Kondricz Kata nyolcadik

jún 19, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

A női tőröző Kondricz Kata nyolcadik helye volt a legjobb magyar eredmény a bázeli Eb második napján. Kardozóink nyolcaddöntőig jutottak.

Különleges napnak ígérkezett a bázeli szerda. Pontosabban a szerda, a magyar sportszerda. Az ugyanis nem nevezhető hétköznapinak, hogy egy délutánon szerepeljen Európa-bajnokságon a magyar labdarúgó-válogatott, és egyéni sportágaink két legnagyobbika, a háromszoros olimpia bajnok kardozó, Szilágyi Áron és az olimpiai bajnok és világcsúcstartó úszó, Milák Kristóf. Márpedig most így történt. 

Szilágyi Áron az olimpia előtti Eb-n ezúttal sem szerzett érmet. Majd Párizsban…

Nos, e sorok írásakor a “nagy hármas” sorsa még nem dőlt el, az azonban bizonyos, hogy Áron ezúttal nem alkotott maradandót. De fogjuk fel úgy, hogy klasszisunk a 16 közé jutásért történő, 15:11-es veresége a kellemetlen török Yildirimtől, igenis jó előjel a párizsi olimpia előtt. A Vasas vívója ugyanis egyszer sem nyert Európa-bajnoki érmet az olimpia esztendejében, aztán az ötkarikást folytatást, ugye, tudjuk… Reméljük, ezúttal sem lesz másként. Férfi kardozóink közül a 32-es táblán Gémesi Csanád és Rabb Krisztián aratott egy-egy magabiztos győzelmet a spanyol Hernandez Caballero (15:6), illetve a török Yaman (15:7) ellen. A nyolcaddöntőben viszont egyiküknek sem volt reális esélye a francia Apithyval (9:15), illetve az olasz Gallóval szemben (3:15). A negyedik magyar, Decsi Tamás derék- és hátsérülés miatt visszalépett a csoportmérkőzések során. Az egészségügyi stáb természetesen azonnal kezelésbe vette, az otthon lévő tartalék, Iliász Nikolász készen áll, csütörtökre megszületik az ezzel kapcsolatos döntés. 

Kondricz Kata öröme a legjobb nyolc közé jutását követően.

A nap legjobb magyar teljesítménye Kondricz Katához fűződik, női tőrözőnk a nyolcadik helyen végzett. Marco Goncalves honvédos tanítványa két éve, Antalyában is a negyeddöntőig jutott, most is ez történt Bázelben. Kata a 32-es táblán két, nagyon sima győzelmet aratott a lengyel Jelinska (15:7), majd a spanyol Diaz ellen (15:10), és így jutott el a negyeddöntőig. A két meccs közül az első kifejezetten szép eredmény. Az éremért a lengyelek legjobbja, Walczyk-Klimaszyk következett aki a 32 között olimpikonunkat, Pásztor Flórát győzte le egy nagyon izgalmas asszóban. 12:9-re még a magyar vezetett, innen fordított a rivális 15:13-ra. Walczykot Kata sem tudta megakadályozni a további menetelésben, 15:8-ra nyert a lengyel, és ezzel Kondricz a nyolcadik helyen zárt. 

“Bosszant most még ez az asszó, de a helyezéssel nagyjából elégedett lehetek. Elég hektikus szezonon vagyok túl, nem úgy sikerültek a versenyeim, ahogy terveztem. Ez a helyezés viszont jó alapot adhat a folytatáshoz, előtte azonban jöhet a csapatverseny” – nyilatkozta honlapunknak Kondricz Kata. 

Másik két női tőrözőnk közül Mohamed Aida a 32 között kapott ki a német Behrtől 15:10-re. 48 esztendős vívónk mérgelődött az asszója után, de aztán hozzátette: “a következő szezonban is ‘elpilinckázom’ még egy kicsit.” A válogatott negyedik tagja, Lupkovics Dóra a 64-ben szenvedett vereséget a törtök Karametétől (8:15). 

Így zárult tehát vívóink számára az Eb második versenynapja, melynek egyetlen előnye volt, hogy 6 órától már mindenki nézhette a német-magyart – aki akarta. Igaz, nem így terveztük…

Az Európa-bajnokság csütörtökön a férfi párbajtőrözők (Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely) és a női kardozók (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) egyéni versenyével folytatódik. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Európa-bajnokság, Bázel. 

Női tőr egyéni, 59 induló. A csoportmérkőzéseken: Kondricz Kata 4 győzelem/2 vereség, Mohamed Aida 3/2, Pásztor Flóra 3/2, Lupkovics Dóra 2/4 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Pásztor-Cantucci (szlovák) 15:6, Lupkovics-Karamete (török) 8:15. 

A legjobb 16 közé jutásért: Kondricz-Jelinska (lengyel) 15:7, Mohamed-Behr (német) 10:15, Pásztor-Walczyk-Klimaszyk (lengyel) 13:15.

Nyolcaddöntő: Kondricz-Diaz (spanyol) 15:10.

Negyeddöntő: Kondricz-Walczyk-Klimaszyk (lengyel) 8:15.

Végeredmény: 1.Ariana Errigo (olasz) , 2.Darja Mironyuk (ukrán) , 3. Carolina Stutchbury (brit) és Julia Walczyk-Klimaszyk (lengyel), …8. Kondricz Kata (edző: Marco Goncalves, válogatott edző: Feczer Viktor), …20. Mohamed Aida, …25. Pásztor Flóra, …38. Lupkovics Dóra.

Férfi kard egyéni, 63 induló. A csoportmérkőzéseken: Szilágyi Áron 6 győzelem/0 vereség, Gémesi Csanád 5/1, Rabb Krisztián 5/1 (továbbjutottak), Decsi Tamás sérülés miatt visszalépett.

A legjobb 16 közé jutásért: Gémesi-Hernandez Cabballero (spanyol) 15:6, Rabb-Yaman (török) 15:7, Szilágyi-Yildirim (török) 11:15.

Nyolcaddöntő: Rabb-Gallo (olasz) 3:15, Gémesi-Apithy (francia) 9:15.

Végeredmény: 1. Michele Gallo (olasz), 2. Luca Curatoli (olasz), 3. Luigi Samele (olasz) és Jean-Philippe Patrice (francia), …11. Rabb Krisztián, 12. Gémesi Csanád, …17. Szilágyi Áron, …Decsi Tamás sérülés miatt visszalépett.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

SZURKOLJATOK NEKÜNK!

A magyar válogatott nevében köszönjük a csaknem 35 ezer like-ot, a 80 ezer kattintást, és az 1,3 millió elérést, amely 15 olimpikon vívónk bemutatását kísérte.

Petschauer Attila emlékének adóztunk

A tragikus sorsú, kétszeres olimpiai bajnokról emlékeztünk meg – többek között válogatott vívók, Izrael nagykövete és Csampa Zsolt elnök társaságában.

Útra készen az olimpiai csapat!

A magyar sportélet legmagasabb rangú vezetőivel és a média képviselőivel találkozott kedden a párizsi olimpiai vívódelegáció.

Elhunyt Solti Antal

Rövid betegség után, 75 éves korában elhunyt Solti Antal, a magyar tőrvívás meghatározó egyénisége. Az MVSZ és az FTC a mestert saját halottjának tekinti.

Magyarok Párizsban – Muhari Eszter

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Muhari Eszterrel fejezzük be!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.