Elhunyt Pallaghy Csaba

jan 14, 2021 | Hírek

Életének 89. esztendejében elhunyt Pallaghy Csaba. Az 1956-ban emigráló korábbi kardozó az USA-ban telepedett le, és sokat tett az amerikai vívásért. Sportdiplomataként a FIE alelnöke volt.

Pallaghy Csaba (képünkön) az ötvenes évek legendás kardválogatottjának volt a tagja, ugyanakkor magyar színekben nem jutott el a melbourne-i olimpiára. Az 56-os forradalom idején emigrált Amerikába, és élete végéig ott élt. Vívó pályafutását követően hamar sportdiplomáciai útra lépett, emellett rengeteget tett az amerikai vívás felvirágoztatásáért. 

Önmagát mindvégig magyar kardozónak tartotta, sokat segített a hetvenes-nyolcvanas években az Amerikában versenyző magyar vívóknak. A Nemzetközi Vívó Szövetségben dolgozott a bírói bizottság elnökeként, majd alelnöki posztot kapott. Azon az elnökválasztáson, amelyen Kamuti Jenő egyetlen szavazattal maradt alul René Roch-hal szemben, Pallaghy Csaba volt a magyar jelölt egyik fő támogatója. 

Élete végéig aktívan követte a vívósportot, 89. évében érte a halál. 

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Kondricz Kata nyolcadik

A női tőröző Kondricz Kata nyolcadik helye volt a legjobb magyar eredmény a bázeli Eb második napján. Kardozóink nyolcaddöntőig jutottak.

Nyolcaddöntős nyitány

Szemes Gergő és Mihályi Andor szerepelt a mieink közül a legjobban a bázeli vívó Európa-bajnokság nyitónapján, mindketten nyolcaddöntőig jutottak.

Kamuti Jenő és Schmitt Pál kézlenyomata

A Nemzet Sportolói közül öten – közte Kamuti Jenő és Schmitt Pál – adták kézlenyomatukat a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen található Magyar Sportcsillagok Falára.

Svájcon át Párizsba

Bázelben minden készen áll, kedden megkezdődik és hat napig tart a vívó Európa-bajnokság. Hajrá, magyarok!

Rajtol kedden az Európa-bajnokság

Bázelben rendezik június 18. és 23. között a vívó Európa-bajnokságot. A legerősebb válogatottunk indul, hajrá, magyarok!

Élő eredmények

Közelgő események