Helyezésekkel zártak a kadetok

febr 26, 2020 | Hírek

Két arany- és két bronzéremmel fejeztük be a kadet Európa-bajnokságot Porecben. Szerdán a női párbajtőrcsapat szerepelt a legjobban, 7. lett. Folytatás csütörtöktől a juniorok versenyével!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

A poreci kadet és junior Európa-bajnokság szerdai napjának talán az a legjobb híre, hogy épségben megérkezett valamennyi junior versenyzőnk, így Boczkó Gábor csapatvezető megszervezte a közös fotózást, melyen az Eb valamennyi magyar szereplője látható. Fentiekből következik az is, hogy a kadet versenyek zárónapja nem úgy alakult, ahogy szerettük volna. Ugyanakkor villámgyorsan szögezzük le: két arany- és két bronzérmével, valamint további helyezésekkel szépen teljesített a fiatalabb korosztály. 

A poreci magyar küldöttség.

A történeti hűség kedvéért természetesen idézzük fel a páston történteket. A legjobban a nap folyamán a női párbajtőrcsapat (Demeter Diána, Kálmán Gyöngyvér, Szarvas Rita, Wimmer Dorina) szerepelt, végül a hetedik helyen zárt, de nagyon kevésen múlott, hogy nem szerepeltek ennél sokkalta jobban. Svájc nagyon magabiztos, 45:21-es legyőzése után a negyeddöntőben a németek sokáig vezettek hat-hét tussal, ám végül nemcsak felzárkóztak a mieink, hanem egyenlítettek is Szarvas Rita révén, azonban a befejezés nem sikerült, 45:44-re kikaptunk. Majdnem hasonlóan szoros vereséggel folytatódott az Eb az 5-8. helyért, akkor a lengyelek bizonyulta jobbnak 45:43-ra. Végül a 7. helyért a franciákat 41:36-ra megverték a lányok, akik így hetedikek lettek, amiért egyáltalán nem érheti őket kritika, pláne a történtek függvényében. 

A kadet női párbajtőrcsapat közel volt egy szép sikerhez.

A kadet női tőrcsapaton, illetve férfi kardcsapaton történtek viszont bizonyára nem kerülnek be a sportág aranyfejezetei közé. A Fenyvesi Viktória, Kalocsai Luca, Kovács Réka, Wolf Eszter összeállítású csapat nem tartozott a favoritok közé, ám abban azért bíztunk, hogy a törökök elleni nyolcaddöntőt sikerrel veszi. Nem tette. A meccs közepén elhúztak a törökök, és onnan már nem volt visszaút, 45:37 lett a vége. Mentségükre szóljon, hogy ezt követően mindhárom alsóházi meccset simán nyerték, sorrendben Spanyolország, Csehország, majd Románia ellen, és ezzel a kilencedik helyen végeztek. 

A férfi kardozók, mondjuk ki, gyengén szerepeltek. A sorsolást látva azt gondoltuk, hogy majd megvívunk a negyeddöntőben az olaszokkal, aztán ott majd meglátjuk, mi történik. Csalódnunk kellett. Az Ondrik Konrád, Szabó Márton, Tóth Patrik, Vigh Benedek összeállítású válogatott a 16 között 45:37-re kikapott a spanyoloktól, és utána sem kísérte sok siker az útját. Az alsóházban kikaptak a törököktől, majd a lengyelektől, egyedül az osztrákokat tudták legyőzni, és ez a 15. helyet jelentette. 

Természetesen ezen a napon is szóba került a koronavírus kérdése az Észak-Olaszországhoz közeli területen. Csampa Zsolt, a szövetség elnöke arra kérte a küldöttség tagjait, hogy lehetőség szerint csak a verseny színhelye és a szálloda között mozogjanak, emellett további biztonsági intézkedéseket is tett a szövetség. Valamint minden juniornak felajánlották azt a lehetőséget, hogy mindenféle következmény nélkül hazautazzon, ám ezzel senki sem élt. Mint ahogy más nemzetek sem, a csütörtökön kezdődő junior Európa-bajnokság minimális hiányzóval kezdődik. Szervezetten egyedül a franciák, pontosabban szövetségük orvosi bizottsága döntött úgy, hogy a szerdán induló három fegyvernem nem kelhet útra. Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a franciák három junior fegyvernemben indulnak, háromban nem… A többi nemzet viszont hiánytalanul itt van, úgyhogy jöhet a folytatás, hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Porec.

Férfi kardcsapat, 18 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Spanyolország 37:45 (Vigh +1, Tóth +1, Ondrik -2, Szabó -8).

A 9-16. helyért: Magyarország-Törökország 43:45 (Ondrik +4, Vigh -2, Tóth -2, Szabó -2).

A 13-16. helyért: Magyarország-Lengyelország 40:45 (Ondrik +4, Szabó +2, Tóth -4, Vigh -7).

A 15. helyért: Magyarország-Ausztria 45:20 (Ondrik +11, Szabó +8, Vigh +7, Tóth -1).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Olaszország, 3. Oroszország, …15. Magyarország (Ondrik Konrád, Szabó Márton, Tóth Patrik, Vigh Benedek).

Női párbajtőrcsapat, 23 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Svájc 45:21 (Szarvas +9, Wimmer +8, Demeter +4, Kálmán +3).

Negyeddöntő: Magyarország-Németország 44:45 (Szarvas +2, Wimmer 0, Demeter -3).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Lengyelország 43:45 (Szarvas +2, Wimmer -2, Kálmán -2).

A 7. helyért: Magyarország-Franciaország 41:36 (Szarvas +5, Wimmer 0, Kálmán 0).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Izrael, 3. Oroszország, …7. Magyarország (Demeter Diána, Kálmán Gyöngyvér, Szarvas Rita, Wimmer Dorina).

Női tőrcsapat, 18 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Törökország 37:45 (Kalocsai +4, Wolf +2, Fenyvesi -5, Kovács -9).

A 9-16. helyért: Magyarország-Spanyolország 45:21 (Wolf +11, Kalocsai +9, Kovács +4).

A 9-12. helyért: Magyarország-Csehország 45:17 (Wolf +14, Fenyvesi +8, Kalocsai +6).

A 9. helyért: Magyarország-Románia 45:34 (Wolf +7, Kovács +4, Kalocsai 0).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Ukrajna, …9. Magyarország (Fenyvesi Viktória, Kalocsai Luca, Kovács Réka, Wolf Eszter).

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Magyarok Párizsban – Gémesi Csanád

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Gémesi Csanáddal folytatjuk!

Olimpiai ellenfélmustra

A közelmúltban bizonyossá vált, mely válogatott lesz három vívócsapatunk ellenfele a párizsi olimpia negyeddöntőjében. Lássuk!

Magyarok Párizsban – Battai Sugár

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Battai Sugárral folytatjuk!

Letették az esküt olimpikonjaink

Szilágyi Áron és Kapás Boglárka mondta el az olimpiai fogadalmat a Művészetek Palotájában rendezett látványos ünnepségen.

Négy érem a paralimpia előtt

Osváth Richárd arany-, Krajnyák Zsuzsa két bronz-, Hajmási Éva bronzérmet nyert a párizsi paralimpia előtti utolsó, varsói kerekesszékes Vk-n. Gratulálunk!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.