Főszerepben a hölgyek!

okt 15, 2023 | Hírek, Kiemelt hírek

Csonka Dorottya ezüst-, Tóth Nadin bronzérmet nyert a gödöllői kadet kard európai körversenyen, gratulálunk, nagyszerűen szerepeltek a hétvégén a nők. Férfi kardcsapatunk a 9. helyen zárt.

A gödöllői kadet kard európai körverseny előtti beharangozónkban írtunk arról, hogy hosszú évek óta egészen kimagaslóan teljesít az utánpótlás korosztályokban a női szakág. Elvégre, ha végigmegyünk az elmúlt öt esztendő, kadetból “kiöregedő” nevein, akkor ott találjuk Pusztai Lizát, Szűcs Lucát, Battai Sugárt (ők mára kétszeres felnőtt világbajnokok…), Keszei Kirát, Spiesz Annát (ők mára junior világbajnokok), Domonkos Emesét (kadet egyéni világbajnok). 

Azonban a jelek szerint a női kard “kosara”, ha kisebb is mint a férfi párbajtőré, de hasonlóan kifogyhatatlan… A közel 250 indulós (!) eseményen ugyanis a magyarok csapat ezüstérme után újabb két medált szerzett a szakág! Azért tegyük hozzá, az ezüstérmes Csonka Dorottya és Tóth Nadin neve is jól cseng, az előző szezonban kiskadetként is kiharcolták a csapatba kerülést, mi több, Dorottya a negyedik embere volt a junior világbajnok válogatottnak – még ha nem is ő volt a főszereplője a versenynek. 

Csonka Dorottya öröme..

Nos, vasárnap mindketten igazolták, hogy haladnak tovább, előre a saját útjukon. Olyannyira, hogy egyetlen tus hiányzott ahhoz, hogy a két tehetség magyar házidöntőt vívjon! Nadin kifejezetten sima győzelmekkel jutott el az elődöntőig, Dorci is egyetlen alkalommal vívott szorosabb meccset. Aztán a négy között magyar-amerikai “párosmérkőzés” alakult ki, és mindkét asszó 15:14-re végződött. Az egyik ide, a másik oda. Csonka nyert, Tóth kikapott, aztán a fináléban Liu egy 15:10-zel lett Gödöllő kadet női bajnoka. A mieink pedig két, szépen csillogó éremmel zárták a hétvégét. 

.Tóth Nadin (balra) magabiztos vívással jutott az elődöntőig.

“Azt gondolom, több, mint bíztatónak mondható ez a szezonkezdet.” – kezdte az értékelését Kovács Laura válogatott edző. “Kezdtünk egy csapatezüsttel, most meg egyetlen tus hiányzott a magyar házidöntőhöz… Két ezüst- és egy bronzérem ekkora mezőnyben elismerésre méltó eredmény, azon leszünk, hogy a szezon későbbi részében arany is kerüljön az éremgyűjteménybe. Olyan kimagasló vívók, mint a korábbi években voltak, talán nincs ebben a korosztályban, viszont egységesen erős a csapatunk, sokra lehet még képes a jövőben.”

Okkal büszke érmeseink: Csonka Dorottya és Tóth Nadin.

A férfiak ugyanakkor felköthetik az alsóneműt, ha a hölgyek nyomába szeretnének érni… A szombati, egyéni nyolcadik helyezés után ugyanis csapatban a nyolc közé sem sikerült kerülni. Igaz, a Berkeszi Dániel, Fabó Ákos, Monori Mátyás, Szalai Zalán összeállítású válogatott egyetlen tusra volt mindettől, 45:44-re kapott ki Olaszország harmadik csapatától, és ezzel a kilencedik helyen végzett. 

Eredmények. Kadet női kard egyéni európai körverseny, Gödöllő, 232 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Bíróczi-Stevens (brit) 15:7, Csonka-Nath (amerikai) 15:10, Tóth-Komjáti 15:5, Szabó-Del Monaco (olasz) 15:7, Varga-Cihan (török) 15:4, Rácz-McKee (amerikai) 15:13, Imre-Lu (amerikai) 15:9, Bácskay-Covaliu (román) 15:9, Brunhes-Shimmin (brit) 14:15. 

A legjobb 16 közé jutásért: Csonka-Astolfi (olasz) 15:13, Tóth-Herbon (német) 15:11, Szabó-Wullus (francia) 15:11, Bíróczi-Andres (amerikai) 9:15, Varga-So (amerikai) 8:15, Rácz-Mocci (olasz) 7:15, Imre-Donnelly-Sallows (amerikai) 14:15, Bácskay-Jung (amerikai) 12:15.

Nyolcaddöntő: Csonka-Jung (amerikai) 15:11, Tóth-Andres (amerikai) 15:10, Szabó-Bevacqua (amerikai) 8:15.

Negyeddöntő: Csonka-Kuruszi (görög) 15:9, Tóth-Bevacqua (amerikai) 15:8.

Elődöntő: Csonka-Schiminovich (amerikai) 15:14, Tóth-Liu (amerikai) 14:15.

Döntő: Csonka-Liu (amerikai) 10:15.

Végeredmény: 1. Sophie Liu (amerikai), 2. Csonka Dorottya (edző: Kósa Miklós, válogatott edző: Kovács Laura), 3. Tóth Nadin (edző: Varga József, válogatott edző: Kovács Laura) és Sophia Schiminovich (amerikai), …13. Szabó Polli, …19. Bácskay Kincső, …21. Imre Dóra, 22. Bíróczi Nóra, …27. Rácz Brigitta, …32. Varga Rebeka, …54. Komjáti Boglárka, …62. Brunhes Estella.

Kadet férfi kardcsapat európai körverseny, Gödöllő, 52 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Magyarország 2-Szaúd-Arábia 33:45, Magyarország 3-Románia 3 37:45.

A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Románia 3 45:20.

Nyolcaddöntő: Magyarország-Olaszország 3 44:45.

Végeredmény: 1. Egyesült Államok, 2, Egyesült Államok 2, 3. Olaszország 5, …9. Magyarország (Berkeszi Dániel, Fabó Ákos, Monori Mátyás, Szalai Zalán), …33. Magyarország 2 (Bódi Ignác, Bóka Bendegúz, Módos Ferenc, Steinbacher János), …37. Magyarország 3 (Fodor Bendegúz, Kellner-Nagy Ádám, Pető Olivér, Sóty Boldizsár).

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Tovább tart a böjt

Keresztes Ádám szerepelt a legjobban a magyarok közül a kadet és junior világbajnokság junior párbajtőr egyéni versenyszámában. A tatai vívó nyolcaddöntőig jutott.

Közgyűlés következik

Május 17-én tartja a Magyar Vívó Szövetség az évi rendes, egyben tisztújító közgyűlését a Magyar Sport Házában.

Ötödik a férfi, 12. a női tőrcsapat

A rijádi korosztályos világbajnokság tőr számának zárónapján a férfi csapat az 5., a női a 12. helyen végzett – következnek a párbajtőrözők. Hajrá, magyarok!

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Élő eredmények

Közelgő események