Ezúttal nyolcaddöntőig jutott Áron

máj 25, 2019 | Hírek

A moszkvai férfi kard GP-n Szilágyi Áron szerepelt a legjobban, a nyolcaddöntőig jutott. Iliász Nikolász és Szatmári András egyaránt a 32 között búcsúzott. Vasárnap a női kardozók főtáblája következik

Nagyszerű sorozaton van túl Szilágyi Áron. Kétszeres olimpiai bajnokunk az utóbbi hónapok Világkupa-versenyein rendre kiválóan szerepelt, tán nem is baj, hogy az Eb és a vb előtt az utolsó állomás nem sikerült tökéletesen. Elvégre, ha a főpróba nem tökéletes, akkor az előadás az lesz…

A Vasas 29 éves klasszisa a főtáblán először az iráni Rahbarit 15:9-re, majd a 16-ba kerőülésért a kínai Dajt 15:12-re verte. A nyolcaddöntőben a nagyon kellemetlen grúz Szandro Bazadze következett, és ezúttal 15:11-re az ellenfél nyert. Persze, nem egy öröm a kiesés, ugyanakkor, ha valamikor nem kell bosszankodni a nyolcaddöntős búcsú okán, akkor ez az az alkalom. 

Szigorú tekintet, nem szereti a világklasszis Szilágyi Áron a nyolcaddöntős vereséget…

További két magyar kardozó volt a 64-es főtáblán, Szatmári András és Iliász Nikolász egyaránt a legjobb 32 között búcsúzott. Ugyanakkor ezért őket sem érheti kritika. 2017-es egyéni világbajnokunk sérülését követően, a német Wagner magabiztos legyőzése után (15:9) a világranglistát vezető amerikai Dershwitztől kapott ki szoros meccsen, 15:13-ra. Iliász Nikolász is a világ egyik legjobbjától szenvedett vereséget, a koreai Gu Bongiltól 15:12-re, előtte a német Schneidert verte 15:9-re.

A férfiak főtáblája előtt rendezték a női verseny selejtezőjét. A kiemelt Márton Anna és Pusztai Liza mellé öt magyar szeretett volna társulni, ez végül kettőnek sikerült. László Luca és Várhelyi Kata már a csoportkört követően búcsúra kényszerült a nagyon erős mezőnyben. További három vívónk sikerrel vette ezt az akadályt. A következő kieső az újdonsült junior csapat világbajnok Bérczy Dorottya volt, aki az orosz Verteleckajától kapott ki 15:11-re. Utóbbi orosszal kellett vívnia Mikulik Júliának a főtábláért, és a Honvéd vívója rendkívül simán, 15:5-re győzött, ezzel csatlakozott két klasszis csapattársához. Ezt tette Katona Renáta is, a Vasas versenyzője “szovjet” ágon jutott 64-be – előbb az orosz Koroljevát 15:3-ra, majd az ukrán Mamontovát épp tízzel szorosabban, 15:13-ra verte. Ezzel mindösszesen négy magyar lesz érintett vasárnap, a moszkvai Grand Prix zárónapján. 

Eredmények. Férfi kard egyéni Grand Prix, Moszkva, 177 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Rahbari (iráni) 15:9, Iliász-Schneider (német) 15:9, Szatmári-Wagner (német) 15:9.

A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Daj (kínai) 15:12, Szatmári-Dershwitz (amerikai) 13:15, Iliász-Gu Bongil (koreai) 12:15.

Nyolcaddöntő: Szilágyi-Sz. Bazadze (grúz) 11:15.

Végeredmény: 1. Bolade Apithy (francia), 2. Eli Dershwitz (amerikai), 3. Max Hartung (német) és Luca Curatoli (olasz), 9. Szilágyi Áron, …23. Iliász Nikolász, …26. Szatmári András, …79. Decsi Tamás, …90. Gémesi Csanád, …97. Galgóczy Tamás, …120. Rabb Krisztián.

Női kard egyéni Grand Prix, Moszkva, 170 induló. A csoportmérkőzéseken: Márton Anna és Pusztai Liza kiemelt, Mikulik Júlia 4 győzelem/2 vereség, Katona Renáta 3/3, Bérczy Dorottya 3/3 (továbbjutottak), László Luca 2/4, Várhelyi Kata 1/5 (kiestek).

A legjobb 96 közé jutásért: Katona-Koroljeva (orosz) 15:3, Bérczy-Verteleckaja (orosz) 11:15.

A legjobb 64 közé jutásért: Mikulik-Verteleckaja (orosz) 15:5, Katona-Mamontova (ukrán) 15:13.

Vasárnap a legjobb 32 közé jutásért: Márton-Katona, Pusztai-Shelton (amerikai), Mikulik-Mihajlova (orosz).

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Rajtol kedden az Európa-bajnokság

Bázelben rendezik június 18. és 23. között a vívó Európa-bajnokságot. A legerősebb válogatottunk indul, hajrá, magyarok!

Eb-váró – Boczkó Gáborral

Boczkó Gábor szövetségi kapitány a csapatversenyekre fókuszál a kedden kezdődő bázeli Eb-n, és annak örül, hogy mindenki egészséges.

Magyarok Párizsban – Siklósi Gergely

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Siklósi Gergellyel folytatjuk!

Boros Péter a világ legidősebb aktív vívója

Bekerült a Guinness-rekordok könyvébe Boros Péter, a világ legidősebb aktív vívója. Aki továbbra sem pihen, 90 évesen is ott volt a hétvégi Csacsi Kupán.

Csacsi Kupa a “fellegekben”

Csák Attila szervezésében ismét megrendezték a veterán tőrözők Csacsi Kupáját. Újra különleges helyszínen, a visegrádi Fellegvár teraszán vívtak.

Élő eredmények

Közelgő események