Hetedik és kilencedik helyezés a végére

ápr 10, 2022 | Hírek

Férfi párbajtőrcsapatunk a hetedik, női párbajtőr-válogatottunk a kilencedik helyen végzett a dubaji junior világbajnokságon. A magyar küldöttség így 1 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzéremmel zárta a vb-t.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

A vége azért alakulhatott volna szebben, de panaszra igazán nincs okunk. A magyar válogatott összességében 1 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzéremmel zárta a dubaji kadet és junior világbajnokságot. Volt már ennél jobb és rosszabb szereplés is a közelmúltban, és ha mindehhez hozzávesszük a soha nem látott sikerrel, 9 aranyéremmel záródott újvidéki Eb-t, akkor bátran leszögezhetjük: nagyon szépen teljesített a magyar utánpótlás ebben a szezonban!

Persze, ez mit sem változtat azon a tényen, hogy junior férfi, illetve női párbajtőrözőink nem jó szájízzel térnek majd haza – leszámítva természetesen az újdonsült világbajnok Keszthelyi Zsombort. A vb utolsó versenynapján valahogy nem jött össze a mieinknek a verseny, éppen az a kis plusz hiányzott, amivel világbajnoki érmet lehet nyerni. Talán a női válogatott volt a nagyobb vesztese a napnak, elvégre a korábban rengeteg sikert megélő Muhari Eszternek és Büki Lilinek ez volt az utolsó korosztályos versenye, és Európa-bajnok csapatként nyilván nem ezt a kilencedik helyezést tűzték ki célként maguk elé a hölgyek… 

Büki Lili, Salamon Réka, Gachályi Gréta, Muhari Eszter

A tükörsima, India elleni bemelegítő meccset követően (45:28) a világranglistát vezető lengyelek következtek, és azt persze pontosan tudta mindenki, hogy ez lehet a nap legnehezebb meccse. Két, fentebb említett kivételes tehetségünk az elején nem sokat kockáztatott, Lili és Eszti első asszója után 5:3 állt az eredményjelzőn. Mire azonban a hatodik asszóban Muhari ismét pástra lépett. már hét tussal a lengyelek vezettek. Innen pedig már nem volt visszaút, sajnos… 36:45 lett a vége a reménytelen üldözőversenynek, és bátran leszögezhetjük: ez a csapat, kiegészülve Salamon Rékával és Gachályi Grétával, többet érdemelt annál, semmint hogy a 9-16. helyért folyó meccsekkel érjen véget számára a világbajnokság. A “vigaszdíjért” természetesen jár a dicséret, a mieink ugyanis három győzelemmel – Törökország, 45:37; Olaszország 45:44; Svájc 45:37 – a kilencedik hellyel zárták a junior világbajnokságot. Bizonyosan viszik még ennél sokkal többre pályafutásuk során, ehhez kívánunk ez úton is sok sikert. 

Keszthelyi Zsombor, Bartkó Levente, Hamilton-Meike Jonathan, Kovács Gergely

Másik történet a férfi párbajtőrcsapaté, ugyanis a végül hetedik helyen záró, Bartkó Levente, Hamilton-Meike Jonathan, Keszthelyi Zsombor, Kovács Gergely összeállítású válogatottban valahogy az egész szezonban benne maradtak a korosztályos csapatsikerek. Ennek ellenére az volt az ember érzése, hogy ez a kvartett is nagyon tehetséges, és pláne Zsombi egyéni aranyérme után okkal bizakodtunk abban, hogy itt a lehetőség a kiugrásra. Közel járt hozzá a csapat, de végül nem sikerült. Ausztrálián (45:26), majd Észtországon (45:30) keresztül vezetett a sima út a legjobb 8 közé, és azt is tudtuk pontosan, hogy az Egyesült Államok elleni negyeddöntő nem lesz kikövezve a számunkra. 

Nem lett. Sokáig fej fej mellett haladt a két válogatott, ám a korosztályos világbajnokság kimagaslóan legeredményesebb válogatottja, az amerikai – ki gondolta volna ezt húsz évvel ezelőtt… – az utolsó körben elhúzott. Az egyéni versenyénél halványabb formát hozó Keszthelyi 39:44-nél megpróbálta a majdnem lehetetlent. Sikerült is felzárkóznia 43:44-ig, azonban az i-re az amerikai tudta feltenni a pontot. Így aztán az 5-8. helyért jöhettek a helyosztók, amelyek ugyancsak felemásan alakultak. Előbb jött egy 40:32-es vereség a lengyelektől, majd szépségtapaszként egy 45:29-es győzelem a kazakok ellen. Mindez a hetedik helyezést jelentette, és ezzel ért véget számunkra a dubaji világbajnokság. 

Az összefoglalót fentebb már leírtuk, a mélyebb szakmai tanulságok levonása nem a mi feladatunk. Amit itt megtehetünk és örömmel meg is teszünk: szívből gratulálunk valamennyi olyan magyar versenyzőnek és mesternek, aki úgy érzi, hogy elégedetten és sikeresen zárta ezt a világbajnokságot! 

Eredmények. Junior és kadet világbajnokság, Dubai. 

Férfi párbajtőrcsapat, 43 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Magyarország-Ausztrália 45:26 (Kovács +10, Hamilton-Meike +6, Bartkó +3, Keszthelyi 0).

A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Csehország 45:37 (Kovács +5, Keszthelyi +4, Bartkó +2, Hamilton-Meike -3).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Észtország 45:30 (Kovács +7, Keszthelyi +3, Bartkó +3, Hamilton-Meike +2).

Negyeddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 43:45 (Hamilton-Meike +2, Kovács +1, Bartkó -1, Keszthelyi -4).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Lengyelország 32:40 (Bartkó +1, Kovács -3, Hamilton-Meike -3, Keszthelyi -5).

A 7. helyért: Magyarország-Kazahsztán 45:29 (Bartkó +6, Keszthelyi +5, Kovács +4, Hamilton-Meike +1).

Végeredmény: 1. , 2. , 3. Franciaország , …7. Magyarország (Bartkó Levente, Hamilton-Meike Jonathan, Keszthelyi Zsombor, Kovács Gergely).

Női párbajtőrcsapat, 33 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-India 45:28 (Muhari +14, Salamon +6, Büki +3, Gachályi -6).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Lengyelország 36:45 (Muhari +7, Büki -4, Salamon -5, Gachályi -7).

A 9-16. helyért: Magyarország-Törökország 45:37 (Büki +5, Muhari +3, Salamon 0).

A 9-12. helyért: Magyarország-Olaszország 45:44 (Salamon +4, Muhari +2, Büki -5).

A 9. helyért: Magyarország-Svájc 45:37 (Muhari +9, Büki +3, Salamon -4).

Végeredmény: 1. Izrael, 2. Lengyelország, 3. Egyesült Államok, …9. Magyarország (Büki Lili, Gachályi Gréta, Muhari Eszter, Salamon Réka).

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Tovább tart a böjt

Keresztes Ádám szerepelt a legjobban a magyarok közül a kadet és junior világbajnokság junior párbajtőr egyéni versenyszámában. A tatai vívó nyolcaddöntőig jutott.

Közgyűlés következik

Május 17-én tartja a Magyar Vívó Szövetség az évi rendes, egyben tisztújító közgyűlését a Magyar Sport Házában.

Ötödik a férfi, 12. a női tőrcsapat

A rijádi korosztályos világbajnokság tőr számának zárónapján a férfi csapat az 5., a női a 12. helyen végzett – következnek a párbajtőrözők. Hajrá, magyarok!

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Élő eredmények

Közelgő események