Dani aranyat érő bronza

febr 24, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Azért arra, amit Dósa Dani produkált ezen a napon, arra nagyon nehéz megtalálni a megfelelő szavakat. Mert hát akkor, amikor egy 28 éves vívó kétszer volt a határán az olimpiai kvalifikációnak, de nem jött össze neki, és most ismét ezen a határon egyensúlyoz, az nem egy hétköznapi szituáció. Aztán történik az, hogy hiába 16. a világranglistán, a férfi tőr hihetetlenül kiegyensúlyozott és erős mezőnye okán, egyáltalán nem biztos az a bizonyos kvóta. Majd az utolsó előtti, kairói kvalifikációs Világkupán úgy hozza a sors, hogy a két nagy rivális, a spanyol Llavador és a cseh Choupenitch időben rendre a Törekvés vívója előtt lép pástra, és sorozatban nyeri az asszóit a Világkupa főtábláján. Így jutottunk el a nyolcaddöntőig, ameddig Szirmai Benedek tanítványa – egyáltalán nem mellesleg… – az amerikai Olivarest (15:12) és a francia Edirit győzte le (15:11). 

Szirmai Benedek és Dósa Dani öröme. Hihetetlenül kiélezett szituációban teljesített nagyszerűen tőrözőnk!

A nyolc közé aztán bejutott a cseh rivális – a spanyol nem -, a Törekvés vívója pedig a világranglistát vezető amerikai Massialas-szal kerül szembe – és nyer 15:12-re! És még mindig nincs vége a sztorinak! A cseh a negyeddöntőben végre kikap (sorry…), a magyar pedig a korábbi egyéni világbajnok olasz Foconival vív az éremért. Hát persze, hogy őt is megveri 15:14-re! A négyes döntőben aztán a tavalyi világbajnok, ugyancsak olasz Marini következett, ott már nem volt sok esély, 5:15 lett a vége, és egy remek bronzérem. Ám, ebben a szituációban, ha valami, akkor ez a vereség igazán nem szorult magyarázatra….

Dósa Dani elképesztő versenynapon jutott túl.

A különleges versenynap után sikerült beszélnünk Dósa Dániellel, aki így nyilatkozott honlapunknak: “Ha azzal kezdtem volna foglalkozni, hogy miért nyernek a riválisaim, az rég rossz lett volna. Persze, nem vagyok vak, pontosan tudtam, hogy mik voltak az eredmények a nap folyamán. De tényleg próbáltam csak magamra figyelni. Massialast még sosem vertem meg tizenöt tusban, most azt mondtam magamban, ha beledöglök, akkor is nyernem kell. Sikerült. Foconi legyőzése tán még fontosabb volt, de igazából az amerikai után könnyebbültem meg. Az út ugyanakkor nem ért véget. Sokkal jobb helyzetben vagyok, mint a verseny előtt, de még fel kell tenni Washingtoban az i-re a pontot.”

Pásztor Flóra is közelebb került a párizsi kvótához.

Aztán akad, amikor a 32 közé jutásnak is lehet örülni. Ez történt Pásztor Flóra esetében. Többször megírtuk már, hogy az egyéni olimpiai kvalifikációért zajlik a küzdelem az esetében. Jelenlegi legjobb tőrözőnk egészen simán verte 15:4-re a kínai Vangot a főtáblán, és mivel riválisai elbúcsúztak – a legnagyobb ellenfél, a brit Stuchbury egy tussal kapott ki… -, így egyetlen versennyel a kvótaszerző sorozat vége előtt karnyújtásnyira került Párizstól a Törekvés vívója. Így aztán a következő körben elszenvedett 15:8-as vereség a visszatérő olasz klasszistól, Errigótól, ezúttal tán nem fájhatott annyira… Az olimpiai részvételhez már csak annyi kell, hogy az utolsó washingtoni Grand Prix-n Stuchbury ne jusson a legjobb 16 közé, és akkor Flórának akár pontot sem kell szereznie. Persze, nem ez lesz a cél… Másik magyar főtáblásunk, Kondricz Kata a 64-ben a japán Azumától szenvedett szoros, 15:13-as vereséget. 

A kairói Világkupa-hétvége vasárnap a csapatversenyekkel fejeződik be. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Női tőr egyéni Világkupa, Kairó, 173 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Pásztor-Vang (kínai) 15:4, Kondricz-Azuma (japán) 13:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Pásztor-Errigo (olasz) 8:15.

Végeredmény: 1. Martina Favaretto (olasz), 2. Lee Kiefer (amerikai), 3. Martina Sinigalia (olasz) és Jacqueline Dubrovich (amerikai), …22. Pásztor Flóra, …59. Kondricz Kata, …85. Lupkovics Dóra, …93. Mesteri Viktória, …100. Mohamed Aida, …136. Pöltz Anna, …156. Hanzl Lilla. 

Férfi tőr egyéni Világkupa, Kairó, 225 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Dósa-Olivares (amerikai) 15:12, Németh-Ediri (francia) 8:15, Mihályi-Massialas (amerikai) 6:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Dósa-Ediri (francia) 15:11.

Nyolcaddöntő: Dósa-Massialas (amerikai) 15:12.

Negyeddöntő: Dósa-Foconi (olasz) 15:14.

Elődöntő: Dósa-Marini (olasz) 5:15.

Végeredmény: 1. Tommaso Marini (olasz), 2. Eduardo Luperi (olasz), 3. Dósa Dániel (edző és válogatott edző: Szirmai Benedek) és Mo Zivej (kínai), …34. Németh András, …63. Mihályi Andor, …75. Szemes Gergő, …92. Frűhauf Benjámin, …181. Tóth Gergely, …205. Benyus Attila.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Kiutazó és kitüntetés

Sok sikert kívánt a vezetőség a kadet és junior világbajnokságra utazó magyar küldöttségnek, továbbá Csampa Zsolt európai Fair Play-díjat adott át Horváth Gergőnek.

Élő eredmények

Közelgő események