Ezüst jutott a harmadik napra

febr 24, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Félidejéhez érkezett a fiatalabb korosztály Európa-bajnoksága, és köszönhetően a sikereknek, sokat nem foglalkoztunk a körülményekkel, amelyek, bizony, némely szempontból kifejezetten csapnivalóak. Panaszkodás helyett rögzítsünk csak két tényt. A szálloda és a csarnok között a transzfer gyakorlatilag nem működik. Az esti eredményhirdetések után már egyáltalán nincs, azaz a fiatalok – és az idősebbek is… – csak taxival tudnak visszatérni a hotelbe. Ahol aztán alig van idő vacsorázni – ha egyáltalán van… -, mert az étterem bezár. 

Örül a kispad, és van is minek! Ezüstérmes a kadet női kardcsapat!

De hagyjuk is mindezt, elvégre a sikerek mindig feledtetik az effajta kényelmetlenségeket. Márpedig a sikerekből jutott szombatra is, elvégre ezen a napon sem maradt érem nélkül a magyar küldöttség. Köszönhetően a Csonka Dorottya, Rácz Brigitta, Szabó Polli, Tóth Nadin összeállítású kadet női kardcsapatunknak. A lányok kétséget sem hagytak a döntőbe jutás felől. Elképesztő fölénnyel verték a negyeddöntőben Franciaországot (45:22), majd az elődöntőben a törökök sem jártak sokkal jobban (45:31). Jellemző a fölényre, hogy mindhárom vívónk, mindkét meccsen pozitív mérleggel zárt, ami azért ritka teljesítmény. A fináléban az olaszok következtek, és az előzmények okán bíztunk az újabb sikerben, de a hazaiak rendkívül elszántan és felszabadultan vívtak, a mieink pedig kissé feszülten, és izgatottan. Ezáltal hamar elhúztak az itáliaiak, és igazából egyedül az utolsó asszóban sikerült zárkózni az egyéniben is ezüstöt nyerő Dorci révén, ám ekkor már késő volt – 40:45 lett a vége. A lányoknak és az edzőknek egyaránt jár a gratuláció a szép eredményhez, melyet követően Kovács Laura válogatott edző így nyilatkozott honlapunknak:

Ezüstérmeseink: Tóth Nadin, Szabó Polli, Csonka Dorottya, Rácz Brigitta.

“Persze, nehéz örülni nem sokkal egy elvesztett döntő után az ezüstéremnek, ugyanakkor gratulálok a lányoknak és az edző kollégáknak ezért az eredményért, mert ez igenis szép siker. A döntőig remek vívással jutottunk el, ott az olaszok határozottak és energikusak voltak, nekünk pedig nem igazán sikerültek a dolgok.”

A másik két fegyvernem ugyanakkor elmaradt a várakozástól – elsősorban talán saját várakozásától. Női tőrben és férfi párbajtőrben egyaránt a negyeddöntő hozta a csalódást. A hölgyek (Bartus Claudia, Kollár Anna, Simon Borbála, Szeverényi Sára)

Ukrajnától szenvedtek sima, 45:28-as vereséget. Ezúttal az egyéni aranyérmes Kollár Anna sem tudott vezéregyéniséggé válni, és e nélkül nem volt esély a győzelemre. Férfi párbajtőrben (Antal Máté, Kelemen Boldizsár, Kiss Donát, Taivainen Bence) pedig Spanyolország állította meg a mieinket, és a 45:34 sem nevezhető túlzottan szoros eredménynek… Itt is talán az jelentette a legnagyobb problémát, hogy nem volt igazi vezére a csapatnak, senki sem tudott igazából jól teljesíteni. Az 5-8. helyért történő folytatásban aztán a hölgyek jártak jobban, ők az ötödikek lettek, míg párbajtőrözőink a hetedik helyen végeztek. 

A kadet Európa-bajnokság vasárnap a női párbajtőrözők, a férfi tőrözők és a férfi kardozók csapatversenyével fejeződik be – aztán következnek a juniorok. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet férfi párbajtőrcsapat Európa-bajnokság, Nápoly, 27 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Észtország 44:43 (Kiss +4, Antal +1, Kelemen 0, Taivainen -4).

Negyeddöntő: Magyarország-Spanyolország 34:45 (Kiss -2, Kelemen -3, Antal -6).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Olaszország 40:41 (Kiss +4, Antal +1, Taivainen -6).

A 7. helyért: Magyarország-Hollandia 45:32 (Antal +6, Taivainen +4, Kiss +3).

Végeredmény: 1. Ukrajna, 2.Törökország , 3. Svájc, …7. Magyarország (Antal Máté, Kelemen Boldizsár, Kiss Donát, Taivainen Bence).

Kadet női tőrcsapat Európa-bajnokság, Nápoly, 19 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Hollandia 45:28 (Kollár +12, Bartus +8, Simon -3).

Negyeddöntő: Magyarország-Ukrajna 28:45 (Simon 0, Szeverényi -3, Bartus -6, Kollár -8).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Németország 45:41 (Kollár +8, Bartus +3, Simon -1, Szeverényi -6).

Az 5. helyért: Magyarország-Törökország 45:40 (Kollár +8, Simon +5, Szeverényi -1, Bartus -7).

Végeredmény: 1. Lengyelország, 2. Olaszország, 3. Ukrajna, …5. Magyarország (Bartus Claudia, Kollár Anna, Simon Borbála, Szeverényi Sára)

Kadet női kardcsapat Európa-bajnokság, Nápoly, 14 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Grúzia mérkőzés nélkül.

Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 45:22 (Rácz +13, Csonka +8, Tóth +2).

Elődöntő: Magyarország-Törökország 45:31 (Csonka +9, Tóth +4, Rácz +1).

Döntő: Magyarország-Olaszország 40:45 (Csonka +4, Tóth -1, Rácz -8).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Magyarország (Csonka Dorottya, Rácz Brigitta, Szabó Polli, Tóth Nadin, válogatott edző: Kovács Laura, edzők: Kósa Miklós, Király Bence, Ravasz Etele, Varga József), 3. Ukrajna.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Kiutazó és kitüntetés

Sok sikert kívánt a vezetőség a kadet és junior világbajnokságra utazó magyar küldöttségnek, továbbá Csampa Zsolt európai Fair Play-díjat adott át Horváth Gergőnek.

Élő eredmények

Közelgő események