Elkezdődött az országos bajnokság

dec 18, 2020 | Hírek

A járványra való tekintettel három helyszínen, a BOK Sportcsarnokban, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban és az UTE termében rendezték az országos bajnokság selejtezőit. A 32-ig jutott a mezőny.

A hagyományoktól eltérően a vívók nagycsaládja ezúttal három, kisebb családra szakadt az országos bajnokság nyitó napján. A korona-vírusjárvány miatt ugyanis biztonsági okokból három különböző helyszínen, a BOK Sportcsarnokban (párbajtőr), a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban (tőr) és az UTE vívótermében (kard) rendeztük a selejtezőket, melyeket követően az elharmadolódott mezőny költözik majd teljes egészében a BOK Csarnokba. 

A legnépesebb fegyvernemnek a legtágasabb terem dukált. ezért aztán a párbajtőr selejtezőit a BOK Csarnokban rendeztük. Bátran kijelenthető, a lehetőségekhez képest tágas helyszínen, kellő távolságokat tartva, a férfi és a női mezőny egymást cserélve vívott ideális környezetben. Igaz, ez utóbbi nem is lehetett kérdéses, elvégre a tavalyi, budapesti világbajnokság helyszíne ad otthont az országos bajnokságnak. A péntek egyben “járványügyi próbanapnak” is számított, és elmondható, hogy az országos bajnokság szombat-vasárnapi éremosztó napjait méltó, egyben a körülményekhez képest biztonságos helyszínen rendezzük, természetesen szigorúan zárt kapuk mögött. 

Rédli Andrásról csak akkor került le a maszk, amikor a másik maszk (a vívó) felkerült.

A férfiak mezőnyében – miként egyébként valamennyi fegyvernemben – különösebb meglepetés nem történt, ám szombaton, már a legjobb 32 között “slágerderbiket” láthatunk. A nyolc pástos live stream-en keresztül ugyanis bárki követheti majd weboldalunkról az országos bajnokságot. Szóval, már az első körben lesz Rédli-Andrásfi, Peterdi-Szényi, vagy Koch-Berta összecsapás. 

A hölgyeknél Szász-Kovács Emese ezúttal sem hagyott kétséget klasszisa felől, táblaegyesként folytathatja. Követték őt a válogatott társak is, ráadásul Nagy Kinga éppen olimpiai bajnokunkkal kezd majd a 32-ben. Talán Borsody Emma és Mihály Kata az, akinek “hiányzik a személye” a legjobb 32 közül. 

Szász-Kovács Emese (balra) senkinek sem kegyelmezett, veretlenül lett táblaegyes.

Tőrben egyetlen meglepő eredményről számolhatunk be, a férfiaknál a budapesti vb-n szereplő magyar csapat tagja, Mészáros Tamás nem jutott a 32-be, Káli András búcsúztatta. A java természetesen szombatra marad, miként kardban is. 

Az azonban bizonyossá vált, hogy elviekben létre jöhet a Szilágyi Áron-Szatmári András álomdöntő, ugyanis olimpiai, illetve világbajnokunk a tábla első és második helyére került, azaz csak az aranyéremért kerülhetnek egymással szembe. Miként a hölgyeknél szintén létrejöhet a Márton Anna-Pusztai Liza szuperdöntő, igaz, ez itt a szerencsének is köszönhető, mert Panka hibátlan volt, de Lizának becsúszott vereség, ám a sors kegye volt a kardcsemegére áhítozóknak…

Folytatás tehát szombaton, reggel 9.30-tól lesz, immár egységesen a BOK Sportcsarnokban, és a negyeddöntőktől kezdve valamennyi asszó követhető lesz live stream-en. A döntős program a megnyitóval és a kerekes székes finálékkal 13.30-kor kezdődik, a hat fegyvernem aranymeccse a férfi tőrözőkével nyit, körülbelül fél 3-kor. 

Kapcsolódó hírek

Törökbálintra megy a roadshow

Törökbálint lesz az újabb, immáron negyedik állomása az “Aranyos lányok, aranyos fiúk” roadshow-nak. A vendég két, milánói világbajnok kardozó, Gémesi Csanád és Szatmári András lesz.

Nemzetközi szinten is belevágunk

Egy héttel a hazai rajt után a nemzetközi pástokon is megkezdődik a 2023/24-es válogatási szezon. A szlovákiai Somorján, női tőr európai kadet körversenyen szerepelnek a korosztály legjobbjai.

Kósa Miklós és Szilágyi Áron elismerése

A Nemzetközi Vívó Szövetség éves rangsorában Kósa Miklós második egymást követő évben végzett a második helyen, gratulálunk! Szilágyi Áron pedig bekerült a Hírességek Csarnokába, ugyancsak gratulálunk!

Világbajnokságra készülnek a kerekesszékesek

Október 3. és 8. között, az olaszországi Terniben rendeznek paralimpiai kvalifikációs, kerekesszékes világbajnokságot. Négy év után indulhatnak újra vb-n vívóink, Nagy József beszél a részletekről.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM