Dósa Dani a 64 között folytathatja

nov 8, 2019 | Hírek

Bravúrok kellettek legjobb férfi tőrözőnknek, Dósa Daninak a legjobb 64 közé jutáshoz az olimpiai kvalifikációs bonni Világkupán. Dani vb-ezüstérmest, majd Eb-aranyérmest legyőzve jutott a 64 közé. 

Nem túlzás állítani, már a legjobb 64 közé jutáshoz is nagy bravúrok kellettek a Törekvés tőrözőjének. Dósa Daninak kimondott álma, hogy kvalifikálja magát a tokiói olimpiára, ám a fegyvernem mezőnye elképesztően nehéz. Ezt tökéletesen példázta az ő esete, a 261 indulós bonni Világkupa-állomás pénteki selejtezőjén. 

Történt, hogy a csoportmeccsek nem sikerültek valami fényesen Daninak. Két győzelme mellé három vereséget szedett össze, így már a 160 közé jutásért vívnia kellett. A svéd Dahlin nem is okozott problémát (15:6), ám a 96-ba kerülésért a 2017-es, lipcsei világbajnokság ezüstérmese, a japán Szaito következett. Szirmai Benedek tanítványa bravúros 15:11-gyel verte ki az ázsiai klasszist, de még mindig hátravolt egy állomás. A főtábláért a 2014-es strasbourgi Európa-bajnok brit Davis volt a rivális, és neki sem volt ellenszere Danival szemben. A vége 15:12 lett, ám két ilyen szép siker után is ki kell mondani – a java csak most jön, ráadásul újabb, kiemelt világklasszissal, a rangsor másodikjával, az amerikai Imbodennel szemben.

Dósa Dani világklasszisok legyőzésével jutott a legjobb 64 közé Bonnban.

A többiekről. Ketten a csoportkörben búcsúztak, majd Maior Mátyás a direkt kiesés első fordulójában. Mihályi Andor elsőéves juniorként vívott a felnőttek között, nyert egy 15-ös asszót, majd korosztálya egyik legjobbját, az amerikai Olivarest is megszorongatta (15:13). Itt azért “félig” magyar sikernek örülhettünk, mivel a fiatal tengerentúli édesanyja a korábbi magyar válogatott tőröző, Panyi Mari. Nem említettük még Mészáros Tamást. Az UTE válogatottja produkálta a legjobb csoportkört a mieink közül, így két meccsel “megúszta” a direkt kiesést. Az elsőben 15:9-re verte a lett Kucebát, majd a főtábláért ő is alaposan “belehúzott”. A pekingi olimpiai bajnok német Kleibrinket kapta, igencsak megszorongatta, ám végül 15:13-as vereséget szenvedett.

Szombaton a 64-es főtáblával folytatódik a bonni Világkupa, vasárnap a csapatverseny következik.

Eredmények. Férfi tőr egyéni Világkupa, Bonn, 261 induló. A csoportmérkőzéseken: Mészáros Tamás 4 győzelem/2 vereség, Mihályi Andor 3/3, Maior Mátyás 3/3, Dósa Dániel 2/3 (továbbjutottak), Pórfy Tamás 1/5, Bellovicz Gábor 0/6 (kiestek).

A legjobb 160 közé jutásért: Dósa-Dahlin (svéd) 15:6, Mihályi-Rosenfeld (izraeli) 15:7, Maior-Minott (brit) 5:15.

A legjobb 96 közé jutásért: Mészáros-Kuceba (lett) 15:9, Dósa-Saito (japán) 15:11, Mihályi-Olivares (amerikai) 13:15.

A legjobb 64 közé jutásért: Dósa-Davis (brit) 15:12, Mészáros-Kleibrink (német) 13:15.

Szombaton a legjobb 32 közé jutásért: Dósa-Imboden (amerikai).

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Negyedik és ötödik hely szombatra

Az elmúlt két nap éremesője után a női kardcsapat negyedik, és a férfi párbajtőrcsapat ötödik helyével folytatódott Bázelban az Európa-bajnokság.

Bravúros ezüstérmek Bázelből

Két “meglepetéscsapatunk”, a női párbajtőr és a férfi tőr – utóbbi 21 év után is nagyszerű ezüstérmet nyert az Európa-bajnokságon. Gratulálunk!

Nagyszerű nap: két ezüst, egy bronz

Pusztai Liza és Siklósi Gergely ezüst-, Andrásfi Tibor bronzérmet nyert a bázeli Európa-bajnokságon. Gratulálunk a vívóknak és az edzőknek!

Átadták a Fair play-díjakat

A MOB Fair Play Bizottságának díjátadó gáláján a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen díjazták Téglási György, a válogatott orvosát és Szepesi László vívóedzőt.

Kondricz Kata nyolcadik

A női tőröző Kondricz Kata nyolcadik helye volt a legjobb magyar eredmény a bázeli Eb második napján. Kardozóink nyolcaddöntőig jutottak.

Élő eredmények

Közelgő események