Fiatalok, favoritok, fergetegesek

febr 20, 2021 | Hírek

Junior korú vívók nyerték a kard Magyar Kupa újabb fordulóját, mégsem beszélhetünk meglepetésekről. Korábbi ifi olimpiai bajnokaink végeztek az élen, a férfiaknál Rabb Krisztián, a nőknél Pusztai Liza

Mindössze három hét van hátra a “nagy nemzetközi visszatérésig”, azaz a budapesti olimpiai kvalifikációs kard Világkupáig. Ennek tükrében a szezon újabb Magyarkupa-fordulója némileg különbözött a többitől. A férfiaknál ugyanis a komplett világbajnoki ezüstérmes válogatott (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás), a nőknél pedig a karácsony előtti sérülése után az edzésmunkát már javában végző Márton Anna kihagyta ezt a viadalt. Itt volt viszont gyakorlatilag a komplett román válogatott, élén a legjobbakra is veszélyes Badeával, illetve a nőknél a világranglista élmezőnyébe tartozó Pascuval. 

A "kultikus" mozdulat újra a régi, Pusztai Liza (jobbra) ismét csúcsformára tör.

És ami még fontosabb: újra pástra lépett Pusztai Liza is. A BVSC 19 éves üdvöskéje különböző sérülések és betegségek miatt gyakorlatilag kihagyta az őszt. Az országos bajnokságot aztán megnyerte, de az egyéni végére minden ereje elfogyott, a csapatban már nem is szerepelhetett. Miként azóta sem indult el versenyen. Most viszont itt volt, és a kezdés előtt optimistán így nyilatkozott honlapunknak.

“Most már mindenen túlvagyok. Nincs sem betegség, sem sérülés, nem is volt kérdés, hogy elindulok ezen az eseményen. Egyébként is szeretek versenyezni, és az elmúlt egy évben erre sok lehetőségem nem volt… Úgy érzem, kicsit újjászülettem, végre minden a legnagyobb rendben körülöttem.” 

Világklasszisunk, Pusztai Liza kétséget kizáróan utasította maga mögé a mezőnyt.

Liza mindezt aztán a páston is fényesen igazolta. Egyetlen, viszonylag szorosabb asszóját klubtársa és barátnője, Szűcs Luca ellen vívta az elődöntőben, gyakorlatilag simán nyerte meg a versenyt. Az ezüstérmes Záhonyi Petra lett, akinek a román klasszis, Pascu elleni elődöntős győzelme komoly fegyverténynek számít. 

Miként Rabb Krisztián számára is nagyon értékes lehet a szombati siker. A Vasas ifi olimpiai bajnoka, és junior Eb-ezüstérmese a felnőttek között alaposan letette a névjegyét. A döntőben Péch Miklóst győzte le 15:12-re. Jár a dicséret a magyar “második vonalnak”, elvégre maga mögé utasította a román “majdnem első vonalat”. A dobogó harmadik fokára ugyanis Nagy Martin is felállhatott Alin Badea társaságában. 

Rabb Krisztiánnak Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke adta át az aranyérmet.

Eredmények. Férfi kard egyéni Magyar Kupa, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 58 induló. Végeredmény: 1. Rabb Krisztián (Vasas, edző: Somlai Béla), 2.  Péch Miklós (MTK),  3. Alin Badea (román) és Nagy Martin (Vasas), 5. Codrin Cozmuleanu (román), 6. Razvan Ursachi (román), 7. Galgóczy Tamás (Vasas), 8. George Dragomir (román). A döntőben: Rabb-Péch 15:12.

Női kard egyéni Magyar Kupa, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 36 induló. Végeredmény: 1. Pusztai Liza (BVSC, edző: Bódy István és Bódy Benjámin), 2. Záhonyi Petra (Vasas), 3. Bianca Pascu (román) és Szűcs Luca (BVSC), 5. Pohl-Mikulik Júlia (Honvéd), 6. Battai Sugár (Interfencing Debrecen), 7. Beviz Dorottya (Vasas) és Katona Renáta (Vasas). A döntőben: Pusztai-Záhonyi 15:5.

Kapcsolódó hírek

Döntő nélkül Vancouverben

Kun Anna szerepelt a legjobban a magyarok közül a vancouveri férfi és női párbajtőr Világkupán. Sérülése után nyolcaddöntőig jutott, a többiek korábban búcsúztak.

Kollár Anna és Zsögön Andor a kadet tőrbajnok

A törekvéses Kollár Anna és a budakalászi Zsögön Andor nyerte a kadet tőr országos bajnokságot. Gratulálunk!

Aranyérmes a kadet férfi kardcsapat

Aranyérmet nyert az eislingeni kadet férfi kard európai körversenyen a Berkeszi Dániel, Csaba Botond, Monori Mátyás, Szalai Zalán összeállítású magyar csapat. Gratulálunk!

Taivainen Bence és Horváth Lotti a kadet bajnok

A honvédos Taivainen Bence, illetve a ferencvárosi Horváth Lotti nyerte a kadet párbajtőr országos bajnokságot, gratulálunk!

Szekeres Pál elnökségi tag az új fogyatékossport szervezetben

Új szervezet képviseli a jövőben a mozgássérült sportolók érdekeit. A World Abiltysport (WAS) elnökségében helyet kapott Szekeres Pál.

Élő eredmények

Közelgő események