Bravúros Pelle-arany a junior Vk-n

nov 18, 2023 | Hírek, Kiemelt hírek

Kadet világbajnok férfi párbajtőrözőnk berobbant a juniorok mezőnyébe is. Elsőévesként, a nagyon erős mezőnyű tbiliszi Világkupán aranyérmet nyert, gratulálunk! Az ugyancsak 17 éves Keresztes Ádám hetedik lett.

Azért különleges hete volt Peterdi Andrásnak. Néhány napja vette át a kadet férfi párbajtőrcsapat sikeres válogatott edzőjeként az októberi díját az utanpotlassport.hu portáltól. Aztán most, novemberben, repülőre ült, Tbiliszibe utazott a juniorok Világkupájára, amelyen László Istvánnal közös, áprilisban kadet világbajnok tanítványa, Pelle Domonkos egy aranyéremmel indította junior karrierjét. Méghozzá milyennel…! De beszéljen erről az edző és tanítványa. 

“Pörögni kell, a díjkiosztó után már indultam is Tbiliszibe, ahol Domonkos igazán érett és jó vívással lett aranyérmes. Az előző szezonban bosszankodott, hogy nem megy neki a juniorok között, mondtam, nyugi, egyelőre a kadetok mezőnyében van dolgod. Most aztán itt is letette névjegyét…” – nyilatkozta honlapunknak Peterdi András. 

Peterdi András és Pelle Domonkos.

A Honvéd tehetsége veretlen csoportkör után lett aranyérmes a nagyon erős versenyen. Voltak igen szoros, és simább győzelmei is, az aranyéremért a korosztály sztárját, az idei junior világbajnok egyiptomi Yasseent győzte le 15:13-ra. Az eredményhirdetés előtt sikerült vele egy-két mondatot váltanunk. 

“Nagyon jól ment a vívás, ezt éreztem már a csoportkör után is, és szerencsére ez az állapot kitartott a verseny végéig. Ennél jobban nem is kezdődhetett volna a junior pályafutásom, remélem, a folytatás is hasonló lesz majd.” – mondta Pelle Domonkos. 

Jár a gratuláció egy másik 17 évesnek, a tatai Keresztes Ádámnak is, aki a hetedik helyen végzett, és ezzel nagyot lépett előre a válogatási ranglistán. További két magyar volt nyolcaddöntős, a csoportkörből valamennyien továbbjutottak, ismét egy izmos kis korosztály van a jelek szerint kialakulóban férfi párbajtőrben…

A tbiliszi junior férfi párbajtőr Világkupa vasárnap a csapatversennyel folytatódik, hajrá, magyarok!

Eredmények. Férfi párbajtőr egyéni Világkupa, Tbiliszi, 182 induló. A csoportmérkőzéseken: Pelle Domonkos 6 győzelem/0 vereség, Antal Máté 5/1, Koska-G Bendegúz 5/1, Somody Soma 5/1, Kerényi Gábor 5/1, Szabó Domonkos 5/1, Hirtling Márton 4/2, Keresztes Ádám 4/2, Horváth Márk 3/3, Dunay Máté 3/3, Horváth Ádám 3/3, Cseke Balázs 2/4 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 128 közé jutásért: Cseke-Cimpan (román) 15:14.

A legjobb 64 közé jutásért: Cseke-Fajzijev (üzbég) 15:10, Somody-Akal (török) 15:6, Kerényi-Rantala (finn) 15:9, Pelle-Tobias (észt) 15:8, Keresztes-Parafiniuk (lengyel) 15:5, Koska-Abzanov (kazah) 15:8, Antal-Osama (egyiptomi) 15:9, Dunay-Silvers (amerikai) 6:15, Horváth Á.-Musztafin (kazah) 10:15, Horváth M.-Stange (német) 7:15, Hirtling-Van de Steene (belga) 10:15, Szabó-Leporati (olasz) 5:15.

A legjobb 32 közé jutásért: Somody-Moses (amerikai) 15:12, Kerényi-Filek (lengyel) 15:6, Pelle-Van de Steene (belga) 15:13, Keresztes-Lawson (amerikai) 15:11, Antal-Koska 15:12, Cseke-Musztafin (kazah) 13:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Kerányi-Salm (észt) 15:14, Pelle-Buelau (német) 15:13, Keresztes-Shamel (egyiptomi) 15:14, Antal-Liu (amerikai) 15:12, Somody-Laasik (észt) 14:15.

Nyolcaddöntő: Pelle-Petersen (német) 15:14, Keresztes-Szarkiszjan (orosz) 15:14, Kerényi-De La Cal Guijarro (spanyol) 13:15, Antal-Yasseen (egyiptomi) 6:15.

Negyeddöntő: Pelle-De La Cal Guijarro (spanyol) 15:10, Keresztes-Mastromarino (olasz) 7:15.

Elődöntő: Pelle-Silvers (amerikai) 15:12.

Döntő: Pelle-Yasseen (egyiptomi) 15:13.

Végeredmény: 1. Pelle Domonkos (edzők: László István és Peterdi András, válogatott edző: Eitner Kinga), 2. Mohamed Yassen (egyiptomi), 3. Noah Silvers (amerikai) és Fabio Mastromarino (olasz), …7. Keresztes Ádám (edző: Partali Csaba, válogatott edző: Eitner Kinga), …13. Kerényi Gábor, 14. Antal Máté, …22. Somody Soma, …40. Koska-G Bendegúz, …64. Cseke Balázs, …67. Szabó Domonkos, …84. Hirtling Márton, …88. Horváth Ádám, …102. Dunay Máté, …109. Horváth Márk.

Kapcsolódó hírek

Búcsú Batizi Sándortól

A Batizi-Benkő Vívócsarnokban, Gödöllőn, Batizi Sándor második otthonában vettek végső búcsút a 90. évében elhunyt nagyszerű mestertől.

Nem volt vidám a nürnbergi vasárnap

A kadet tőr európai körverseny vasárnapja nem hozott magyar sikereket. Női egyéniben három vívónk volt 32-ben, a férfi csapat a 9. helyen zárt.

A Honvéd és a BVSC nyerte a párbajtőrcsapat Mk-t

A BHSE nagyon erős csapattal, egy tussal verte az örök rivális Vasast, a férfi párbajtőrcsapat Magyar Kupa döntőjében. A nőknél a BVSC biztosan győzött.

elismerések a magyar vívósportnak

Négy elismerést vehetett át a Csampa Zsolt elnök vezette magyar delegáció a Nemzetközi Vívó Szövetség egyiptomi kongresszusán. Gratulálunk az érintetteknek!

Távoli helyszíneken a jövő világversenyei

A Nemzetközi Vívó Szövetség egyiptomi kongresszusán többek között döntöttek a 2025-ös és 26-os világversenyek színhelyéről. Egy európai város szerepel a listán.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM