Irány Kazany!

márc 17, 2021 | Hírek

Jöhet a következő izgalom! A hét végén, a jövő hét elején Kazanyban rendezik a párbajtőr Vk-t. A férfiak csapatversenyén eldől, hogy a magyar válogatott ott lehet-e a tokiói olimpián. Hajrá, magyarok!

Éppen hogy túl vagyunk a vívás egyéves szünete utáni, magyar szempontból kifejezetten sikeres “újraéledésén”, máris jön a következő megmérettetés. A budapesti kard Világkupa mintájára, péntektől keddig rendezik az oroszországi Kazanyban, a férfi és női párbajtőr, egyéni és csapat Világkupát. A viadal – miként kardban – egyben a fegyvernem utolsó olimpiai kvalifikációs versenye lesz. Ezzel kapcsolatosan, a mi szemszögünkből nézve a helyzet a következő. A nők nem juthatnak ki, sem csapatban, sem egyéniben (ebben az esetben nemzetenként egy vívó jöhet szóba) a világranglistás helyezés alapján. Itt akkor lesz magyar az ötkarikás mezőnyben, ha az április végi, madridi, európai pótkvalifikációs versenyt megnyeri az elnökség által kijelölt hazai induló. Ezen az eseményen csak olyan nemzetek egy-egy vívója vehet részt, amelyek addig nem kvalifikálták magukat a fegyvernemben. Azaz, hölgyeink számára a kazanyi Vk-n az újrakezdés izgalmán kívül különösebb tét nincs, pontosabban az említett, madridi helyért lehet “értékes segédpontokra” szert tenni. A női szakággal kapcsolatos hír, hogy Nagy Kinga betegség miatt nem utazhatott el a többiekkel, így Szász-Kovács Emese, Kun Anna, Muhari Eszter, Büki Lili és Kardos Edina indul a Vk-n. 

A heidenheimi "aranynégyes" vívhatja ki az olimpiai kvalifikációt: Siklósi Gergely, Berta Dániel, Rédli András, Andrásfi Tibor.

A férfiak helyzete egészen más. A Rióban bronzérmet nyert szakág számára csapatban az olimpiai szereplés a tét, ám előfordulhat olyan eset, hogy a bravúr is kevés a kvóta kiharcolásához… Ebben az esetben – esegessük ezt gyorsan el… – egyéni világbajnokunknak, Siklósi Gergelynek van jó esélye a kvótára, egyedüliként. A cél természetesen nem ez, hanem a csapatkvalifikáció. Erről beszélgettünk a szerdai elutazás előtt Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedzővel. 

“A várakozás és az izgalom jellemezte az elmúlt időszakunkat. Nem nevezném nyomásnak, vagy ránk nehezedő tehernek azt, ami előttünk áll. Minél jobban szeretnénk lezárni ezt, a járvány miatt rendkívül hosszúra húzódó kvalifikációs időszakot, és ennek érdekében, úgy érzem, mindent megtettünk. Pozitív hír, hogy mindenkinek negatív a PCR tesztje, készen állunk az indulásra, apróbb gondok, persze, akadnak, de alapvetően mindenki egészséges. A nevezések alapján nagyon nagy mezőny gyűlik össze Kazanyban, és hatalmas csaták várhatóak. Egy év után mindenki bizonyítani akar, ráadásul sokaknak a tét is óriási.”

Minden ok lesz Kazanyban is…

A lebonyolítás igencsak egyedi lesz. Pénteken és szombaton rendezik az egyéni selejtezőket, vasárnap mindkét nem 64-es direkt kieséses tábláját. Hétfőn kezdődnek párhuzamosan a csapatversenyek, a legjobb nyolcig jut el a mezőny. Kedden a negyeddöntőktől folytatódik, illetve fejeződik be a viadal. A számunkra legfontosabb eseményen, a férfiak csapatversenyén a magyarok a nyolcaddöntőben valamelyik “kvalifikációs riválissal”, Oroszországgal vagy Kínával találkoznak. Itt a győzelem alap, vereség esetén oda a tokiói repjegy. Dancsházy-Nagy Tamástól azt kérdeztük, melyik ellenfelet látná szívesebben a kettő közül. 

Dancsházy-Nagy Tamás tanítványának, Siklósi Gergelynek ad tanácsokat.

“Tulajdonképpen teljesen mindegy, elvégre győzelmi kényszerben vagyunk. Talán abból a szempontból jobb lenne az oroszokkal vívni, hogy ha nyerünk, akkor ők bizonyosan elszálltak, mindenképpen előttük végzünk a rangsorban. Így csak ötszáz különböző variáció maradna. Ha Kínát verjük, és a másik ágon győznek az oroszok, akkor marad az ezerötszáz fajta matek… Létezik olyan variáció is, hogy megnyerjük a versenyt, mégsem kvalifikálunk. De van olyan is, hogy az 5-8. hely valamelyikén végzünk, és kijutunk. Egy biztos, nekünk nem számolgatni, hanem nyerni kell. Esélyünk pedig csak azt követően van, ha nyolcba jutunk, akár Oroszországon, akár Kínán keresztül.”

A férfi válogatott hat fővel kelt útra, Andrásfi Tibor, Berta Dániel, Koch Máté, Nagy Dávid, Rédli András és Siklósi Gergely lép pástra Kazanyban. Közülük négy vívhat majd a csapatversenyen, és a vezetőedző már erről is döntött. 

Reméljük, lesz minek örülni Kazanyban is!

“Azzal szeretném kezdeni, hogy mind a hatan megérdemelnék a csapattagságot, ám csupán négy emberből állhat a válogatott. Azért tartottam fontosnak már most kijelölni a kvartettet, mert ezúttal csak a csapat a fontos, sem fizikai, sem mentális energia nem mehet el arra, hogy ezzel kapcsolatosan bizonytalanság legyen valakiben. A kiválasztott négy fiú számára kivételesen nem több az egyéni verseny egy szellemi és fizikai bemelegítésnél. Nagy bravúr kell, ezért végül a tavaly, Heidenhemben bravúros aranyérmet nyerő csapat mellett tettem le a voksomat, Andrásfi Tibor, Berta Dániel, Rédli András és Siklósi Gergely küzd majd a kvótáért.”

Az eseményről természetesen valamennyi lehetséges fórumunkon (live score, live stream, Facebook) folyamatosan beszámolunk, illetve részletes tudósítósokat olvashatnak honlapunkon. Hajrá, magyarok!

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Élő eredmények

Közelgő események