Kazanon és Varsón át – irány Tokió!

febr 20, 2020 | Hírek

Sorsdöntő csapatverseny vár a hétvégén Kazanban női tőrözőinkre: a Világkupa-versenyen a tét, az olimpiai indulás! Varsóban a férfi kardozók lépnek pástra, számukra a kvóta nem lehet kérdéses.

A 2019/20-as szezonban megszerzett negyedik, majd hatodik helyével a magyar női tőrcsapatnak újraéledtek az olimpiai reményei. Mi több, a hétvégi, utolsó kvalifikációs viadal előtt kifejezetten jó helyzetben vannak a mieink a kvótaszerzés szempontjából. A női tőr a hat közül az elő fegyvernem, amelyben már ezen a hétvégén kialakul az a nyolc csapat, amelyik indulhat az olimpián. Röviden, és remélhetőleg érthetően vázoljuk a helyzetet…

A vasárnapi, kazanyi Világkupa-versenyt követő aktuális világranglista első négy helyezettje automatikus induló. Oroszország, Olaszország, Franciaország helye százszázalékos, a negyedik amerikaiakat papíron Japán még behozhatja, ám erre kicsi az esély. Ezt követően kontinensenként a ranglista legjobb válogatottja jut el Tokióba. Ami megint csak biztos: Amerikát Kanada, Ázsiát Japán, Afrikát Egyiptom képviseli majd. Most abba ne menjünk bele, hogy mi van akkor, ha Japán mégis megelőzi az USÁ-t, mert ez csak az amerikai és az ázsiai kvótákat befolyásolja. A további egyetlen európai helyért ettől függetlenül három válogatott verseng: Magyarország, Lengyelország és Németország. “Természetesen” számos matek létezik, hogy miként tudjuk megőrizni jelenlegi, minimális előnyünket a riválisokkal szemben. Mindez teljesen leegyszerűsítve így fest: ha nincsenek négyben a németek és a lengyelek, akkor mi saját szereplésünktől függetlenül kijutunk az olimpiára! Márpedig az eddigi négy olimpiai kvalifikációs Vk-n egyszer sem voltak négyben… 

Persze, a legjobb az lenne, ha ettől függetlenül minél jobban szerepelne a Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállítású négyes, és akkor nem az ellenféllel kellene foglalkozni. Hát majd meglátjuk…! Az oroszországi városban, a 2014-es világbajnokság színhelyén természetesen pénteken és szombaton az egyéni versennyel kezdődik a program, ám ezúttal, fentiek okán közel sem erre fókuszálunk… Most aztán tényleg: hajrá, lányok, mindent bele, hajrá, magyarok! A női tőrcsapat 12 év után lehet ott újra az olimpián, igazán megérdemelné ez a kvartett a repülőjegyet…!

A férfi kardozók ugyancsak péntektől vasárnapig a hagyományos varsói Világkupán szerepelnek. Szilágyi Áronék számára szerencsére nem az olimpiai kvóta a tét, azért nem kell aggódnunk. (Más kérdés, hogy vármennyire meglepő, férfi kardban is 12 éve indulhattunk legutóbb csapatban…) Pontosabban annyiban mégiscsak érdekes lehet a matek szempontjából ez a csapatverseny, hogy számszakilag is százszázalékossá válhat a mieink részvétele. Ebben a fegyvernemben a varsói után még további két kvalifikációs viadal következik, előbb Padova, majd Budapest. Varsóban sérülése után ismét pástra lép a budapesti világbajnokság ezüstérmese, Szatmári András, reméljük, teljesen felépült műtétjét követően. Két klasszisunk mellett természeten ott lesz vb-ezüstérmes válogatottunk másik két tagja, Decsi Tamás és Gémesi Csanád is, valamint a közvetlen utánpótlás legjobbjai. A program a szokásos: pénteken és szombaton egyéni, vasárnap csapatverseny. Hajrá, magyarok!

A hétvége harmadik felnőtt Világkupáját Kairóban rendezik. Férfi tőrben magyar csapat nem indul, az egyéniben azonban szurkolhatunk legjobbunknak, Dósa Daninak. 

A fiatalok krémje mindeközben Porecba költözik, ahol szombaton kezdődik a tíz napon át tartó kadet és junior Európa-bajnokság. Ám erről részletesebben majd holnap, amikor már helyszíni tudósításban számol be honlapunk az ott történtekről. 

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Negyedik és ötödik hely szombatra

Az elmúlt két nap éremesője után a női kardcsapat negyedik, és a férfi párbajtőrcsapat ötödik helyével folytatódott Bázelban az Európa-bajnokság.

Bravúros ezüstérmek Bázelből

Két “meglepetéscsapatunk”, a női párbajtőr és a férfi tőr – utóbbi 21 év után is nagyszerű ezüstérmet nyert az Európa-bajnokságon. Gratulálunk!

Nagyszerű nap: két ezüst, egy bronz

Pusztai Liza és Siklósi Gergely ezüst-, Andrásfi Tibor bronzérmet nyert a bázeli Európa-bajnokságon. Gratulálunk a vívóknak és az edzőknek!

Átadták a Fair play-díjakat

A MOB Fair Play Bizottságának díjátadó gáláján a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen díjazták Téglási György, a válogatott orvosát és Szepesi László vívóedzőt.

Kondricz Kata nyolcadik

A női tőröző Kondricz Kata nyolcadik helye volt a legjobb magyar eredmény a bázeli Eb második napján. Kardozóink nyolcaddöntőig jutottak.

Élő eredmények

Közelgő események