Kónya Csenge aranyérmes a gödöllői körversenyen

okt 3, 2021 | Hírek

Svédországban él, édesapja a mestere, idehaza inkább csak versenyezni jár. Kiskadetként a gödöllői körversenyre jött haza, és ha már erre járt, meg is nyerte. További két magyar jutott nyolc közé. 

Kónya Csenge nem mindennapi epizódot írt a magyar vívás történetébe. Mert kadet európai körversenyt már többször is nyert magyar kardvívó, két esztendővel ezelőtt például az a Battai Sugár, aki idén már a tokiói olimpián is pástra lépett. Ám Csenge Dél-Svédországban, közelebbről egy egyetemi városban, Lundban él, ahol azért nyilvánvalóan nincsenek komoly hagyományai a kardvívásnak. Edzője az édesapja, aki az ottani egyetemen tanít, idehaza pedig az Interfencing Debrecen versenyzője, ahol éppen az említett Sugi edzője, Dávid László segíti a felkészülését. 

Kónya Csenge (jobbra) egyik találata a sok közül.

Nos, Csenge 15 esztendősen lépésről lépésre haladt, sorra nyerte az asszóit, és minél közelebb került az aranyéremhez, annál inkább vívott magabiztosan. az első helyért 15:8-ra győzte le a bolgár Atanaszovát, és nyert ezzel egy aranyérmet, emellett nagy lehetőséget arra, hogy a korosztályos világversenyeken képviselheti a magyar színeket. Mindezt így értékelte az eredményhirdetést követően a főszereplő, Kónya Csenge: “Lépésről lépésre haladtam a versenyen, végig próbáltam a következő asszóra, a következő tusra koncentrálni. Igazából még most sem fogtam fel, hogy megnyertem a versenyt, de nagyon-nagyon boldog vagyok. Azon sem gondolkoztam el, hogy ez miben változtatja majd meg a felkészülésemet, de nagyon szeretnék válogatott lenni. Édesapámmal sokat dolgozunk Lundban, az edzéseken többnyire idősebbekkel vívok, néha férfiakkal is, át kell most gondolnunk, hogy miként tovább. Nagyon örülök ennek az aranyéremnek!”

Kónya Csengének édesapja mellett másik mestere, Dávid László gratulál az aranyasszót követően.

Gulácsi Ferenc, a korosztály válogatott edzője így foglalta össze a hétvégét: “Amilyen csalódást okozott a szombati csapatverseny, annyira örülök a mai napnak. Kónya Csenge aranyérme, és a mutatott vívása nagyszerű teljesítmény, és az is örömteli, hogy az erős mezőnyben további két magyar végzett a legjobb nyolc között. Heten-nyolcan harcolnak a jelek szerint a világversenyeken történő csapatba kerülésért, és ez csak jót tehet a fegyvernemnek!”

Csenge mellett Szaniszló Dorottya a hetedik, Domonkos Emese a nyolcadik helyen végzett, ami szintén nagyon szép teljesítménynek számít. A korosztály egyik legjobbja, Spiesz Anna kilencedik lett, egészségügyi okok miatt éppen a Kónya elleni nyolcaddöntő előtt kellett visszalépnie. 

Férfi kardcsapataink közül ezúttal a másik számú szerepelt jobban, amely a negyedik helyen végzett, míg az első válogatott az ötödik helyen zárt. 

A jól sikerült körversenynek otthont adó Gödöllő egyben vadonatúj vívótermét is felavatta ezzel a versennyel. A klub olimpiai bronzérmese, az építkezési projektben vezető szerepet vállaló Gémesi Csanád a következőket nyilatkozta honlapunknak a csarnokról, illetve pályafutása folytatásáról: “Nagyon büszkék vagyunk az új csarnokunkra, és őszintén hiszem, hogy ez a lehetőség új fejezetet nyithat városunk vívásának történetében. Gödöllő kardhagyományait szeretnénk követni, és erre most megvan minden esélyünk. Remélem, mostani vendégeink mindennel elégedett voltak. Hogy én miként folytatom? A klub versenyzője vagyok, és folytatom a pályafutásomat. A fizikai edzéseket már megkezdtem, és az év végi országos bajnokságon gödöllői színekben mindenképpen pástra lépek.”

Eredmények. Kadet női kard európai körverseny, Gödöllő, 139 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Spiesz-Hillier 15:7, Kovács-Kurzawa (német) 15:9, Kónya-Csatzaku (görög) 15:2, Bognár-Papada (görög) 15:9, Gömöri-Szabó 15:10, Domonkos-Wieckiewicz (lengyel) 15:13, Bende-Kocer (török) 15:12, Szaniszló-Demirkol (török) 15:9, Felföldi-Ustun (török) 15:7, Csonka-Dumitru (román) 15:11, Gondos-Nejkova (bolgár) 12:15, Nagy-Fusea (román) 12:15, Kis-Popa (román) 11:15, Horváth-Stan (román) 12:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Spiesz-Kovács 15:14, Kónya-Popa (román) 15:5, Bognár-Graudins (német) 15:14, Domonkos-Bende 15:4, Csonka Nejkova (bolgár) 15:9, Szaniszló-Nitschmann (német) 15:10, Felföldi-Stan (román) 14:15, Gömöri-Papateodoru (görög) 12:15.

Nyolcaddöntő: Kónya-Spiesz mérkőzés nélkül, Domonkos-Papateodoru (görög) 15:9, Szaniszló-Kozlowska (lengyel) 15:11, Csonka-Atanaszova (bolgár) 11:15, Bognár-Gungor (török) 8:15.

Negyeddöntő: Kónya-Gungor (török) 15:14, Domonkos-Kefala (görög) 8:15, Szaniszló-Atanaszova (bolgár) 4:15.

Elődöntő: Kónya-Kefala (görög) 15:11.

Döntő: Kónya-Atanaszova (bolgár) 15:8.

Végeredmény: 1. Kónya Csenge (edző: Kónya Balázs, Dávid László, válogatott edző: Gulácsi Ferenc), 2. Kalina Atanaszova (bolgár), 3. Konsztantina Kefala (görög) és Amalia Stan (román), 7. Szaniszló Dorottya (edző: Kovács Laura, válogatott edző: Gulácsi Ferenc), 8. Domonkos Emese (edző: Sárközi Gergely, válogatott edző: Gulácsi Ferenc), 9. Spiesz Anna, …11. Bognár Liza, …16. Csonka Dorottya, …22. Kovács Zsanett, …29. Bende Barbara, 30. Gömöri Gréta, …32. Felföldi Nóra, …37. Kis Abigél, 38. Szabó Polli, …41. Gondos Pálma, …56. Horváth Emma, 57. Hiller Helka, …63. Nagy Anna.

Kadet férfi kardcsapat európai körverseny, Gödöllő, 31 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Lengyelország 4 45:18, Magyarország 2-Ukrajna 4 45:20, Magyarország 4-Vegyes csapat 45:20, Magyarország 3-Olaszország 1 28:45.

Nyolcaddöntő: Magyarország-Olaszország 2 45:18, Magyarország 2-Románia 2 45:35, Magyarország 4-Lengyelország 2 27:45.

Negyeddöntő: Magyarország 2-Bulgária 3. 45:30, Magyarország-Ukrajna 42:45.

Elődöntő: Magyarország 2-Románia 30:45.

A 3. helyért: Magyarország 2-Ukrajna 21:45.

Végeredmény: 1. Törökország, 2. Románia, 3. Ukrajna, 4. Magyarország 2 (Berkeszi Dániel, Mikuska Péter, Szalai Zalán), 5. Magyarország (Godó Frigyes, Hanzély Ákos, Papp Zsadány, Vajda Oszkár),…16. Magyarország 4 (Bander László, Nagy Zsombor, Tolnai Tóth Zétény, Tóth Regős Bence), …23. Magyarország 3 (Bödöcs Tamás, Cserveny Bálint, Suszter Vencel),. 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Negyedik helyezés – kis lépés előre

A férfi párbajtőrcsapat negyedik helyével az eddigi legjobb eredményét érte el a rijádi korosztályos vb-n a magyar küldöttség, de az érem továbbra is hiányzik. A nők 6. helyen zártak. Jönnek a kardozók, hajrá, magyarok!

KÖZGYŰLÉS 2024

Tisztelt Egyesületek! A Magyar Vívó Szövetség elnöksége 2024. április 11-i elnökségi ülésén,  7/2024/3 számú határozatával elfogadta az éves rendes közgyűlés kiírására vonatkozó előterjesztést, mely szerint 2024. május 17-én, péntek 15.00 órára a Magyar...

Szilárd Anna 5. – egyet léptünk előre

Megszerezte első egyéni “kisdöntőjét” a magyar küldöttség a rijádi korosztály világbajnokságon. Kadet női párbajtőrben Szilárd Anna lett ötödik, gratulálunk!

Tovább tart a böjt

Keresztes Ádám szerepelt a legjobban a magyarok közül a kadet és junior világbajnokság junior párbajtőr egyéni versenyszámában. A tatai vívó nyolcaddöntőig jutott.

Közgyűlés következik

Május 17-én tartja a Magyar Vívó Szövetség az évi rendes, egyben tisztújító közgyűlését a Magyar Sport Házában.

Élő eredmények

Közelgő események