Keszthelyi Zsombor aranyérmes!

ápr 8, 2022 | Hírek

Az Eb után a vb-n is a dobogó legfelső fokára léphetett Keszthelyi Zsombor! Junior férfi párbajtőrözőnk a küldöttség első dubaji vb-aranyát szerezte. Muhari Eszter hatodik, Büki Lili  hetedik lett.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Megszületett az első magyar aranyérem a dubaji junior és kadet világbajnokságon! Keszthelyi Zsombor az újvidéki Eb-aranya után a vb-n is a dobogó legfelső fokára állhatott, ami egészen különleges teljesítmény, pláne a legnagyobb mezőnyű, és legkiszámíthatatlanabbnak számító fegyvernemben, a férfi párbajtőrben. Ráadásul mindezt egészen különleges versenynap után tette, mélyről indulva, a négyes döntőben hátrányokról fordítva, továbbá úgy, hogy a fináléban történtek okán teljes joggal pályázhat a Fair Play-díjra is… 

Keszthelyi Zsombor az Európa-bajnoki után a világbajnoki aranyéremmel a nyakában.

De lássuk mi is történt Dancsházy-Nagy Tamás honvédos tanítványával pénteken a Hamdan Sportkomplexumban! A reggeli csoportkört vereséggel nyitotta a szakág legújabb tehetsége, és később is akadozott a gépezet, miként azt este mester és tanítványa egyaránt megerősítette… A 64-ért a szaúd-arábiai ellenfél nem jelentett akadályt (15:7), a 32-be kerülésért viszont a világranglistát vezető egyiptomi Elsayed következett. Izgalmas meccsen, egyetlen tussal nyert a magyar, és ettől kezdve egyre magabiztosabban lépet előrébb és előrébb, egy 15:13, majd két 15:11 jelentette az utat a négyes döntőig. Az elődöntőben a korosztály másik jeles alakja, a francia Heurlin Vazquez következett, és a végig szorosan alakuló asszóban többnyire nála volt az előny. Mindez 11:13-nál már komoly aggodalomra adott okot, de nem Zsombinak… Ezt követően ugyanis négy egylámpás találattal bejutott a világbajnoki döntőbe.

Hopp, egy csuklószúrás a junior világbajnoki döntőben…

Ott egy újabb egyiptomi, Mohamed Yassen várt rá, és ez az asszó még rosszabbul kezdődött, 6:2-re is vezetett az ellenfél. Eztán azonban látványosan összeomlott a piramis… 8:8-nál érte utol Yassent Zsombi, majd az akkor még csak sejtett világbajnoki aranyéremhez társított egy méltán dukáló Fair Play-jelölést is… Történt, hogy 10:10-nél egy közelharc után egylámpás találatot mutatott az eredményjelző a javára, amit a többször is a világ legjobbjává választott bíró, a moldáv Pagijev megítélt a magyarnak. A világ legjobbja viszont ezen a napon nem ő, hanem Keszthelyi Zsombor volt, aki az ítélet után azonnal jelezte, hogy önmagát találta el, és nem kéri a találatot. Egy vb-döntőben, 10:10-nél…! Ne is csodálkozzunk azon, hogy aki ilyenre képes, az ezután megfordítja és megnyeri a meccset! Így is történt, 14:12-es magyar vezetésnél járt le a vívóidő, és lehetett ünnepelni az Eb-arany után a világbajnokit is!

Így örül egy junior világbajnok!

Junior Európa- és világbajnoki aranyérmesünk nem sokkal a győzelmét követően így nyilatkozott honlapunknak, miután tökéletes angolsággal adott villáminterjút a nemzetközi szövetségnek: “A csoportkör után sok mindenre gondoltam, csak arra nem, hogy világbajnok leszek. Nem ment a vívás, az járt a fejemben, hogy az Eb-n minden összejött, most valahogy nem érzem ugyanazt. Aztán, amikor a világranglistát vezető egyiptomit a 32-ért sikerült megvernem egy szoros meccsen, minden megváltozott. A döntőben már nem az aranyérem lebegett a szemem előtt, tudtam a vívásra koncentrálni, és ekkor már összejöttek azok az akciók, amik reggel még nem. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült dupláznom, de még nincs itt a helye és ideje az ünneplésnek. Holnapután csapatverseny, és a szép junior egyéni búcsú után csapatban is szeretnék valami hasonlót elérni. Aztán csütörtökön már Párizsba utazom, a felnőtt Világkupára, remélem, a kettő között valamicskét azért tudok majd pihenni…”

Bizonyára örök emlék marad minden érintettnek… Együtt a világbajnokkal a nevelőedző, Galli Zsolt, és a jelenlegi mester, Dancsházy-Nagy Tamás.

Sok sikert megélt már mesterként, mégis megilletődötten nyilatkozott a döntő után Dancsházy-Nagy Tamás, aki Zsombi Pestre költözése óta készíti fel immár világbajnok tanítványát. Keszthelyi Békéscsabáról került a fővárosba, kiváló nevelőedzője az ugyancsak a helyszínen izguló Galli Zsolt volt. “Minden verseny más érzelmeket hoz elő az emberből, és ez a győzelem valamiért most nagyon mélyen megérintett… Pedig reggel nem így indult a nap, valahogy nem tűnt összeszedettnek Zsombi. Aztán a 15:14-es meccs után átszakadt a gát. A döntőben pedig végig fegyelmezetten vívott, követte a taktikát akkor is, amikor hátrányban volt, abban pedig bizonyosak voltunk, hogy kondícionálisan a mezőny fölé fog kerekedni. Gratulálok ehhez a remek sikerhez, és köszönöm mindenkinek, aki segített bennünket, különösen Galli Zsoltnak és Boczkó Gábornak!” – mondta Dancsházy-Nagy Tamás.

A további magyar férfi indulókról röviden: nem volt túl szerencsés napjuk… Valamivel hosszabban: Hamilton-Meike Jonathan remek formában kezdte a napot, ám veretlen csoportkörét követően a 32 közé jutásért szenvedett 15:10-es vereséget az izraeli Saridtól. A 32-ig további két csapattársa, Kovács Gergely és Bartkó Levente rendkívül magabiztosan jutott el. Itt viszont egymással került szembe a két magyar, és a késhegyre menő csatát a hosszabbításban Gergely nyerte 9:8-ra. Talán ez vette ki az erejét, vagy csak nem feküdt neki a portugál Frazao stílusa, a lényeg, hogy a székesfehérvári fiatalember a nyolcaddöntőben 15:12-re kikapott. 

Muhari Eszti értékes hatodik helyezéssel zárt.

Sokáig úgy tűnt, hogy Zsombinak lesznek, lehetnek magyar társai a nap másik eredményhirdetésénél, a nők versenyénél. A kadet korosztályban sikert sikerre halmozó, világ- és Európa-bajnoki címmel büszkélkedő Muhari Eszter, valamint az első éves juniorként, több mint két éve Eb-ezüsttel debütáló Büki Lili a pandémia miatt gyakorlatilag a teljes junior pályafutását “karanténban” töltötte… Az idei, újvidéki Eb-n végre pástra léphettek,  csapatban össze is vívtak egy aranyat, egyéniben pedig Eszter ezüsttel zárt. Így érkeztünk el két kivételes tehetségünk utolsó junior egyéni versenyéhez. Sokáig úgy tűnt, érik a teljesen megérdemelt, fényes befejezés. A negyeddöntőig ugyanis úgy meneteltek el a hölgyek, hogy még az izgulósabb mesterek is hátradőlve figyelhették a mieink remeklését. 

Büki Lili pedig ugyancsak értékes hetedik helyezéssel fejezte be a junior egyéni vb-t. Jöhet a csapat…!

A csoportkörben veretlenül zártak, majd a direkt kieséses folytatásban Esztert megszúrni is alig tudták, Lilit sem túl gyakran… Előbbi két 15:7-es, és egy 15:9-es sikerrel jutott el a negyeddöntőig, utóbbinak eggyel többet kellett vívnia a nagy mezőnyben, ráadásul a 64 között honfitársával, a kadet korú Gachályi Grétával találkozott, akit 15:11-re győzött le. (A negyedik magyar induló, Salamon Réka a 64 közé jutásért szenvedett vereséget.) Ezt az asszót egy 15:9-es, majd egy 15:13-as győzelem követte, és ezzel Lili is a 8 közé jutott. Már azt kalkuláltuk, hogy újabb magyar-magyar győzelem esetén egymással kerülne szembe az elődöntőben a két “örök rivális”, azonban a negyeddöntők másként alakultak. A két, szomszédos páston egyidőben figyelhettük a két, magyar-amerikai derbit, ami kísértetiesen hasonlóan alakult. Jó darabig, ha nem is nagy különbséggel, de a mieink vezettek, ám 12-nél Husisian, illetve Ketkar utolérte a lányokat. A hajrá pedig egyiküknek sem sikerült, egyetlen együttest tudott szúrni Lili, de azt is 12:14-nél tette… 

Így aztán László István honvédos tanítványa a hatodik, Plásztán Attila neveltje pedig a hetedik helyen zárt. Teljes joggal jár a gratuláció Eszternek és Lilinek, valamint a mestereknek, ugyanakkor ezt az asszó után közvetlenül azért nem akartuk megkockáztatni, ők bizonyosan másként tervezték ezt a délutánt… 

Azt azonban tegyük hozzá, hogy a két helyezés után is lehet még tökéletes a búcsúja a két tehetségnek. Elvégre a kadetok szombati egyéni viadala után, a világbajnokság zárónapján, a juniorok csapatversenye következik. Úgyhogy lesz még lehetőség tovább javítani az eddig is szépen hangzó mérlegen, az 1 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzérmen…

Eredmények. Junior és kadet világbajnokság, Dubai. 

Junior férfi párbajtőr egyéni, 210 induló. A csoportmérkőzéseken: Hamilton-Meike Jonathan 5 győzelem/0 vereség, Bartkó Levente 5/1, Kovács Gergely 4/2, Keszthelyi Zsombor 4/2 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Kovács-Walmsley (brit) 15:7, Bartkó-Djurovics (szerb) 15:11, Hamilton-Meike-Kacsarava (grúz) 15:6, Keszthelyi-Altaweel (szaúd-arábiai) 15:7.

A legjobb 32 közé jutásért: Kovács-Tobias (észt) 15:9, Bartkó-Laasik (észt) 15:10, Keszthelyi-Elsayed (egyiptomi) 15:14, Hamilton-Meike-Sarid (izraeli) 10:15. 

A legjobb 16 közé jutásért: Keszthelyi-Gornovsky (kanadai) 15:13, Kovács-Bartkó 9:8.

Nyolcaddöntő: Keszthelyi-Cohen (izraeli) 15:11, Kovács-Frazao (portugál) 12:15.

Negyeddöntő: Keszthelyi-Matsumoto (japán) 15:11.

Elődöntő: Keszthelyi-Heurlin Vazquez (francia) 15:13.

Döntő: Keszthelyi-Yassen (egyiptomi) 14:12.

Végeredmény: 1. Keszthelyi Zsombor (edző: Dancsházy-Nagy Tamás, válogatott edző: Eitner Kinga), 2. Mohamed Yasseen (egyiptomi), 3. James Jeal (brit) és Lino Heurlin Vazquez (francia), …14. Kovács Gergely, …18. Bartkó Levente, …36. Hamilton-Meike Jonathan.

Junior női párbajtőr egyéni, 161 induló. A csoportmérkőzésen: Büki Lili 6 győzelem/0 vereség, Muhari Eszter 6/0, Gachályi Gréta 4/2, Salamon Réka 2/4 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Gachályi-Rodopulu (görög) 12:9, Büki-Tan (szingapúri) 15:8, Salamon-Raposo (spanyol) 13:15.

A legjobb 32 közé jutásért: Muhari-Alvim (portugál) 15:7, Büki-Gachályi 15:11.

A legjobb 16 közé jutásért: Muhari-Park (amerikai) 15:7, Büki-Stefanova (bolgár) 15:9.

Nyolcaddöntő: Muhari-Galper (izraeli) 15:9, Büki-Murzatajeva (üzbég) 15:13.

Negyeddöntő: Muhari-Husisian (amerikai) 12:15, Büki-Ketkar (amerikai) 13:15.

Végeredmény: 1. Hadley Husisian (amerikai), 2. Nicole Feygin (izraeli), 3. Aleyna Ertürk (török) és Ketki Ketkar (amerikai), …6. Muhari Eszter (edző: László István, válogatott edző: Partali Csaba), 7. Büki Lili (edző: Plásztán Attila, válogatott edző: Partali Csaba), …48. Gachályi Gréta, …107. Salamon Réka.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Minden napra jutott érem 

A csütörtökön Nápolyban befejeződött kadet és junior Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Négy kardozónk folytatja Padovában

A férfi kardozók olaszországi Világkupáján a kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád és Rabb Krisztián folytathatja a legjobb 64 között.

Öten az athéni 64-ben

A négy milánói világbajnok (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) női kardozó, továbbá Keszei Kira jutott a legjobb 64 közé az athéni Világkupán.

Két bronzérem a zárónapon

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Arany és ezüst a hölgyektől

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Élő eredmények

Közelgő események