Csapatarany, egyéni bronz: párbajtőrben a helyzet változatlan

okt 2, 2021 | Hírek

Húsz hónap után láthattunk ismét kadet európai körversenyt. A rendezésben ismét kimagaslót nyújtó budapesti párbajtőrversenyen férfi egyéniben Farkas Bulcsú 3., a női párbajtőrcsapat aranyérmes lett.

(Videók, további fotók a versenynapról Facebook-oldalunkon találhatók.)

Húsz, hosszú hónap után engedte a koronavírus, hogy a kadet korosztály ismét európai körversenyt rendezhessen. Talán ez a legfontosabb híre a hétvégének, és őszintén reméljük, hogy nem ismétlődik meg ez a hosszú szünet – lehetőleg soha többé… Ugyanakkor az eredményekkel is büszkélkedhetünk a szombati nyitónapon: a férfiak egyéni versenyében a 16 éves Farkas Bulcsú bravúros “meglepetésbronzot” nyert, míg a nők csapatversenyében nagyszerű aranyérmet szereztek a magyarok. Mindamellett a jelen körülmények között kiemelt fontosságúnak számító rendezési körülményekért is begyűjthet a magyar szövetség egy komoly dicséretet…

Boczkó Gábor sportigazgató, az európai szövetség végrehajtó bizottságának tagja ezzel kapcsolatosan a következőket nyilatkozta honlapunknak: “Őszinte elégedettséggel vettük, hogy a külföldi nemzetek kifejezetten örültek annak, hogy Budapesten indul ismét útjára a kadet korosztály nemzetközi versenysorozata. Persze, ez számunkra felelősséggel jár, de a reakciókból azt látom, mindenki elégedett a körülményekkel. Fegyelmezettek a versenyzők, az edzők és a kísérők egyaránt, érződik, hogy mindenki azon van, hogy folytatódhassanak a nemzetközi események.” 

Farkas Bulcsú eddig karrierje legnagyobb sikerét érte el bronzérmével.

A vendégek elégedettsége, persze, érthető. Kadet korosztály ritkán (nagyon ritkán…) versenyezhet olyan körülmények között, mint itt, a közel 300 fiatal vívó. A világbajnokságnak is otthont adó BOK Csarnok két, tágas termében rendezte a magyar szövetség az eseményt, amelyen ráadásul magyar sikereknek örülhettünk! 

A férfi párbajtőrözők egyéni versenyében Farkas Bulcsú végzett a nagyon értékes harmadik helyen, mellette további három magyar (Kó Ágoston, Karácsony Ábel, Pluhár László) jutott el a nyolcaddöntőig. A fiatal pécsi tehetség, Hesz Krisztián tanítványa az eredményhirdetést követően így foglalta össze a napját: “Nagyon örülök ennek a bronzéremnek, alaposan megleptem vele magam! A fordulóban ugyanis mindössze két győzelmem volt, és azért is izgulnom kellett, hogy egyáltalán vívhassak a direkt kieséses szakaszban. Ott viszont jól ment a vívás, és ennek nagyon örülök. Korábban a diákolimpián, illetve a korosztályos országos bajnokságokon értem el helyezéseket, ez nagyon nagy lépés előre. Remélem, a folytatás is ehhez hasonlóan alakul majd.”

Az oly sok sikert megélt korosztályos férfi párbajtőr szakág kadet válogatott edzője, Andrásfi Tibor így értékelte a napot: “A legfontosabb, hogy húsz hónap után ismét nemzetközi versenyt vívhatott ez a korosztály. Nagyon vártuk már ezt a lehetőséget, és 

remélem, hogy ez a helyzet a jövőben sem változik… A mezőny erős volt, akadtak ugyan hiányzó nemzetek, de nem sok. Az eredményekből most még nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, ám természetesen Farkas Bulcsú bronzérme nagy siker, kívánok neki hasonló folytatást!” 

Wimmer Dorina, Jakobi Júlia, Pátri Maja és Gachályi Gréta: az aranyérme női párbajtőrcsapat.

A nap nem ért véget Bulcsú egyéni sikerével, a női párbajtőrcsapatok versenyében ugyanis a női válogatott (Gachályi Gréta, Jakobi Júlia, Pátri Maja, Wimmer Dorina) remek aranyérmet nyert, míg a második együttes a negyedik helyen végzett. Partali Csaba korosztályos válogatott edző így foglalta össze a napot: “Nagyon vártuk már az újrakezdést, és reggel izgultak is egy kicsit a lányok. Viszont ahogy haladtunk előre a versenynapon, úgy vívott egyre jobban és magabiztosabban a csapat. A döntőben pedig már-már felnőtt módon, kifejezetten taktikusan, jól versenyeztek. Nagyon örülök ennek az aranyéremnek, ez jó lendületet adhat a folytatáshoz, amiben nagyon bízunk!”

Eredmények. Kadet férfi párbajtőr európai körverseny, BOK Csarnok, 148 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Dunay-Murumaa (észt) 15:13, Karácsony-Marghescu (román) 15:12, Farkas-Somody 15:12, Horváth M.-Tufan (román) 15:12, Pelle-Oner (török) 15:9, Horváth Á.-Waller (cseh) 15:7, Kó-Király 15:14, Balázs-Mazur (ukrán) 15:10, Pluhár-Légrádi 15:12, Cseke-Börcsök 15:13, Xue-Petkantchin (francia) 10:15, Kánvási-Cortini (olasz) 4:15, Antal-Jevtusenko (ukrán) 9:15, Bene-Szkidan (ukrán) 13:15, Joób-Plaksin (ukrán) 7:15, Keresztes-Petrobelli (olasz) 11:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Karácsony-Oktay (török) 15:13, Farkas-Cortini (olasz) 15:14, Pluhár-Cseke 15:14, Kó-Horváth Á. 15:11, Dunay-Doronin (észt) 12:13, Horváth M.-Mikityenko (ukrán) 7:15, Pelle-Mezinger (román) 13:15, Balázs-Laasik (észt) 14:15. 

Nyolcaddöntő: Farkas-Pluhár 15:11, Kó-Mezinger (román) 14:15, Karácsony-Brooke (brit) 10:15.

Negyeddöntő: Farkas-Szljuszarev (ukrán) 7:6.

Elődöntő: Farkas-Brooke (brit) 11:15.

Végeredmény: 1. Alec Brooke (brit), 2. Makszim Mikityenko (ukrán), 3. Farkas Bulcsú (edző: Hesz Krisztián, válogatott edző: Andrásfi Tibor) és Oliver Laasik (észt), …14. Kó Ágoston, 15. Karácsony Ábel, 16. Pluhár László, 17. Balázs Bence, 18. Horváth Márk, 19. Pelle Domonkos, …22. Horváth Ádám, …29. Cseke Balázs, 30. Dunay Máté, …34. Börcsök Koppány, …37. Bene Csongor és Király Mátyás, 39. Antal Máté és Kánvási Emil, …43. Légrádi Bálint, …48. Joób Ágoston, …58. Keresztes Ádám, …60. Somody Bence, …64. Xue Fu.

Kadet női párbajtőrcsapat európai körverseny, BOK Csarnok, 25 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Észtország 4 45:34, Magyarország 2-Törökország 2 45:34, Magyarország 3-Ukrajna 2 33:45, Magyarország 4-Észtország 3 41:45. 

Nyolcaddöntő: Magyarország-Észtország 2 45:33, Magyarország 2-Románia 45:35.

Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 45:34, Magyarország 2-Észtország 45:32.

Elődöntő: Magyarország-Magyarország 2 45:35.

A 3. helyért: Magyarország 2-Izrael 32:45.

Döntő: Magyarország-Ukrajna 45:35.

Végeredmény: 1. Magyarország (Gachályi Gréta, Jakobi Júlia, Pátri Maja, Wimmer Dorina, edzők: Galli Zsolt, Bokrétás Csaba, Eitner Kinga, Bakodi Róbert, válogatott edző: Partali Csaba), 2. Ukrajna, 3. Izrael, 4. Magyarország 2 (Herendi Gréta, Hornyik Mira, Kozma Luca, Nagy Emma), …19. Magyarország 3 (Berényi Rebeka, Nagy Blanka, Szabó Panna, Szekeres Blanka), 20. Magyarország 4 (Babinszki Anna, Bogdán Orsolya, Polacsik Petra, Vásárhelyi Éva).

Kapcsolódó hírek

Törökbálintra megy a roadshow

Törökbálint lesz az újabb, immáron negyedik állomása az “Aranyos lányok, aranyos fiúk” roadshow-nak. A vendég két, milánói világbajnok kardozó, Gémesi Csanád és Szatmári András lesz.

Nemzetközi szinten is belevágunk

Egy héttel a hazai rajt után a nemzetközi pástokon is megkezdődik a 2023/24-es válogatási szezon. A szlovákiai Somorján, női tőr európai kadet körversenyen szerepelnek a korosztály legjobbjai.

Kósa Miklós és Szilágyi Áron elismerése

A Nemzetközi Vívó Szövetség éves rangsorában Kósa Miklós második egymást követő évben végzett a második helyen, gratulálunk! Szilágyi Áron pedig bekerült a Hírességek Csarnokába, ugyancsak gratulálunk!

Világbajnokságra készülnek a kerekesszékesek

Október 3. és 8. között, az olaszországi Terniben rendeznek paralimpiai kvalifikációs, kerekesszékes világbajnokságot. Négy év után indulhatnak újra vb-n vívóink, Nagy József beszél a részletekről.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM