Dósa, Pásztor: egy lépéssel közelebb Párizshoz

febr 11, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Dósa Dani nyolcaddöntőig, Pásztor Flóra 32-ig jutott a torinói tőr Grand Prix-n. Mégis, utóbbi örülhetett jobban. Az egyéni olimpiai kvalifikációs riválisok terén ugyanis a férfiaknál sűrűsödött a mezőny.

Dósa Danit igazán nem érheti szemrehányás torinói szerepléséért, sőt… Első számú férfi tőrözőnk a világ egyik legerősebb versenyén, a torinói Grand Prix-n két, rendkívül sima győzelemmel jutott el a nyolcaddöntőig. Szirmai Benedek törekvéses tanítványa a francia Madert 15:5-re, majd az amerikai Burtist 15:9-re verte. A 16 között viszont szoros csatában, 15:13-ra kikapott a koreai Hától, és ezzel 11. lett. Csakhogy az egyéni olimpiai kvalifikáció szempontjából két legnagyobb riválisa, a spanyol Llavador és a cseh Choupenitch egyaránt jobban szerepelt nála – utóbbi ráadásul ezüstérmes lett. Így aztán nyílt a verseny, az utolsó két kvalifikációs verseny dönti majd el, hogy a háromból melyik két vívó jut el “egyenes ágon” Párizsba. Másik magyar főtáblás tőrözőnk, Korom Erik a 64-ben az egyiptomi Hamzától kapott ki 15:4-re.

.Dósa Dani sima győzelmekkel jutott el a nyolcaddöntőig.

Pásztor Flóra ugyanakkor lépett egy jelentőset a párizsi egyéni olimpiai kvalifikáció felé. Ehhez először kellett az, hogy bravúros fordítással, a legjobb 64 között, a “hirtelen halálban” 13:12-re legyőzze a kiemelt, kanadai Harvey-t. Aztán a következő körben sem állt távol a sikertől az orosz Tripapina ellenében. ám itt nem sikerült a befejezés (12:15). Ugyanakkor a jó hír ebben a körben az volt, hogy azok a rivális európaiak, akik harcban állnak a Törekvés vívójával, Beliczay Sándor tanítványával a kvótáért, ugyancsak elbúcsúztak. Így két versennyel az egyéni kvalifikáció zárása előtt, továbbra is kedvező helyzetben van a magyar tőröző. 

Pásztor Flóra egy lépéssel közelebb Párizshoz.

Eredmények. Női tőr egyéni Grand Prix, Torinó, 191 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Pásztor-Harvey (kanadai) 13:12.

A legjobb 16 közé jutásért: Pásztor-Tripapina (orosz) 12:15.

Végeredmény: 1. Lee Kiefer (amerikai), 2. Martina Favaretto (olasz), 3. Arianna Errigo (olasz) és Anne Sauer (német), …31. Pásztor Flóra, …66. Kreiss Fanni, …77. Kondricz Kata, …96. Mohamed Aida, …98. Lupkovics Dóra, …122. Papp Jázmin, …127. Pöltz Anna, …131. Nekifor Erika, …139. Mesteri Viktória, …170. Badár Szonja. 

Férfi tőr egyéni Grand Prix, Torinó, 247 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Dósa-Mader (francia) 15:5, Korom-Hamza (egyiptomi) 4:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Dósa-Burtis (amerikai) 15:9.

Nyolcaddöntő: Dósa-Ho (koreai) 13:15.

Végeredmény: 1. Cheung Ka Long (hongkongi), 2. Alexander Choupenitch (cseh), 3. Enzo Lefort (francia) és Nick Itkin (amerikai), …11. Dósa Dániel, …62. Korom Erik, …82. Tóth Gergely, …99. Szemes Gergő, …104. Mihályi Andor, …120. Benyus Attila, …124. Frűhauf Benjámin, …213. Németh András, …244. Zsigmond Dániel.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események