Honvéd – mint oly sokszor, Tatabánya – először

dec 18, 2022 | Hírek

A párbajtőrcsapatok országos bajnokságán a férfiaknál a Honvéd ismét aranyérmet szerzett, míg a nőknél nagy izgalmak után lett bajnok a Tatabánya, története során csapatban először, gratulálunk! 

NŐK. Bizonyosan honi vívástörténeti tett fűződik Kun Anna nevéhez. Első számú női párbajtőrözőnk ugyanis 24 óra leforgás alatt két egyesület színeiben nyert országos bajnoki aranyérmet. Történt ugyanis, hogy az erőit a szabályok alapján rendre összevonó, egy edzőpároshoz (Plásztán Attila, Partali Csaba) köthető, “Tata-Tatabánya tengely”, az elmúlt években rendre tatai színekben indult, és szerepelt sikerrel a csb-ken. Jelenleg azonban egyedül Kun Anna versenyez a tatai klubban, Gnám Tamara után Büki Lili is tatabányai színekben vív. Így a “többség visz” elv alapján most Kun Anna váltott klubot a csb-re, és így történhetett meg a fenti kuriózum. Na de hogyan…? A döntőig viszonylag simán vezetett a Tatabánya, és a rivális Honvéd útja, míg a bronzérmet a BVSC szerezte meg. A finálét viszont végig a Muhari Eszti vezette Honvéd irányította. Olyannyira, hogy az utolsó kör előtt 30:22-re vezetett, majd az utolsó meccsre Anna 35:40-nél lépett pástra Eszter ellenében. Anna azonban, miként azt mostanság a válogatottban is teszi, megoldotta feladatot. 43:42-nél már ő vezetett, majd két együttes után ünnepelhette első, tatabányai aranyérmét…

Kun Anna (jobbra) ellenállhatatlanul vívott ezen az országos bajnokságon.

Plásztán Attila több szempontból érintettként nyilatkozott a siker után. Mesterként, vezetőként, és korábbi tatabányai vívóként… “A nyolcvanas években nyertünk csapatbronzot, és Hegedűs Ferenc révén egyéni aranyat. De csapatgyőzelme vívásban Tatabányának még sosem volt! Ezek a lányok ugyanakkor már hat éve vívnak együtt, extra csapatot alkotnak, Anna pedig versenyről versenyre jobban teljesít, nagyon büszke vagyok mindenkire!”

Büki Lili, Kun Anna és Gnám Tamara tatabányai vívástörténelmet írt az aranyéremmel.

Országos bajnokság. Női párbajtőrcsapat, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 19 induló. Végeredmény: 1. Tatabánya (Büki Lili, Gnám Tamara, Kun Anna, edzők: Plásztán Attila, Partali Csaba), 2. Honvéd, 3. BVSC, 4. AVA Békéscsaba, 5. MTK, 6. PTE-PEAC, 7. MTK 2, 8. Vasas. A döntőben: Tatabánya-Honvéd 45:44 (Kun +9, Gnám 0, Büki -8, illetve Muhari +5, Tóth 0, Kálmán -6). 

FÉRFIAK. A Honvéd hegemóniáját ezúttal sem tudták megtörni. Az elmúlt lassan két évtizedben alig fordult elő, hogy nem a piros-fehérek állhattak ebben a versenyszámban a dobogó legfelső fokára, és így történt ez most is. Igaz, a végül magabiztosnak mondható sikerhez kellett egy vaskos meglepetés is. A legerősebbnek tűnő trónkövetelő, a két évvel ezelőtti győztes Vasas, három válogatottal a soraiban, váratlan vereséget szenvedett ugyanis a nyolcaddöntőben a Honvéd Szondi csapatától. Hogy a pasarétiek ennek ellenére mennyire erősek, azt jól tükrözi, hogy ezek után második csapatuk bronzérmet szerzett. A döntőben az ugyancsak rendkívül jó nevekből álló BVSC volt a négy generációból álló Honvéd riválisa (Pelle Domonkos kadet, Keszthelyi Zsombor első éves felnőtt, Berta Dániel 28 éves, Rédli András 39 esztendős). Andrásfi Tibiék alaposan megnehezítették a beteg Siklósi Geri nélkül felálló Honvéd dolgát, ám az ifjú bejező ember, Keszthelyi Zsombor korát meghazudtoló magabiztossággal hozta le az asszót 39:32-re, és ezzel tegnapi ezüstje után aranyat is szerzett az országos bajnokságon.

Keszthelyi Zsombornak egyáltalán nem remegett meg a keze az Andrásfi Tibor elleni döntő asszóban.

Dancsházy-Nagy Tamás, a Honvéd mestere és vezetőedzője így nyilatkozott a mérkőzést követően. “Minden országos bajnokság más, Siklósi Geri nélkül érdekes napnak ígérkezett a mai, és az is lett. Azért az különleges érzés, amikor négy különböző generáció tagjai versenyeznek egy csapatban, ráadásul egymást tökéletesen megértve és kisegítve. Úgyhogy nagyon örülök, gratulálok a srácoknak és a kollégáimnak.”

Négy generáció közös öröme: Keszthelyi Zsombor, Rédli András, Pelle Domonkos és Berta Dániel.

Országos bajnokság. Férfi párbajtőrcsapat, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 31 induló. Végeredmény: 1. Honvéd (Berta Dániel, Keszthelyi Zsombor, Pelle Domonkos, Rédli András, edzők: Dancsházy-Nagy Tamás, László István, Peterdi András), 2. BVSC, 3. Vasas 2, 4. Honvéd Szondi, 5. MTK, 6. Honvéd 2, 7. FTC, 8. MTK 2. A döntőben: Honvéd-BVSC 39:32 (Rédli +3, Keszthelyi +3, Berta +1, illetve Vuorinen +1, Osman-Touson -2, Andrásfi -6).

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események