Elhunyt Kamuti László

aug 27, 2020 | Hírek

80 éves korában, súlyos betegség után elhunyt Kamuti László. A kiváló tőrvívó négy olimpián vett részt, tagja volt a vb-ezüstérmes csapatnak. Később sportvezetőként évtizedekig szolgálta a vívást. 

Kamuti László bátyja, az MVSZ  általános alelnöke, Kamuti Jenő tájékoztatta honlapunkat a szomorú hírről: csütörtök hajnalban elhunyt a mellette mindig, mindenben kitartó testvére. 

(Fotók: MTI)

Kamuti László 1940. január 13-án született Budapesten. Abban a budapesti, Ráday utca 49. szám alatti házban nevelkedett bátyjával, ahol a később olimpiai bajnok Fenyvesi Csaba és Gulácsi Ferenc, a kiváló kardvívó és mester is felnőtt. Volt előttük példakép, így adott volt, hogy a vívást választották. Vasútnál dolgozó édesapja után az sem volt kérdés, hogy a BVSC- legyen a klubja, ahol a legendás Bay Béla lett a mestere. 

Négy olimpián vett részt, 1960-ban a tőrcsapattal 4., egyéniben 25., 1964-ben együttesével 7., 1968-ban 5., 1972-ben 4. lett, Münchenben egyéniben megismételte római eredményét. Világbajnokságokon a magyar csapat tagjaként négyszer állhatott a dobogó második fokára, négyszeres egyéni magyar bajnok. 

Kamuti László (balra), a világbajnoki ezüstérmes tőrcsapat tagjaként. Középen bátyja, Kamuti Jenő.

Pályafutása után sportvezetőként dolgozott. Előbb a Magyar Vívó Szövetség szakfelügyelője volt, majd nyugdíjba meneteléig a BVSC szakosztály-vezetőjeként tevékenykedett. 

Kamuti Jenő ekképpen méltatta honlapunknak öccsét: “Laci mindig, mindenben a társam volt, mindenben segített nekem. Nagyon sokszor fordult elő pályafutásunk során, hogy háttérbe szorította magát azért, hogy nekem jobb legyen. Csodálatos testvérem volt. Az életet kissé másként szemlélte, mint én. Talán kevésbé volt diplomatikus, számára inkább fehérek vagy feketés voltak a dolgok. Ugyanakkor nála becsületesebb embert nem ismertem.”

A Magyar Vívó Szövetség Kamuti Lászlót saját halottjának tekinti. 

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Negyedik és ötödik hely szombatra

Az elmúlt két nap éremesője után a női kardcsapat negyedik, és a férfi párbajtőrcsapat ötödik helyével folytatódott Bázelban az Európa-bajnokság.

Bravúros ezüstérmek Bázelből

Két “meglepetéscsapatunk”, a női párbajtőr és a férfi tőr – utóbbi 21 év után is nagyszerű ezüstérmet nyert az Európa-bajnokságon. Gratulálunk!

Nagyszerű nap: két ezüst, egy bronz

Pusztai Liza és Siklósi Gergely ezüst-, Andrásfi Tibor bronzérmet nyert a bázeli Európa-bajnokságon. Gratulálunk a vívóknak és az edzőknek!

Átadták a Fair play-díjakat

A MOB Fair Play Bizottságának díjátadó gáláján a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen díjazták Téglási György, a válogatott orvosát és Szepesi László vívóedzőt.

Kondricz Kata nyolcadik

A női tőröző Kondricz Kata nyolcadik helye volt a legjobb magyar eredmény a bázeli Eb második napján. Kardozóink nyolcaddöntőig jutottak.

Élő eredmények

Közelgő események