Ezüstös lépés Tokió felé

jún 20, 2019 | Hírek

Bravúros ezüstérmet nyert a Katona Renáta, László Luca, Márton Anna, Pusztai Liza összeállítású női kardcsapat az Európa-bajnokságon, és ezzel jelentőset lépett a tokiói

Munkatársunk helyszíni jelentése:

(Dobogós képek, nyilatkozatok hamarosan!)

Két órán belül kétszer tett csodát a magyar női kardcsapat Düsseldorfban, az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon! Ráadásul hasonló forgatókönyvet írva, elképesztő izgalmak közepette. Már reggel sem viselkedhettek a nyugalom szobraként a csapatért szorítók. A nyolcaddöntőben Fehéroroszország volt az ellenfél, és két kör után a beloruszok vezettek 30:28-ra… Persze, akkor még nem tudtuk, hogy hölgyeink ezt a divatot diktálják ezen a napon. Mármint azt, hogy 30-ig rendre az ellenfél vezet, aztán pedig ellenállhatatlanokká válnak. 

Tegyük hozzá, a fordítást a fehéroroszok ellen el is vártuk, és a László Luca, Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza összeállítású csapat simán hozta is az utolsó kört, végül 45:40-re nyertünk. Következtek a negyeddöntőben az ukránok. A kék-sárgák talán a legnagyobb európai riválisaink a tokiói kvalifikáció okán, melyben eddig ők tartottak előrébb. Mint ahogy előrébb tartottak a meccsen is az első két kört követően. Úgy vezettek 30:26-ra, hogy egyetlen asszót sem nyertünk a hatból, igaz, miként az eredményből látszik, nem is szenvedtünk súlyos vereséget. 

Pusztai Liza, Katona Reni, Márton Panka, és László Luca. Az ezüstlányok!

A hetedik asszót Panka 7:5-re hozta, de ezzel még “csak” 35:33-ra zárkóztunk. És következett Katona Reni azzal a Komascsukkal, aki korábban legyőzte Pankát és Lizát is. A Vasas vívója azonban olyan parádéba kezdett, hogy alig hittünk a szemünknek. Egylámpás, kristálytiszta tusokkal pillanatok alatt megfordította a meccset, hat tust szórt zsinórban! 40:36-nál jött az utolsó váltás, és lépett pástra 18 esztendős büszkeségünk, az ifi olimpiai bajnok, junior Európa-bajnok Pusztai Liza. Csakhogy a túlodalon a düsseldorfi Eb-győztese, a háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok Olga Harlan állt… Aki pillanatok alatt egyenlített, majd 44:42-re fordított. Ám maradt még egy csavar a történetben! Liza egalizált, és, csak hogy ne legyen vita, adott egy egylámpás tust a fegyvernem királynőjének. Majd okkal rogyott térdre, mielőtt beértek az őt köszöntő csapattársak. 

Így ünnepelte Liza a Harlan elleni utolsó tust a negyedöntőben. A többiek úton felé…

A nagyon fontos siker után nem sokkal következett az elődöntő – a világbajnok francia csapat ellenében. Sokáig szinte minden úgy alakult, ahogy az ukránok ellen, csak a szereposztás változott egy kicsit. Ezúttal a negyeddöntő egyik főhősének, Reninek ment kevéssé a vívás, és hét asszó után 35:29-es hátrányt szedtünk össze. Csakhogy ekkor jött az egyéni verseny bronzérmese, az a Márton Anna, aki minden eddigi, esetleges “csapatadósságát” lerótta, nagyszerű asszóban kiosztott egy minden kétséget kizáró 11:4-et Querolinak, és ezzel máris nálunk volt az előny, még ha csak egyetlen tussal is. 

És így ünnepelte Lizi az elődöntőben elért utolsó találatát!

Ismét Liza zárt – egy másik klasszis, a riói olimpiai bronzérmes Manon Brunet ellenében. És esélyt sem hagyott neki! 45:40-nel fejezte be az asszót, hogy aztán pillanatokkal később egymás nyakába boruljanak főszereplőink. A magyar női kardcsapat ezzel – az utóbbi hosszú évek messze legnagyobb csapatsikerét elérve – bejutott az Európa-bajnokság döntőjébe! Emellett, közel sem mellesleg, rengeteg fontos pontot szerzett az olimpiai kvalifikációs rangsorban. 

Együtt a csapat! Nagyszerű volt, hölgyek, gratulálunk!

Na de lehet-e ezt tovább fokozni? A fináléban az ellenfél az az Oroszország volt, amelyben két egyéni világbajnok (Pozdnyakova, Velikaja) és egy egyéni olimpiai bajnok (Jegorjan) szerepelt. Szemben a 18 éves Lizivel, az Eb-ezüst- és bronzérmes Pankával, és az egyéni rangsor 86. helyén tanyázó Renivel. Az első két harmadban minden úgy történt, ahogy a nap folyamán. Azaz végig az oroszok vezettek. Annyi különbség azonban akadt, hogy a két kör utáni “megszokott hátrány” ezúttal behozhatatlannak tűnt. Az ellenfél ugyanis addigra 30:19-re vezetett. Ekkor már a bravúr kevés volt, csoda kellett volna. Arra azonban ezúttal nem maradt esély, 34:45 lett avége. A csoda helyett örüljünk annak: csodálatosan szerepelt a magyar női kardcsapat! Nyert egy aranyosan fénylő ezüstérmet, és ezzel kinyitotta a kaput Tokió felé! Őszintén gratulálunk a hölgyeknek, valamint a mestereknek (Boros György, Gergácz László, Gárdos Gábor, Bódy István, Bódy, Benjámin)!

A nap másik versenyszámában férfi tőrözőink tisztességgel helyt álltak. A Dósa Dániel, Mátyás Bálint, Mészáros Tamás, Németh András összeállítású csapat számára a legfontosabb  feladat a legjobb nyolc közé jutás volt, és ezt Dósa Dani vezérletével, a dánok elleni 45:38-as győzelemmel teljesítették. A negyeddöntőt az oroszok rövid úton elintézték egy 45:27-tel, de az 5-8. helyért történtek okán bátran elsüthetjük a “tisztes helytállás” közhelyet. Előbb alaposan megszorongatták a mieink az olimpiai kvalifikációra csapatban is visszatérő, világklasszis Kruse-zal felálló briteket (41:45), majd a hetedik helyért sem vallottak szégyent a papíron erősebb ukránok ellen (37:45). Ezzel férfi tőrcsapatunk a nyolcadik helyen végzett.

Az Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján a férfi párbajtőr- és a női tőrcsapatok lépnek pástra, hajrá, magyarok!

Eredmények. Európa-bajnokság, Düsseldorf. Férfi tőrcsapat, 15 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Dánia 45:38 (Dósa +11, Németh +3, Mészáros -7).

Negyeddöntő: Magyarország-Oroszország 27:45 (Dósa +2, Mátyás -8, Mészáros -12).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Nagy-Britannia 41:45 (Dósa +2, Mátyás -2, Németh -4).

A 7. helyért: Magyarország-Ukrajna 37:45 (Mátyás +2, Dósa -4, Mészáros -6).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Németország, 3. Olaszország, …8. Magyarország (Dósa Dániel, Mátyás Bálint, Mészáros Tamás, Németh András).

Női kardcsapat, 15 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Fehéroroszország 45:40 (Pusztai +6, Katona +2, Márton -3).

Negyeddöntő: Magyarország-Ukrajna 45:44 (Katona +6, Pusztai -1, Márton -4).

Elődöntő: Magyarország-Franciaország 45:40 (Márton +8, Pusztai +7, Katona -10).

Döntő: Magyarország-Oroszország 34:45 (Márton -2, Katona -3, Pusztai -6).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Magyarország (Katona Renáta, László Luca, Márton Anna, Pusztai Liza, válogatott edző: Gárdos Gábor, edzők: Boros György, Gergácz László, Gárdos Gábor, Bódy István, Bódy, Benjámin), 3. Franciaország.

2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Bronzérmes a férfi kardcsapat

Folytatta remek sorozatát a férfi kardcsapat! Szatmári András nélkül is érmet nyert, harmadik lett a madridi Világkupa-versenyen, gratulálunk!

Ezúttal 9. hely jutott férfi párbajtőrben

Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a kilencedik helyen végzett a párizsi Világkupán.

Elszalasztott esély – 9. hely

Majdnem olimpiai bajnokot vert, két párizsi indulót győzött le, mégis 9. lett a magyar női párbajtőr-válogatott a fujairahi csapat Világkupán.

Hetedik a női kardcsapat

Hetedik helyen végzett a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású női kardcsapat a plovdivi Világkupán.

Dani 16, Flóra 32, Dóra 64

Dósa Dani nyolcaddöntőig jutott a sanghaji tőr Grand Prix-n, másik olimpikonunk, Pásztor Flóra 32-ben, Lupkovics Dóra 64-ben búcsúzott.

Élő eredmények

Közelgő események