Ezúttal negyedik hely jött össze

márc 24, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

A közönséget mindenki dicsérte. Remek hangulatban, de ezúttal negyedik hellyel zárt a magyar férfi kardválogott a budapesti Világkupán, a BOK Csarnokban.

Hazai páston, férfi kardcsapatnak világversenyt vívnia – mindig különleges dolog. Így volt ez ezúttal is, a csurig telt lelátó a nap folyamán végig nagyszerű hangulatot teremtett, a fiúk a verseny végén nyilvánosan meg is köszönték mindezt a nézőknek, akik ezúttal nem örülhettek éremnek, negyedik lett a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású válogatott. 

Megköszönte a közönségnek a szurkolást Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás és Szilágyi Áron.

Ugyanakkor egészen kivételes versenynapot nézhetett végig az, aki kora délutántól kora estig végigkísérte a magyar válogatott útját a budapesti Világkupán, egyben Zarándi Csaba emlékversenyen. A mieink Kazahsztánnal kezdtek, és senki sem becsülte le a vívásban ázsiainak számító ellenfelet, mégis csikorgott a gépezet. Áronnak nem ez volt élete hétvégéje – és akkor még jött később a java… -, Szatyi előző napi bravúros aranyérme után érezhetően fáradtan mozgott. Így aztán szinte a hajráig a kazahoknál volt az előny, és ismét kellett Gémesi Csanád “megszokott” remeklése a harmadik helyen ahhoz, hogy 45:43-ra kiküzdjük a győzelmet. 

Szilágyi Áron ad tanácsot ápolás közben a helyére beálló Decsi Tamásnak.

A negyeddöntőben Irán ellen ugyanakkor a legcsekélyebb ok sem volt az izgalomra. Mindenki a jobbik énjét hozta, és kétség sem férhetett a 45:27-es győzelemhez. Így  biztossá vált a szereplés a kora esti, döntős programban, ám ezzel senki sem akart természetesen megelégedni. Az Egyesült Államok elleni elődöntő azonban nem rólunk szólt. A fiatal, egyre erősebb rivális végig kézben tartotta a meccset, a mieinknél az akarat nyilván megvolt, de a végére tán a kedv is elszállt, 36:45-re nyerték a tengerentúliak a mecset, ismét jelezve a mezőnynek, hogy a világ közvetlen élvonalba kerültek. Nem mellesleg: később a fináléban is egészen simán, 45:30-ra verték a koreaiakat, szóval, alaposan fel kell majd kötni a fehérneműt ellenük Párizsban. Vélhetően ugyanis, ha a papírforma érvényesül, az amerikaiakkal vívhatnánk az elődöntőt az olimpián. 

Gémesi Csanádon ezúttal sem múlott semmi.

A harmadik helyért Németország következett a remek hangulatú bronzmeccsen, a nagyszerű körülményeket és szórakozást biztosító BOK csarnokban. Bíztunk a győzelemben, ám az első asszóban, Szilágyi Áron 3:1-es vezetésnél beütött a krach. Szilágyi Áron ugyanis a combjához kapott, és cserét kért. Decsi Tamás érkezett, ám ekkor már nemcsak a meccs okán kellett izgulni, hanem Áron miatt is. Nos, Decsi Tomi igazán megtette azt, amit tudott, ebben a nehéz helyzetben, befejező emberként is helyt állt, ám nem sikerült behúzni az érmet, 43:45 lett a vége. 

A negyedik hely ellenére vastapssal búcsúztatta a közönség a fiúkat, és Szilágyi Áron megnyugtatott mindenkit: nincs nagy baj, csak nem akart kockáztatni, bízik abban, hogy akár már egy hét múlva ismét teljes értékű munka végezhet. 

Decsi András válogatott edző pedig így foglalta össze a napot, és az olimpiai kvalifikációs időszakot. “Hét versenyből hétszer jutottunk be a legjobb négybe, világbajnok vagyunk, Vk-versenyt is nyertünk a sorozatban. Azt gondolom, hogy ezzel mindenképpen elégedettek lehetünk. A mai napot, persze, értékelni fogjuk, és az amerikaiakat külön kielemezzük majd. Most azonban az a legfontosabb, hogy Áron sérülése ne legyen súlyos, és készülhessünk nyugodtan tovább. Szeretnék még külön kitérni az öcsémre, Decsi Tamásra. Sok kritika ért azért, hogy az elmúlt versenyeken egy alkalommal sem cseréltem be őt. Mindig megmondtam: Tomi készen áll. És baj van akkor, ha be kell jönnie. Az azt jelenti, hogy valamelyik klasszisunk rossz formában van, vagy megsérül. Most ez történt. A legrosszabb forgatókönyv alapján. Áron helyére, az első asszóban, a befejező pozícióra kellett beszállnia, és ismét megállta a helyét. Mindenki tudja, mi a szerepe ebben a csapatban, egységesek vagyunk, és azok is maradunk!”

Az i-re a pont tehát nem került fel, de elmondható, nagyszerű hangulatú és eredményes hétvégét zárt ismét a magyar kardvívás. Folytatás következik, a csattanó majd Párizsban jön!

Eredmények. Férfi kardcsapat Világkupa, Zarándi Csaba emlékverseny, BOK Sportcsarnok, 26 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Kazahsztán 45:43 (Gémesi +4, Szatmári +1, Szilágyi -3).

Negyeddöntő: Magyarország-Irán 45:27 (Gémesi +10, Szilágyi +9, Szatmári -1).

Elődöntő: Magyarország-Egyesült Államok 36:45 (Szilágyi 0, Gémesi -4, Szatmári -5).

A 3. helyért: Magyarország-Németország 43:45 (Szilágyi +2, Decsi +2, Gémesi -1, Szatmári -5).

Végeredmény: 1. Egyesült Államok, 2. Korea, 3. Németország, 4. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron), 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Kiutazó és kitüntetés

Sok sikert kívánt a vezetőség a kadet és junior világbajnokságra utazó magyar küldöttségnek, továbbá Csampa Zsolt európai Fair Play-díjat adott át Horváth Gergőnek.

Élő eredmények

Közelgő események