Izgalmak, kuriózumok, meglepetések

dec 16, 2022 | Hírek

Hat fegyvernem selejtezőjével pénteken megkezdődött az országos bajnokság. Klasszisok, meglepetések, visszatérők, idősebbek, fiatalok - mindenre akadt példa. Szombaton jöhet a java!

NŐI TŐR. Az országos bajnokságon mindig történik valami olyasmi, ami csak az országos bajnokságon történhet meg. Női tőrben például az, hogy visszatért Kreiss Fanni, akinek hét hónapos Miksa kisfia az édesanya állítása szerint csütörtökön, életében először tőrt fogott a kezébe. Fanni a tokiói olimpián fogott versenyen legutóbb tőrt a kezébe, most lépett ismét pástra. A Honvéd Dózsa György úti termében rendezett selejtezőkön a sorsolás különleges játékot űzött. Mivel Fanni az előző szezonban nem versenyzett, így a nulla pontosokkal együtt “szórták szét” a mezőnyben. Így kerülhetett egy csoportba újdonsült klubtársával, a törekvéses Pásztor Flórával. És mivel az azonos egyesületbéliek vívják az első asszót a csoportban, így Fanni visszatérése a csapattárs, a honi mezőny egyik legjobbja ellen jött össze. Az asszót Flóra nyerte 5:4-re, ám ettől kezdve senki nem győzte le a visszatérőt, aki a 32 között folytatja majd, korántsem esélytelenül. Sok ideje viszont nem volt a nyilatkozatra, melynek miértjét meg is osztotta honlapunkkal. 

“Most az édesapja, Máté (Hári Máté – a szerk.) vigyáz Miksára, viszont ő is indul az ob-n, úgyhogy nagyon kell sietnem haza, hogy időben ideérhessen. Aztán, ha szombaton mindketten vívunk, akkor Anya vigyáz majd Miksára… Örülök a visszatérésnek, hiányzott is a versenyzés. Azt gondolom, hogy nem én fogom megváltani a magyar női tőrvívást, de ha tudok segíteni a következő időszakban, akkor azt nagy örömmel teszem meg.”

FÉRFI PÁRBAJTŐR. Az országos bajnokságon mindig történik valami olyasmi, ami csak az országos bajnokságon történhet meg. Például az, hogy ebben a fegyvernemben a közel 200 induló mellett már a legjobb 32-ig is akadnak váratlan történések. Az első még a csütörtökhöz köthető, amikoris Siklósi Gergely, a fegyvernem világbajnoka és olimpiai ezüstérmese, a legutóbbi, vancouveri Vk győztese belázasodott, így nem indulhatott az ob-n. A szezon eddig másik Vk-ját, a bernit is magyar, Andrásfi Tibor nyerte. Nos, ő sem lesz ott a szombati folytatásban, miután a 64 között vereséget szenvedett BVSC-s klubtársától, Osman-Touson Maruántól. Mi több, hiányzik majd a 32-es mezőnyből a két évvel ezelőtti győztes, Bakos Bálint is. 

Az országos bajnokság legfiatalabb és legidősebb indulója. A 13 éves Rácz Brigitta és a 74 esztendős Marczali László. 

Fenti történések sem hétköznapiak, mégis, hadd emeljük ezúttal ki Marczali László esetét. Ő ugyanis közel 75 esztendősen (!) indult el a legjobbak mezőnyében. Elnézést, nem csak elindult. Továbbjutott a csoportjából, majd nyert egy 15 tusos, direkt kieséses asszót! A folytatásban pedig a válogatott Nagy Dávid győzte le, de a világ élmezőnyébe tartozó válogatottnak is szúrt 6 tust Marczali! Majd különösebben fáradtnak sem tűnt, amikor nyilatkozott honlapunknak. “Jelentem, készültem! Hetente kétszer vívok és kétszer teniszezek, nem érzem magam fáradtnak. Amikor a Színművészeti Főiskolára jártam, fel kellett adnom a válogatottságot. De az OSC-be kerültem, Sákovics József mesterhez, lassan ötven évvel ezelőtt… És a Sákovics-vér máig dolgozik bennem, külön öröm, hogy a Semmelweis utcai terem problémája megoldódni látszik, remélem, néhány esztendőt még eltölthetek benne.”

NŐI KARD. Az országos bajnokságon mindig történik valami olyasmi, ami csak az országos bajnokságon történhet meg. Ha ugyanis egy esztendővel korábban valaki azt mondja, hogy a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok első pástjain, az országos bajnokságon ifjú női kard világbajnokok selejteznek majd, akkor azért minimum furcsán tekintettek volna az illetőre. A kairói vb-n történtek ugyanakkor mindenki számára ismertek a sportág berkein belül, és most Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza és Szűcs Luca személyében, nagyjából egy negyven négyzetméteres területen selejtezett egyszerre négy vb-aranyérmes! Persze, a válogatott vezetőedzője, Gárdos Gábor most sem volt teljesen elégedett – na jó, Kairóban az volt…! 

“Sok feladat áll előttünk, és ezt az aranyat senki nem veszi el a lányoktól, ám közeleg az olimpiai kvalifikáció, előre kell tekintenünk. Márton Anna, remélem, hamarosan százszázalékos állapotban tud majd bekapcsolódni a közös munkába, várjuk az újabb kihívásokat!”

A sorsolás, pontosabban a selejtezős szereplés itt is produkált érdekes dolgokat. Nevezetesen azt, hogy a négy világbajnok, négy különböző ágra került, így szombaton akár az is előfordulhat: a magyar bajnoki elődöntőben négy vb-aranyérmest köszönthetünk. Na, ilyen sem volt mostanság…!

FÉRFI KARD. Az országos bajnokságon mindig történik valami olyasmi, ami csak az országos bajnokságon történhet meg. Decsi Tamással például olyasmi, ami, talán még egyetlen magyar kardvívóval sem történt meg. Csapatban világbajnok és olimpiai bronzérmes, egyéniben vb-harmadik klasszisunk első, és eddigi egyetlen ob-aranyérmét 18 évvel ezelőtt, 2004-ben nyerte! Majd most, idén, táblaegyesként várja a szombati folytatást. Már fentiek is kivételes adatok. De tán akad egy még különlegesebb. Tomi kilenc alkalommal állhatott az ob-n a dobogó második fokára! Minderre ő így emlékszik vissza. 

Fodor Kendét legyőzve lettem lassan két évtizede aranyérmes. Aztán a döntőkben kikaptam én Szilágyi Árontól – tőle többször is… -, Ferjancsik Domonkostól, Nemcsik Zsolttól, Lontay Balázstól és Nagy Palitól. De egyáltalán nem csüggedek, előttem a holnap, és azért, azt gondolom, az előbb elmondottak okán sincs szégyenkezni valóm…”

Hogy nincs, az nem is vita tárgya. Aztán szombaton kiderül, hogy a nyolcszoros ob-aranyérmes, saroksérülése miatt távol maradó olimpiai és világbajnok Szilágyi Áron távollétében ki ülhet a magyar kardvívás honi trónjára… Jelölt bőben akad, Tomi olimpiai bronzérmes társai, Szatmári András, Gémesi Csanád, a korábbi vb-ezüstérmes Iliász Nikolász és a feltörekvő fiatalság, élén Rabb Krisztiánnal egyaránt ere pályázik. 

NŐI PÁRBAJTŐR. Az országos bajnokságon mindig történik valami olyasmi, ami csak az országos bajnokságon történhet meg. Vitályos Eszter a kulturális és innovációs minisztérium miniszter-helyettese, parlamenti államtitkár. Jelen esetben pedig az országos bajnokság egyik indulója. Korábban tőrözött, az UTE hajdani, legendás idejében kezdte pályafutását, amikor mind a négy – akkoriban annyi volt – fegyvernem csapatbajnoki aranyát a lilák vitték “haza” a Király utcába. Aztán visszatért a pástok világába, versenyzőként, édesanyaként, elnökségi tagként. Munkahelyéről rohanva, elegánsan érkezett a telis-teli sportcsarnokba, majd sietett is átöltözni. Közben azért nyilatkozott honlapunknak:

Vitályos Eszter a páston.

“Akad olyan időszak, amikor a munkám miatt egyáltalán nem tudok edzeni. De ha tehetem, akkor hetente kétszer ott vagyok a Belváros vívótermében. Valahogy úgy érzem, szükségem van a jó alváshoz arra, hogy lefárasszam magam, kicsit kikapcsoljak, és másnap reggel újult erővel koncentráljak a feladataimra. No meg imádom a vívást, a gyerekeim is ezt a sportot választották, és alig várom a csapatversenyt, amikor a lányommal vívhatok együtt.”

Slusszpoén is akad: Vitályos Eszter a nagy mezőnyben továbbjutott csoportjából, a korábbi korosztályos válogatott Fekete Bosziljkától kapott ki a direkt kieséses folytatásban. Úgyhogy: odaszúr az államtitkár asszony, ha arról van szó…! A fegyvernem esélyesei valamennyien bejutottak a 32-es táblára, ám a folytatás számos érdekességet tartogat, furcsa ágak alakultak ki szombatra.De hát ilyen ez a párbajtőr…!

FÉRFI TŐR. Az országos bajnokságon mindig történik valami olyasmi, ami csak az országos bajnokságon történhet meg. Egy bekezdéssel fentebb Vitályos Eszter beszélt arról, hogy várja a vasárnapot, amikor a lányával közösen versenyezhet. Férfi tőrben ez pénteken már megadatott Glatt Andornak, aki üzletfejlesztési igazgatóként fiával, Ádámmal indult közösen az országos bajnokságon. Rájuk is igaz az, amit Marczali Lászlóval és az államtitkár asszonnyal kapcsolatosan említettünk. Nem csak elindultak. Mindkét Glatt továbbjutott a csoportjából, és az édesapa szombaton is folytathatja, 32-be került. Fia pedig a válogatott Tóth Gergelytől szenvedett vereséget. Az édesapa így nyilatkozott a történtekről. 

Glatt Ádám és Glatt Andor. Két generáció, egy versenyen. 

“Bizonyosan számított Ádám sportágválasztásában, hogy én is vívtam, pontosabban vívok, mert a veteránból igyekszem kivenni a részem. A mai nap azért, remélem, jó élményt jelentett neki is. Nekem feltétlenül, mert holnap folytathatom… A fiam pedig Szemes Gergőnek a legtöbb tust adta a csoportjában, a folytatásban pedig válogatott vívóval találkozott.” 

Az esélyesek itt is kivétel nélkül bekerültek a legjobbak közé, minden továbbit a következő napon!

Az országos bajnokság szombaton a 32-es táblákkal és a döntőkkel folytatódik a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. A Magyar Vívás Napja, a döntős program délután fél 3-kor kezdődik. Mindenkit szeretetettel várunk!

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események