Két bronzérem a zárónapon

febr 29, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Fordult a végére egy kicsit a kocka, de egyáltalán nem bánjuk! A nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján ugyanis a szúrófegyvernemek vették át a főszerepet, és szereztek két, nagyon értékes bronzérmet. Az udvarissaág és az időrend okán is kezdjük a női párbajtőrözőkkel. A Gachályi Gréta, Nagy Blanka, Salamon Réka, Wimmer Dorina összeállítású válogatottból Gréti foglalta össze a verseny után egyetlen mondatban a történteket: “a keserű keddet csillogó csütörtök követte”. Az egyéni verseny ugyanis nem sikerült a hölgyeknek, így aztán nagyon várták a csapatot. Igazából a négy közé kerüléshez nem férhetett és nem is fért kétség, a magyarok előbb Spanyolországot (45:32), majd Törökországot (45:30) iskolázták le. Az elődöntőben az egyéniben aranyat és ezüstöt hozó ukránok következtek, akikkel végig rendkívül izgalmas, fej fej melletti meccset vívott a válogatott. A befejezés nem sikerült, ám a 44:45 után sikerült talpra állnia a lányoknak, és a bronzéremért hasonlóan fordulatos meccsen sikerült 44:42-re legyőzni a németeket. A verseny után Partali Csaba válogatott edző a köszönettel kezdte nyilatkozatát:

Gachályi Gréta, Wimmer Dorina, Salamon Réka, Nagy Blanka.

“Nagyon köszönöm a lányoknak, és valamennyi edző kollégámnak ezt az érmet. Nehéz helyzetben voltunk a rosszabbul sikerült egyéni nap után, de mindenki összeszedte magát, igazi csapatként vívtunk. Hozzátette mindenki azt, amit kellett, és persze, közel voltunk a döntőhöz, és sajnálom, hogy nem jutottunk el odáig. Viszont remekül felálltunk, és a bronzéremnek így nagyon lehet örülni.”

Budaházy Ambrus, Bagdány Albert, Rubin Mattai, Bálint Álmos.

Férfi tőrben is bronz lett a vége, köszönhetően a Bagdány Albert, Bálint Álmos, Budaházy Ambrus, Rubin Mattia összeállítású csapatnak. Tavalyi is ez volt az eredmény, csakhogy akkor még bizonyos Szemes Gergő erősítette a válogatottat, és most, nélküle érte el a válogatott ezt a remek eredményt. A négyért rendkívül izgalmas meccsen verték a mieink a briteket, 45:42 lett a vége, és előtte sem volt izgalommentes az Izrael elleni 45:41-es nyolcaddöntő. A négy között Franciaország jobbnak bizonyult – legalábbis egyelőre… -, 36:45 volt eredmény, ám a harmadik helyért Lengyelország ellen gyakorlatilag végig vezetve hozták a fiúk a bronzmeccset. A vége 45:33 lett ide, és a fiatalok igazolták, hogy jó irányba halad a hazai férfi tőrvívás. Teljes joggal nyilatkozott ezek után elégedetten Mazza Lorenzo, a válogatott edzője: 

“Négy éve együtt dolgozik ez a társaság, nehezen indult a szezon, de egyre jobban és jobban összeállt a szezonra a csapat. Nagyon sokat dolgoztunk ezért a bronzéremért, kiélezett meccseket vívtunk egész nap, és többnyire mi jöttünk ki jobban ezekből a szituációkból. A bronzmeccs vége már örömvívás volt, minden fiú tett hozzá ehhez a sikerhez, köszönöm valamennyi kollégámnak is a tehetséget. Jöhet a folytatás a világbajnokságon!”

Tóth Bertalan, Péch Kornél, Vigh Benedek, Dallos Benedek

Kardban az Eb utolsó napja volt az első olyan, amikor a fegyvernem érem nélkül zárt. És ez dicséret volt, nem kritika. Ugyanakkor nyilván mindez nem vigasztalja az ötödik helyen végzett junior férfi válogatottat. Vélhetően az sem dobta fel a Dallos Benedek, Péch Kornél, Tóth Bertalan, Vigh Benedek összeállítású társaságot, hogy a hazai ranglistát vezető Bíró Huba az egyéniben elszenvedett térdsérülése miatt nem vívhatott a csapatban. És attól lehetnek majd igazán nagy vívók a későbbiekben, ha a fentiek ellenére nem mentik fel magukat a csütörtökön történtekért… Már a lengyelek elleni nyolcaddöntőben “kiszenvedett” 45:44-gyel sem voltunk elégedettek, aztán a spanyolokkal szembeni negyeddöntőben 37:45 lett az eredmény, az ibériaiak a meccs második felében “otthagytak” bennünket. Az alsóházi folytatásban viszont a németeket, majd a törököket is sikerült legyőzni, így lett 5. hely a vége – majd a világbajnokságon lehet javítani. 

A kadet és junior Európa-bajnokság ezzel véget ért. A magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Eredmények. Junior női párbajtőrcsapat Európa-bajnokság, Nápoly, 17 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Spanyolország 45:32 (Salamon +5, Gachályi +5, Wimmer +4, Nagy 0).

Negyeddöntő: Magyarország-Törökország 45:30 (Nagy +10, Wimmer +3, Gachályi +2, Salamon 0).

Elődöntő: Magyarország-Ukrajna 44:45 (Wimmer +3, Nagy 0, Salamon -1, Gachályi -3).

A 3. helyért: Magyarország-Németország 44:42 (Nagy +7, Salamon 0, Wimmer -5).

Végeredmény: 1. Ukrajna, 2. Franciaország, 3. Magyarország (Gachályi Gréta, Nagy Blanka, Salamon Réka, Wimmer Dorina, válogatott edző: Partali Csaba, edzők: László István, Serra Bendegúz, Kovács László, Bakodi Róbert).

Junior férfi tőrcsapat Európa-bajnokság, Nápoly, 18 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Izrael 45:41 (Rubin +14, Bálint -4, Bagdány-6).

Negyeddöntő: Magyarország-Nagy-Britannia 45:42 (Bagdány +7, Bálint +1, Rubin -5).

Elődöntő: Magyarország-Franciaország 45:36 (Bagdány 0, Bálint 0, Rubin -4, Budaházy -5).

A 3. helyért: Magyarország-Lengyelország 45:33 (Rubin +7, Bagdány +4, Budaházy +1).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Franciaország, 3. Magyarország (Bagdány Albert, Bálint Álmos, Budaházy Ambrus, Rubin Mattia, válogatott edző: Mazza Lorenzo, edzők: Kessler Zoltán, Mazza Lorenzo, Fekete Gábor, Kárpáthy Krisztián).

Junior férfi kardcsapat Európa-bajnokság, Nápoly, 17 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Lengyelország 45:44 (Tóth +2, Vigh +1, Dallos -2).

Negyeddöntő: Magyarország-Spanyolország 37:45 (Tóth 0, Péch -1, Vigh -3, Dallos -4).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Németország 45:43 (Tóth +7, Vigh +3, Péch -3, Dallos -5).

Az 5. helyért: Magyarország-Törökország 45:31 (Tóth +8, Vigh +7, Péch -1).

Végeredmény: 1. Románia, 2. Franciaország, 3. Spanyolország, …5. Magyarország (Dallos Benedek, Péch Kornél, Tóth Bertalan, Vigh Benedek).

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Kiutazó és kitüntetés

Sok sikert kívánt a vezetőség a kadet és junior világbajnokságra utazó magyar küldöttségnek, továbbá Csampa Zsolt európai Fair Play-díjat adott át Horváth Gergőnek.

Élő eredmények

Közelgő események