Férfi bravúr, de nincs kvóta

febr 25, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Dósa Dani remek egyéni bronzérme után a társak előtt is emelhetjük kalapunkat a kairói Világkupán. A Dósa Dániel, Németh András, Szemes Gergő, Tóth Gergely összeállítású férfi tőrcsapat ugyanis a hatodik helyen zárt a rendkívül erős mezőnyben. Más kérdés, hogy a párizsi kvóta már korábban elúszott, mindkét nem esetében akkor lett volna értelme bármiféle számolgatásnak, ha aranyérmes lesz a csapat, amire, valljuk be, nem sok esély volt… 

.Okkal örül a kispad a franciák ellen nyolcaddöntőben!

Bár a férfi verseny esetében tán még meg is fordulhatott egy pillanatra mindez a fejünkben… A mieink ugyanis Szingapúr kötelező legyőzése után (45:20) az olimpiai címvédő franciákkal találkoztak a nyolcaddöntőben, és végig vezetve, nagy fölénnyel, bravúrosan 45:31-re nyertek. A negyeddöntőben is úgy tűnt egy darabig, hogy lehet esély Hongkong ellenében, ám az utolsó kör nem jól alakult, a vége 37:45 lett. Az 5-8. helyért sikerült legyőzni a földrészi kvótarendszernek köszönhetően mindenképpen olimpikon egyiptomiakat 45:44-re, majd az ötödik helyért Kínától szenvedtek 45:32-es vereséget. Elmondható, hogy a férfi tőr szakág nagyszerű hétvégét zárt, és az olimpia csapatban nem jött össze, de 2028-ra beérhet ez a kvartett, és akkor Dósa Dani egyéni sanszairól nem is beszéltünk. 

Németh András, Szemes Gergő, Tóth Gergely, Dósa Dániel.

Női tőrben is az egyéni kvótaszerzés maradt reális lehetőségként, már csak azért is, mert a nyolcaddöntőben a lassan mumusnak tekinthető lengyelek 45:32-re nyertek a Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállítású válogatott ellen. A folytatás a 9-16. helyért ugyanakkor jól alakult, Egyiptom (45:23), Kína (45:39), majd Ausztria (45:30) legyőzése sem jelentett akadályt, és ezzel a kilencedik helyen zárt a női csapat. 

Pásztor Flóra, Lupkovics Dóra, Kreiss Fanni, Kondricz Kata.

Eredmények. Férfi tőrcsapat Világkupa, Kairó, 21 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Szingapúr 45:20 (Tóth +9, Szemes +8, Németh +8).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Franciaország 45:31 (Dósa +7, Szemes +4, Tóth +3).

Negyeddöntő: Magyarország-Hongkong 37:45 (Szemes +5, Tóth -4, Dósa -9).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Egyiptom 45:44 (Németh +3, Szemes +1, Dósa -3).

Az 5. helyért: Magyarország-Kína 32:45 (Szemes 0, Tóth -4, Németh -9).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Japán, 3. Egyesült Államok, …6. Magyarország (Dósa Dániel, Németh András, Szemes Gergő, Tóth Gergely)

Női tőrcsapat Világkupa, Kairó, 17 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Lengyelország 32:45 (Lupkovics 0, Kondricz 0, Pásztor -5, Kreiss -8).

A 9-16. helyért: Magyarország-Egyiptom 45:23 (Kondricz +9, Lupkovics +8, Pásztor +5).

A 9-12. helyért: Magyarország-Kína 45:39 (Pásztor +14, Kreiss -3, Kondricz -5).

A 9. helyért: Magyarország-Ausztria 45:30 (Pásztor +9, Kondricz +9, Lupkovics -1, Kreiss -2).

Végeredmény: 1. Egyesült Állmok, 2.Olaszország , 3. Japán, …9. Magyarország (Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra).

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Kiutazó és kitüntetés

Sok sikert kívánt a vezetőség a kadet és junior világbajnokságra utazó magyar küldöttségnek, továbbá Csampa Zsolt európai Fair Play-díjat adott át Horváth Gergőnek.

Élő eredmények

Közelgő események