel fiatal csapatunk ellen. Vezettek is az első asszótól kezdve, egészen az utolsóig, igaz, sosem nagy különbséggel. A mieink úgy küzdöttek, mint az oroszlán, az egész válogatott ott szurkolt a lelátón, mindenki megérezte a “vérszagot”, egyedül az itáliaiak ültek rezzenéstelen arccal a kispadon. Egészen a végéig… Szemes Gergő 36:40-nél állt fel az aktuális egyéni világbajnokkal, Tommaso Marinivel szemben. 40:40-nél már az olasz edző, Stefano Cerioni is felpattant a kispadról. Aztán, amikor 44:43-nál hiába rohant előre az itáliai, lejárt a vívóidő, az egész magyar küldöttség ugrott egy emberként talpra. A világ egyik legjobb csapatát győzték le tőrözőink Szemi vezérletével, jelezve, hogy ebben a fegyvernemben is jöhet egy szép jövő.

.Nagy Blanka, Gnám Tamara, Dékány Kinga, Muhari Eszter.

Így aztán jöhetett az esti program – magyar főszereplőkkel! A hölgyek kezdtek, és le a kalappal előttük, nyolc asszó után volt esély az ennél is nagyobb bravúrra. Addig szorosan, fej fej mellett haladtak a csapatok, minden magyar lány tett hozzá valamit a meccshez. A végtelenül rutinos, világbajnok klasszisokból álló itáliaiak viszont az utolsó körben átvették az irányítást, és az addig egész nap remeklő Muhari Eszti a végén már nem tudott csodát tenni. A befejezés 31:38 lett, de ennél jóval szorosabb volt a meccs összképe, Az ezüstérem pedig remek teljesítmény, egyáltalán nem véletlen, hogy így látta ezt Somfai Péter válogatott edző is. 

“Muhari Eszti kivételével teljesen kicserélődött az a csapat, amellyel tavaly ezüstöt nyertünk a krakkói Eb-n. Még fiatalabbak lettünk, és az a vívás, amit ma nyújtottak a lányok, komoly reményekkel jogosít fel bennünket a jövőre nézve. Ismertük a lengyeleket, készültünk rájuk, ám ők az aktuális világbajnokok, nem akármilyen siker a legyőzésük. A rutinos klasszisokkal felálló olaszokat is megszorongattuk a döntőben, nagyon büszke vagyok a lányokra, 2028-ban csapatban szeretnénk ott lenni az olimpián!”

Szemes Gergő, Dósa Dániel, Mihályi Andor, Tóth Gergely..

A válogatott vezéregyénisége, Muhari Eszter így foglalta össze a gondolatait: “Egész más volt ez az ezüstérem, mint a tavalyi. Úgy érzem, hogy nagyon jó közösséget alkotunk így, együtt a lányokkal. Összetartóak vagyunk, én nagyon kedvelem őket, és remélem, ők is is így vannak ezzel. Márpedig ez rendkívül fontos egy csapat esetében. Szerintem szép siker ez az ezüst, az olaszoktól igazán nem szégyen kikapni. Ezzel lezárult a ‘csapatszezonom’, és ettől a pillanattól kezdve a párizsi olimpia egyéni versenyére fogok koncentrálni.”

Eztán következtek a férfi tőrözők, akik a világklasszis itáliaiak legyőzése után az olimpiai címvédő francia csapattal találkoztak a fináléban. Lehet-e fokozni az eddigieket, ez volt a kérdés a finálé előtt. A gallok jóval lelkesebben és vehemensebben álltak oda az olaszoknál, és a meccs közepére hét tusos előnyt szereztek (17:24). Sajnos, a folytatásban sem fordult a kocka, végül 45:30-ra nyertek a franciák. Ugyanakkor ezért a versenynapért a hölgyek után az uraknak is jár elehető legmélyebb kalapemelés, amit az olaszok elleni elődöntőben véghezvitt ez a válogatott,  arra ebben a fegyveremben nagyon-nagyon régóta nem láttunk példát. Úgyhogy: gratulálunk, és csak így tovább!

A válogatott edzője, Szirmai Benedek így kommentálta az ezüstérmet: “Nagyon sokat dolgoztunk ezért a sikerért, gratulálok a srácoknak és köszönöm a kollégáknak. Azt gondolom, hogy a férfi tőr szakág életében óriási előrelépés Dósa Dani olimpiai kvalifikációja és ez a mostani ezüstérem. Hiszem egyben azt is, hogy messze nem ez az utunk vége. Fogok ennél sokkal lelkesebben örülni ennek a második helyezésnek, de azért a döntő még túl közel van, majd megtanulunk finálét is nyerni!”

Az elődöntő “főhőse”, Szemes Gergő U23-as egyéni Eb-aranya után nyert most ezüstöt, és a következőket nyilatkozta honlapunknak: “Azt még nekem is vissza kell néznem, hogy mi történt 36:40-ről az olasz Marini ellen. Akkor talán majd elhiszem! Nagyon együtt van ez a csapat, és bízom abban, hogy a következő olimpián mindannyian ott lehetünk, ezt abszolút reális célnak tartom. A szezonom korántsem úgy indult, mint ahogy szerettem volna, aztán viszont megnyertem az U23-as Európa-bajnokságot, és most itt ez az ezüst, úgyhogy minden jó, ha jó a vége.”

Az Európa-bajnokság szombaton a férfi párbajtőrözők és a női kardozók csapatversenyével folytatódik, hajrá, magyarok!

Eredmények. Európa-bajnokság, Bázel. 

Női párbajtőrcsapat, 14 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Finnország 45:22 (Muhari +10, Gnám +7, Nagy +4, Dékány +2).

Negyeddöntő: Magyarország-Nagy-Britannia 45:35 (Muhari +5, Gnám +5, Nagy 0).

Elődöntő: Magyarország-Lengyelország 45:37 (Muhari +10, Nagy -1, Gnám -1).

Döntő: Magyarország-Olaszország 31:38 (Muhari -1, Gnám -2, Nagy -4).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Magyarország (Dékány Kinga, Gnám Tamara, Muhari Eszter, Nagy Blanka, válogatott edző: Somfai Péter, edzők: Kovács Iván, Plásztán Attila, László István, Serra Bendegúz), 3. Franciaország.

Férfi tőrcsapat, 12 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Törökország 45:17 (Dósa +12, Szemes +12, Tóth +3, Mihályi +1).

Negyeddöntő: Magyarország-Németország 45:27 (Szemes +13, Dósa +7, Tóth -2).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 44:43 (Szemes +8, Tóth -1, Dósa -3, Mihályi -3).

Döntő: Magyarország-Franciaország 30:45 (Szemes -2, Dósa -4, Mihályi -4, Tóth -5).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Magyarország (Dósa Dániel, Mihályi Andor, Szemes Gergő, Tóth Gergely, válogatott edző: Szirmai Benedek, edzők: Szirmai Benedek, Mazza Lorenzo, Marco Goncalves, Szabados Kristóf), 3. Olaszország.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

SZURKOLJATOK NEKÜNK!

A magyar válogatott nevében köszönjük a csaknem 35 ezer like-ot, a 80 ezer kattintást, és az 1,3 millió elérést, amely 15 olimpikon vívónk bemutatását kísérte.

Petschauer Attila emlékének adóztunk

A tragikus sorsú, kétszeres olimpiai bajnokról emlékeztünk meg – többek között válogatott vívók, Izrael nagykövete és Csampa Zsolt elnök társaságában.

Útra készen az olimpiai csapat!

A magyar sportélet legmagasabb rangú vezetőivel és a média képviselőivel találkozott kedden a párizsi olimpiai vívódelegáció.

Elhunyt Solti Antal

Rövid betegség után, 75 éves korában elhunyt Solti Antal, a magyar tőrvívás meghatározó egyénisége. Az MVSZ és az FTC a mestert saját halottjának tekinti.

Magyarok Párizsban – Muhari Eszter

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Muhari Eszterrel fejezzük be!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.