Koch Máté bronzérmes a szezonnyitó Vk-n

nov 11, 2023 | Hírek, Kiemelt hírek

Világbajnok párbajtőrözőnk nagyszerű bronzéremmel kezdte a szezont a berni Vk-n. Koch Máté küzdelmes asszókkal jutott a négyes döntőbe, ahol a svájci Malcottitól kapott ki. Gratulálunk a bronzhoz!

Koch Máté sokáig úgy folytatta, ahogy abbahagyta… Rendkívül fiatal, mindössze 24 éves világbajnokunk nyáron kiharcolt, milánói világbajnoki címéhez méltóan versenyezte végig a napot a berni, hatalmas mezőnyű, szezonnyitó férfi párbajtőr Világkupa-versenyen. Az eredmények alapján az első asszója tűnt egyedül simának a kazah Alimzsanov ellen (15:8), ám valójában a többi összecsapást is végig kézben tartotta Boczkó Gábor vasasos tanítványa a négy közé vezető úton. 

Koch Máté ehhez hasonló gyönyörű tusokkal győzte le az éremért a japán olimpiai bajnok Minobét.

A 32 között a kanadai Xiao (15.12), a nyolcaddöntőben az észt Djatsuk (15:12), a negyeddöntőben pedig a csapatban olimpiai bajnok japán Minobe (15:13) volt a következő áldozat. Az elődöntő utolsó három percében azonban a svájci Malcotti fordítani tudott ellene (11:15), és ezzel, nem kis meglepetésre hazai házdöntő alakult ki Bernben, míg Máté értékes bronzzal nyitotta a szezont.

Miközben ő doppingvizsgálatra ment, edzője, egyben szövetségi kapitánya, Boczkó Gábor így foglalta össze a napot: “Az eredmény értékes, és a mutatott formával is elégedett lehetek. Egyedül az elődöntő befejezéséért kár… A reggeli eredmény csalóka, a kazah Alimzsanov nehéz ellenfél, az a meccs már jelezte, hogy minden rendben van Mátéval. Két kötelező győzelem következett, ami egyébként sosem könnyű… Viszont az éremért a japán Minobe legyőzése kifejezzen szép skalp, a végéről meg már beszéltem.” 

Koch Máté bronzéremnek örülhetett a szezonnyitó Világkupán.

Koch Máté aztán a versenyt és a doppingvizsgálatot követően így nyilatkozott honlapunknak: “Bernben még sosem nyertem érmet, és voltak egészen fókuszált, jó meccseim is, úgyhogy összességében elégedett vagyok. Persze, azt a bizonyos utolsó három percet, amikor előnyből kaptam ki a svájci ellen, azt nagyon bánom. De azért szezonkezdetnek ez egyáltalán nem volt rossz, és a lényeg számunkra a vasárnapi csapatverseny, úgyhogy egyáltalán nincs okom panaszra.”

Máté ezúttal bronznak örülhetett.

A többieknek ugyanakkor nem sikerült győzelmet aratniuk a 64-es táblán. Ez tán Siklósi Gergelynek fájhatott a legjobban, aki 12:8-ra is vezetett a hazai kedvenc, Max Heinzer ellen 30 másodperccel a vívóidő vége előtt, azonban a svájci egyenlített, majd a döntő tust is beadta a hosszabbításban. Persze, előtte eljátszotta szokásos “nagyjeleneteit”, ám ez sajnos, hozzátartozik sportágunkhoz… Andrásfi Tibor és Osman-Touson Maruán ugyancsak az első körben szenvedett vereséget.

Következhet a nagyon fontos, vasárnapi Vk-csapatversenyen, melyen Európa-bajnok csapatunkkal (Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely) tehetünk egy újabb lépést a párizsi kvóta megszerzéséért. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Férfi párbajtőr egyéni Világkupa, Bern, 331 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Koch-Alimzsanov (kazah) 15:8, Siklósi-Heinzer (svájci) 13:14, Andrásfi-Kim Jae (koreai) 8:15, Osman-Touson-Hansen (amerikai) 11:14.

A legjobb 16 közé jutásért: Koch-Xiao (kanadai) 15:12.

Nyolcaddöntő: Koch-Djatsuk (észt) 15:12.

Negyeddöntő: Koch-Minobe (japán) 15:13.

Elődöntő: Koch-Malcotti (svájc) 11:15.

Végeredmény: 1. Lucas Malcotti (svájci), 2. Alexis Bayard (svájci), 3. Koch Máté (edző: Boczkó Gábor, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás) és Jamada Maszaru (japán), …33. Siklósi Gergely, …39. Andrásfi Tibor, …48. Osman-Touson Maruán, …66. Bakos Bálint, …78. Fenyvesi Csaba, …80. Nagy Dávid, …82. Kovács Gergely, …87. Buta Levente, …105. Somody Soma, …108. Keszthelyi Zsombor, …171. Bányai Zsombor.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Harmadik hely az éremtáblán

Befejeződött a veterán Európa-bajnokság, a magyar küldöttség két arany- és két ezüstéremmel az éremtáblázat harmadik helyén végzett, gratulálunk!

Juniorban is előválogattak

A párbajtőrözők előválogatójával már májusban elkezdődött a 2024/25-ös szezon. A junioroknál a győzelmet Császár Zoltán és Gachályi Gréta szerezte meg.

Újabb arany és ezüst a veterán Eb-n

A férfi kardcsapat arany-, az idősebb férfi tőrcsapat ezüstérmet nyert a belgiumi veterán Európa-bajnokságon, gratulálunk!


A jövő elkezdődött

A párbajtőrözők előválogatójával már májusban elkezdődött a 2024/25-ös szezon. A győzelmet Petrovszki Áron (Honvéd) és Terhes Hanna (Diósgyőr) szerezte meg.

Arany és ezüst a veterán Eb-n

A női tőrcsapat arany-, a férfi párbajtőrcsapat ezüstérmet nyert a belgiumi veterán Európa-bajnokságon, gratulálunk!


Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM