Hogyan tovább nemzetközi vívás?

ápr 10, 2021 | Hírek

A FIE vezetősége a kairói kadet és junior vb-n folyamatosan tanácskozik a jövőről, további versenyekről. Ami biztos: a madridi olimpiai kvalifikációt két hét múlva megrendezik, ám a folytatás kérdéses

Miközben a nemzetközi versenynaptárban több Világkupa és Grand Prix-verseny is szerepel feltételesen a májusi programban, és az európai szövetség programjába is felkerült az U23-as, illetve a felnőtt Európa-bajnokság udinei és plovdivi helyszínnel – a folytatás rendkívül bizonytalan. 

Ami egyedül bizonyos: a két hét múlva sorra kerülő olimpiai pótkvalifikációs versenyeket megrendezik. Az európait Madridban, pontosan két hét múlva, április 24-én és 25-én. Hogy utána mi lesz, azt csak sejteni lehet. A bizonytalanság oka természetesen a koronavírus. Abban mindenki egyetért, hogy csak rendkívül szigorú buborékban lehet megrendezni jelen helyzetben a versenyeket. A vívás ráadásul abból a szempontból kivételes a sportok között, hogy a küzdelmek nagy létszám mellett, és egész nap zajlanak – természetesen csarnokban, azaz fedett körülmények között. Mindez természetesen nehezíti a védekezést.

Márciusban, egy év szünet után fegyvernemenként 1-1 versennyel befejezte a vívás az olimpiai kvalifikációs sorozatot, illetve Kairóban megrendezték a kadet és junior világbajnokságot, amely vasárnap ér véget. A folytatásra azonban a tapasztalatokat összegezve, úgy tűnik, nem bólint rá a vezetőség. Ennek két oka van, egészségügyi és anyagi. A járványhelyzet továbbra sem javul úgy, hogy nyitni lehetne, ráadásul az olimpia közeledtével egy esetleges fertőzés végzetes lehet az indulás szempontjából. Másrészt a biztonságos buborék hatalmas összeget emészt fel. A FIE a fent említett versenyeket jelentős összeggel támogatta, ám további költéseket az olimpiáig nem tervez. 

Ennek függvényében szinte biztosra vehető, hogy jövő hónapban egyáltalán nem lesznek Világkupák és Grand Prix-k. Mi több, az Európa-bajnokságok sorsa is kérdéses. Az szinte biztos, hogy az olimpiai rangsorba nem számít majd be az eredmény, mert ez csak abban az esetben lenne lehetséges, ha valamennyi kontinens rendezne bajnokságot, és ez kizártnak tűnik. Ettől, persze az európai szövetség, illetve a bolgárok lebonyolíthatnák a június közepére tervezett Eb-t, de kérdés, hogy lesz-e elegendő összeg a biztonságos buborék kialakítására… 

Itt tartunk nagyjából három hónappal az olimpia előtt, bízva abban, hogy hátha szeptembertől normális idényt tudunk idehaza és a nemzetközi pástokon elkezdeni…

Kapcsolódó hírek

Döntő nélkül Vancouverben

Kun Anna szerepelt a legjobban a magyarok közül a vancouveri férfi és női párbajtőr Világkupán. Sérülése után nyolcaddöntőig jutott, a többiek korábban búcsúztak.

Kollár Anna és Zsögön Andor a kadet tőrbajnok

A törekvéses Kollár Anna és a budakalászi Zsögön Andor nyerte a kadet tőr országos bajnokságot. Gratulálunk!

Aranyérmes a kadet férfi kardcsapat

Aranyérmet nyert az eislingeni kadet férfi kard európai körversenyen a Berkeszi Dániel, Csaba Botond, Monori Mátyás, Szalai Zalán összeállítású magyar csapat. Gratulálunk!

Taivainen Bence és Horváth Lotti a kadet bajnok

A honvédos Taivainen Bence, illetve a ferencvárosi Horváth Lotti nyerte a kadet párbajtőr országos bajnokságot, gratulálunk!

Szekeres Pál elnökségi tag az új fogyatékossport szervezetben

Új szervezet képviseli a jövőben a mozgássérült sportolók érdekeit. A World Abiltysport (WAS) elnökségében helyet kapott Szekeres Pál.

Élő eredmények

Közelgő események