Fontos szúrások következnek

febr 20, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Tőrben és férfi párbajtőrben egyaránt olimpiai kvalifikációs Világkupa-hétvége következik Kairóban, illetve Heidenheimben - más és más célkitűzésekkel.

Miközben a kadetok, majd a juniorok Európa-bajnoksága elkezdődik Nápolyban – miként arról már írtunk, és fogunk is írni bőven… -, a felnőttek is pástra lépnek, méghozzá sokaknak sorsdöntő versenyen. Kairóban ugyanis férfi és női tőrben rendeznek egyéni és csapat Világkupát csütörtöktől vasárnapig, míg Heidenheimben férfi párbajtőrben lesz ugyanez a program csütörtöktől szombatig. 

A célok a két szakágban teljesen különbözőek, kezdjük talán a tőrözőkkel, már csak azért is, mert nekik ez az utolsó csapat kvalifikációs versenyük az olimpiára. Magyar szempontból a helyzet a férfiaknál és a nőknél is végtelenül leegyszerűsödött ezen a téren. Matematikai esély még akad, úgyhogy feladni nem szabad. A szituáció rendkívül hasonló mindkét szakágban. Csak akkor lehet beérni a kvótás helyre, ha Magyarország megnyeri a versenyt. Még emellett is szükséges egy-két, további kitétel, de azok “apróságoknak” tűnnek a magyar győzelemhez képest. 

Elképesztő bravúr lenne, annyi szent, ám Pásztor Flóra, illetve Dósa Dani egyéni kvalifikációja tűik a realitásnak, leginkább ennek kell szurkolnunk. Egyéniben még a kairói után, március közepén lesz egy másfélszeres szorzós Grand Prix Washingtonban, az lesz a sorsdöntő állomás, de a hétvégén kell megtenni a mieinknek az utolsó előtti lépést. Az esélyekről, a pontos helyzetről nemrégiben írtunk hosszabban, a verseny során természetesen követjük majd az újabb fejleményeket. Az egyiptomi fővárosban hét-hét magyar lép majd pástra, minden válogatottunk ott lesz az eseményen. 

A kairói program. Február 22., csütörtök: női selejtező. Február 23., péntek: férfi selejtező. Február 24, szombat.: férfi és női 64-es tábla, döntők. Február 25., vasárnap: férfi és női csapatverseny. 

Siklósi Geriék 2020-ban „mindent vittek” Heidenheimben – egyéniben és csapatban is aranyat nyertünk a Vk-n. Lehet ismételni…

Férfi párbajtőrözőink egészen más helyzetben vannak, méghozzá sokkal kedvezőbben. Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású Európa-bajnok csapatunk felteheti ugyanis az i-re a pontot az olimpiai kvalifikáció terén. A helyzet nagyon előnyös, annak ellenére véglegesíthetik a mieink a kvótát, hogy egy csapatverseny még hátra van ebben a fegyvernemben – majd március második felében. Természetesen ez a fő cél, ám ne feledjük, hogy a németországi Heidenheimben is egyéni viadal előzi meg mindezt, ráadásul több mint 350 indulóval. Ez is rangsoroló esemény idehaza, és egy nagy bravúrral bármelyik vívónk odaérhet a “nagyok” közelébe a hazai válogatásban, arról nem is beszélve, hogy Párizsban, az egyéni versenyen országonként csak hárman indulhatnak, így két világbajnokunk, Siklósi Gergely és Koch Máté mögött nagy a harc a helyért. Ugyanakkor ez “belügy”, számunkra itt legfontosabb a már említett csapatviadal lesz, hajrá, magyarok!

A heidenheimi férfi párbajtőr Vk programja. Február 22., csütörtök: egyéni selejtező. Február 23., péntek: 64-es tábla, döntő. Február 24., szombat: csapatverseny. 

Essék szó a harmadik fegyvernemről, a kardról is – ne maradjon senkiben sem hiányérzet. Szilágyi Áronék és Márton Annáék jelenleg Telkiben edzőtáboroznak, világbajnokainkra a következő hétvégén vár egyéni és csapat Világkupa, Padovában, illetve  Athénban. 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Kiutazó és kitüntetés

Sok sikert kívánt a vezetőség a kadet és junior világbajnokságra utazó magyar küldöttségnek, továbbá Csampa Zsolt európai Fair Play-díjat adott át Horváth Gergőnek.

Élő eredmények

Közelgő események