Fabó Ákos és Tóth Nadin a kadet kardbajnok

febr 10, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

A férfiaknál vasasos, a nőknél vasutas aranyérem született a kadet karozók egyéni országos bajnokságon.

A férfiak versenyében maradtak kérdések a két hét múlva kezdődő, nápolyi kadet Európa-bajnoki válogatott összeállítása okán. Persze, az országos bajnoki érmek is fontosak, nagyon fontosak voltak, ám kimondva-kimondatlanul a válogatottba kerülés volt fókuszban. Ráadásul vasasos vívók “házicsatájáról” szólt a nap… Az már a nyolcaddöntő során kiderült, hogy Kovács Lőrinc és Monori Mátyás párharcában előbbi végzett előrébb, és ezzel ki is alakult az utazó csapat. 

Fabó Ákos aranyérmet érő tusa a férfi kard kadet bajnokságon.

Más kérdés, hogy a bajnokság rangsora alapján a legjobb 8 között az egyik ágon a válogatottak, a másikon a kimaradók kerültek össze a negyeddöntőben. Végül a győzelmet egy magabiztos asszót követően Fabó Ákos szerezte meg Szalai Zalán előtt, míg a két bronzérmes Csoba Botond és Farsang Bernát lett. A vasasos bajnok így nyilatkozott honlapunknak: “Nagyon szerettem volna kijutni az Európa-bajnokságra. Én úgy számoltam, ehhez tizenhatba kell lennem, de Öcsi bácsi (Riba Ferenc – a szerk.) mondta, hogy már bekerültem a válogatottba. Ettől kezdve egy örömvívás volt számomra a nap, nagyszerű, hogy így sikerült, próbálok majd ilyen felszabadultan vívni a jövőben is.”

A nőknél hasonló, válogatással kapcsolatos kérdések nem voltak, már korábban biztos lett a válogatottat alkotó négyes, Csonka Dorottya, Rácz Birigitta, Tóth Nadin és Szabó Polli személyében. Közülük ketten, vívták a döntőt, míg a két bronzérmes az ugyancsak kertvárosi Bácskay Kincső és a vasasos Balkay Anna lett. Az aranyérmet végül a BVSC-s Tóth Nadin nyerte Rácz Brigitta előtt. 

Sok sikert kívánunk a közelgő Európa-bajnokságra, de előtte következzen a vasárnapi csapatverseny!

Eredmények. Kadet férfi kard országos bajnokság, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 74 induló. Végeredmény: 1. Fabó Ákos (Vasas, edző: Kósa Miklós, Riba Ferenc), 2. Szalai Zalán (BVSC), 3. Csoba Botond (TFSE) és Farsang Bernát (Törökbálint), 5. Kovács Lőrinc (Vasas), 6. Berkeszi Dániel (BVSC), 7. Mikuska Péter (Honvéd), 8. Drobni Botond (Kertváros). A döntőben: Fabó-Szalai 15:3.

Kadet női kard országos bajnokság, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 49 induló. Végeredmény: 1. Tóth Nadin (BVSC, edző: Varga József), 2. Rácz Brigitta (Kertváros), 3. Bácskay Kincső (Kertváros) és Balkay Anna (Vasas), 5. Csonka Dorottya (Vasas), 6. Imre Dóra (Vasas), 7. Nagy Eszter (UTE), 8. Kruchina Lilla (Vasas). A döntőben: Tóth-Rácz 15:12.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események