Budapest, a márciusi vívófőváros

márc 4, 2020 | Hírek

Sajtótájékoztatón számolt be márciusi eseményeiről a Magyar Vívó Szövetség. Hétvégén rendezik a párbajtőr Grand Prix-t, két héttel később a kard GKK Vk-t. Mindkét verseny a Ludovika Arénában lesz.

A Magyar Sport házában rendezett eseményen ott volt többek között Sárfalvi Péter, sportért felelős helyettes államtitkár, Prosits Attila, a Gránit Pólus Csoport üzletfejlesztési igazgatója, Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke, a világbajnoki ezüstérmes kardcsapat tagjai, Siklósi Gergely egyéni világbajnok, a visszatérő olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese, valamint a hétvégi WestEnd Grand Prix névadójának, Sákovics Józsefnek az özvegye, az olimpiai bajnok Dömölky Lídia. 

Olimpiai és világbajnokok egymás közt… Siklósi Gergely, Szász-Kovács Emese, Szilágyi Áron és Decsi Tamás.

Csampa Zsolt, szövetségünk elnöke a vendégek köszöntése után először gratulált a poreci Eb-n sikeresen szerepelt kadet és junior válogatottnak. Ugyancsak méltatta a tokiói kvótát szerző női tőrcsapatot, majd így folytatta: “A koronavírus jelen pillanatban nem befolyásolja sem márciusi versenyeink megrendezését, sem a hónapra tervezett utazásokat. Ugyanakkor természetesen figyeljük a híreket, és minden óvintézkedésre készen állunk.” 

Csampa Zsolt, a szövetség elnöke, és Sárfalvi Péter, sportért felelős helyettes államtitkár is köszöntötte a vendégeket.

Sárfalvi Péter gratulált a sportágnak a közelmúltban elért eredményeihez, és sok sikert kívánt a hazai versenyekhez. Mint megemlítette, öttusázóként ő is rajthoz állt a WestEnd Grand Prix-n elődjén, a Tokaj Expresszen. Prosits Attila elmondta, hogy 22 esztendős múltra tekint vissza cégének kapcsolata a vívással, és az utóbbi években ez csak egyre szorosabbá vált. Külön köszöntőt mondott Dömölky Lídia, aki azzal az üzenettel küldte pástra a hét vége főszereplőit: “Meg tudjátok csinálni!”

A Magyar Vívó Szövetség a sikeres nyári világbajnokság után ebben a szezonban két, rangos nemzetközi eseménynek, az egyaránt olimpiai kvalifikációs párbajtőr WestEnd Grand Prix-nak és a férfi kard Gerevich-Kovács-Kárpáti egyéni és csapat Világkupának ad otthont. Mindkét versenyt a Ludovika Arénában (1089. Budapest, Diószegi Sámuel u. 25) rendezzük. 

Dömölky Lídia a "Meg tudjátok csinálni!" üzenettel küldte harcba vívóinkat.

A férfi és női párbajtőr WestEnd Grand Prix péntektől vasárnapig tart – szokás szerint hatalmas mezőnyökkel. A jelek szerint a koronavírus egyelőre nincs hatással az indulási szándékra, közel 70 országból több mint 550 vívó lép majd pástra Budapesten. A mennyiség mellett a minőség is garantált, mi több, világszínvonalú. A férfi világranglista első 16 helyezettje kivétel nélkül fővárosunkba érkezik, míg a nők mezőnyében egyetlen hiányzó van, a 8. helyen álló hongkongi Kong. 

Akad viszont egy nagy visszatérő, méghozzá Szász-Kovács Emese személyében! Riói olimpiai bajnokunka 2017-es világbajnokságon versenyzett legutóbb, majd ikergyermekeknek adott életet. Most nagy örömünkre újra a páston üdvözölhetjük, Emese Peterdi András irányításával megpróbálja kiharcolni a tokiói kvalifikációt, és ennek első állomása lehet a WestEnd Grand Prix. A férfiak mezőnyében a világbajnok Siklósi Gergely és Rédli András egyaránt kiemelt, ők ketten csak vasárnap, a 64-es direkt kieséses táblán kezdenek. 

Sárfalvi Péter, Csampa Zsolt, Prosits Attila és Udvarhelyi Gábor a "főasztalnál".

Emese a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy édesanyaként megváltozott az élete, de a páston nagyon jól érzi magát, és bízik abban, hogy képes lesz hasonló teljesítményre, mint a múltban. Siklósi Gergely elmondta, hogy világbajnokként másfajta érzésekkel várja a hétvégi versenyt, mint egy évvel ezelőtt, de a közeljövő legfontosabb eseménye számára a március 23-i, Buenos Aires-i Vk, ahol csapatban lehet kivívni a tokiói részvételt. 

A férfi verseny (Kulcsár Győző emlékverseny) selejtezője pénteken 8.30-kor, a női versenyé (Sákovics József emlékverseny) szombaton 9.30-kor kezdődik. A program várhatóan késő délutánig, kora estig tart majd. A 64-es táblák vasárnap 8.30-kor rajtolnak, a négyes döntők este hat órától lesznek, a belépés mindhárom napon ingyenes! A Grand Prix versenyek a Vk-khoz képest másfélszeres szorzóval számítanak be a világranglistába, minden fegyvernemben három ilyen viadalt rendeznek, egyet Európában, egyet Ázsiában, egyet Amerikában. A kilenc állomásból álló sorozat egyik eleme a budapesti verseny. 

A fegyvernem olimpiai esélyeiről: a férfiak nincsenek könnyű helyzetben, bravúr kell ahhoz, hogy az utolsó, március végi, Buenos Aires-i Világkupán kiharcolják a kvalifikációt. Ha ez nem sikerül, akkor egyéni eredményei alapján a világbajnok Siklósi Gergely gyakorlatilag biztos egyéni induló. A nők csapatban már nem juthatnak ki, egyetlen vívónk indulhat majd az áprilisi, madridi pótkvalifikációs viadalon. Itt azok a nemzetek szerepelhetnek egy fővel, akik addig sem egyéniben, sem csapatban nem szereztek kvótát, és egyedül a madridi verseny győztese utazhat majd Tokióba. 

A férfi kardozók két héttel később lépnek pástra a Ludovika Arénában (a részletes programról honlapunkon természetesen beszámolunk), ám ezen a hétvégén is akad dolguk Szilágyi Áronéknak. A koronavírus miatt Padova lemondta a Világkupa-versenyt, helyére Luxembourg ugrott be. Itt olimpiai kvalifikáló csapatverseny is lesz, a magyar válogatott gyakorlatilag már kiharcolta a tokiói részvételt, elképzelhető, hogy ennek  százszázalékos megszerzéséhez elég lesz elindulni a viadalon. A kvótaszerző időszak utolsó állomása lesz majd a budapesti, úgyhogy vélhetően parázs meccseket láthatunk majd. 

Áron elmondta, hogy ebben az időszakban kéthetente versenyeznek, várják a budapesti eseményt, és bíznak abban, közel teltház mellett vívhatnak a Ludovika Arénában. Szatmári András azt nyilatkozta, hogy műtétje után még mindig nem tekinthető százszázalékosnak, de már ezen a hétvégén is vív csapatban, és Budapesten is szeretne. 

Nagyon fontos főszereplője lesz ennek a hétvégének a női kardcsapat. Márton Annáék a péntek-szombati egyéni verseny után vasárnap lépnek pástra az athéni csapat Világkupán. A férfiakhoz hasonlóan ez is az utolsó előtti állomása lesz az olimpiai kvalifikációs sorozatnak. A helyzet “számszakilag” bonyolult, rendkívül leegyszerűsítve úgy áll a rangsor, hogy az olasz és az ukrán válogatott közül egyet kell megelőzni a pontversenyben a tokiói repjegyért. Jelenleg az itáliaiak mögött, az ukránok előtt állunk, ám nem nagyok a differenciák. 

Kapcsolódó hírek

A felnőttek is belevágtak!

Mátraházán, illetve az ausztriai Ramsauban megkezdődött felnőtt vívóinknak is a válogatott program. A végcél természetesen a párizsi olimpia, reméljük, minél többen jutnak odáig. Hajrá, magyar vívás!

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Újpest a roadshow újabb állomása

Az újpesti Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium lesz az újabb állomása az “Aranyos lányok, aranyos fiúk” roadshow-nak. A vendég ezúttal Gémesi Csanád és Vajda Oszkár lesz.

BSU 2023/2024-as képzések

SPORTEDZŐ, SPORTOKTATÓ, SPORTSZERVEZŐ

Tíz magyar arany a veterán nemzetközin

Huszonkilenc ország 319 vívójának részvételével zajlott a hétvégén a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban a veterán Budapest bajnokság. A 23 versenyszámban 10 magyar aranyérem született.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM