Dani, Flóra és az öt karika

febr 15, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

A hétvégén még Torinóban vívtak, a héten már Mátraházán készülnek. Az olimpiai kvalifikáció hajrájában, egyelőre kvótás helyen két tőrözőnk, Pásztor Flóra és Dósa Dániel. Velük beszélgettünk.

Közös vonás bőven akad Dósa Daniban és Pásztor Flórában. Majdnem azonos korosztály – két és fél év van közöttük -, a kezdetektől a jelenkorig törekvéses pályafutás, a közös nevelőedző, Beliczay Sándor, a rendkívül sikeres korosztályos szereplés, a magyar bajnoki aranyérmek. Mindezek után a kissé lassan beinduló felnőtt karrier. Amely az utóbbi két évben határozottan felfelé ível, és most mindkettejüknek reális esélye van arra, hogy egyéniben ött legyen a párizsi olimpián!

Pásztor Flóra és Dósa Dániel – azonos a törekvésük.

A 28 éves Dani és a 25 éves Flóra az elmúlt hét végén a torinói Grand Prix-n szerepelt, most pedig már a mátraházai edzőtáborban készülnek mindketten a legfontosabb két feladatra. A jővő hétvégi kairói Világkupa, majd a március közepi, washingtoni Grand Prix dönt ugyanis a párizsi kvótáról. Jelen állás szerint Daninak 4, Flórának 5 pont az előnye riválisával szemben, ami magyarra fordítva annyit tesz: “ikszet” kell hozni velük a folytatásban. 

Az utóbbi időszakról, az olimpiai kvalifikációról, saját érzéseiről, illetve a másikról kérdeztük két, jelenlegi első számú tőrözőnket, elsőként Dósa Danit. 

“Igazából vegyesek az érzelmeim. Egyfelől nagyon örülök annak, hogy sikerült szintet lépnem, és eljutottam odáig: bárkit legyőzhetek. Úgy érzem, fejben lettem erősebb az utóbbi két évben, és ezt nagyban köszönhetem a budai mentálhigiénés központnak is. Vannak értékes eredményeim, de éppen ezzel kapcsolatosak a rossz érzéseim: többször is egészen kevésen, egy-egy tuson múlott a még nagyobb siker, és ezek a Világkupa-pontok most nagyon hiányoznak.”

Dósa Dani 16. a világranglistán, de még küzdenie kell a párizsi kvalifikációért.

A fegyvernemben a magyar két legnagyobb riválisa a spanyol Carlos Llavador és a cseh Alexander Choupenitch. Előbbi áll 4 ponttal előtte, utóbbi ugyanennyivel mögötte az olimpiai kvalifikációs rangsorban, hármójukból ketten utazhatnak Párizsba. Szirmai Benedek tanítványa elmondta: büszke arra, hogy két ekkora vívóval versenyez a kvótáért. Elvégre Llavador egyéni vb bronzérmes, a cseh pedig a tokiói olimpián lett harmadik. Hozzátette: a tőr lassan párbajtőrré növi ki magát, abban a tekintetben, hogy itt is 300 feletti a mezőny, minden kontinens “játszik”, és az első 20-30 közül bárki odaérhet a dobogóra. Bizonyítékként csak annyit: az ötkarikás rangsort jelenleg az egyiptomi Mohamed Hamza vezeti… A saját esélyeit jónak ítéli meg, abszolút képesnek tartja magát arra, hogy végre ott legyen az olimpián. Flóra esélyeiről pedig így fogalmazott:

“Igazából optimistán állok a saját kvalifikációmhoz, és mindent meg is teszek érte. Ugyanakkor ha fogadnom kéne, akkor Flórára tennék nagyobb összeget. Látva a helyzetét, a hozzáállását és a vívását, nem nagyon tudom elképzelni, hogy ne legyen ott Párizsban.”

Akkor nézzük is Pásztor Flóra helyzetét…! Ő ugyancsak a határán van a kvalifikációnak, jelen állás szerint nagyon úgy néz ki, hogy egy helyért – a második számú európai egyéni helyért – ketten csatáznak. A magyar tőröző és a brit Carolina Stutchbury. Flóra előnye 5 pont és azt is tegyük hozzá, hogy a nők mezőnyében azért ritkábbak a meglepetések, valóban kijelenthető, hogy Beliczay Sándor tanítványa kedvező szituációban van. 

Pásztor Flórát is két verseny választja el a kvótától.

“Szerintem sokat ‘értem’ a legutóbbi olimpia óta. Az, persze, elszomorít, hogy csapatban gyakorlatilag csak matematikai esélyünk maradt a kvótára, ám ez azért már a világbajnokság után sejthető volt. Mindent megteszünk majd az utolsó, kairói állomáson is a majdnem lehetetlenért. De tény, hogy a realitás az egyéni indulás. Higgadtabbnak és összességében jobbnak, erősebbnek érzem magam, mint három évvel ezelőtt. Az is igaz, hogy kedvező a helyzetem, de nekem csak magammal szabad foglalkoznom. Ebben a szezonban még nem jöttek az igazán jó eredmények, úgyhogy most már lassan itt van ennek is az ideje…” – nyilatkozta honlapunknak Flóra. 

Természetesen őt is megkérdeztük, miként gondolja Dani pozícióját. “Látom mennyit dolgozik, milyen tudatos, és egyre jobban és jobban vív. Tudom azt is, hogy világklasszis riválisai vannak, elvégre Dani tizenhatodik a jelenlegi világranglistán, és így sem biztos a helye. Én ugyanakkor nem tudom elképzelni, hogy ne legyen ott Párizsban, ha valaki, ő megérdemli.”

Végezetül mi kívánjuk azt tőrözőinknek: jussanak ki mindketten, egy napon, március 17-én az amerikai fővárosból a francia fővárosba. 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Élő eredmények

Közelgő események