Kun Anna, Bakos Bálint: boldog bajnokok

dec 19, 2020 | Hírek

A párbajtőr nem hazudtolta meg önmagát: nagyobb, illetve kisebb meglepetésekkel zárult az országos bajnokság. Az aranyérmet a nőknél Kun Anna (OMS-Tata), a férfiaknál Bakos Bálint (Vasas) szerezte meg

FÉRFI PÁRBAJTŐR. A fegyvernem, melyben a legtöbb, komoly nemzetközi eredményt elérő vívóval rendelkezünk. Talán ezért fordulhatott elő, hogy nem lett dobogós három világbajnok (Siklósi Gergely, Rédli András, Szényi Péter), olimpiai érmes (Somfai Péter), két junior világbajnok, felnőtt Vk-döntős (Andrásfi Tibor, Koch Máté), mégsem kiáltunk hatalmas szenzációt a végeredmény láttán. Kisebbet azért igen, mert Bakos Bálint győzelmét kevesen gondolták előre. Ám, aki végignézte a Vasas tehetséges vívójának napi vívását és eredménysorát, az nem vitathatja el Halla Péter tanítványa aranyérmének jogosságát. A mester még “hazavihetett” egy ezüstöt és bronzot is, ugyanis Nagy Dávid lett a második, Bányai Zsombor pedig a harmadik, míg a másik bronzérmes Berta Dániel lett. 

Bakos Bálint (szemben) klasszisok sorát győzte le az aranyérem felé vezető úton.

Bakos Bálint: “Nagyon boldog vagyok! Régóta vártam már arra, hogy egy versenyen minden összejöjjön, és most egész nap jól ment a vívás, nehéz ágon, remek párbajtőrözőket legyőzve nyertem. A távlati cél természetesen a válogatottba kerülés, és ez a siker további erőt adott ehhez.”

NŐI PÁRBAJTŐR. A fegyvernemben számos meglepetés történt pénteken és szombaton is, ám a döntő tulajdonképpen megfelelt a papírformának. Miután több válogatott versenyző, közte Muhari Eszter, a verseny korábbi szakaszában búcsúzott, a két legmagasabban rangsorolt és legrutinosabb vívó, az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese és Kun Anna került a döntőbe. Előbbi korántsem egyszerűen, ugyanis a nyolcaddöntőben 13:14-ről fordított Dékány Kinga ellenében. A két bronzérmet két junior tehetség, a tatai Büki Lili, és a BVSC-s Tóth Jázmin nyerte, majd az első helyért az ugyancsak tatai Kun Anna saját magának történelmet írt. Színvonalas asszóban győztes le 15:10-re Emesét Plásztán Attila tanítványa, pályafutása során, 15 tusos asszóban először. Éppen egy magyar bajnoki döntőben…!

Kun Anna magyar bajnoki mosolya az olimpiai bajnok legyőzése után.

Kun Anna: “Nagyszerűen alakult ez a nap! Emesét legyőzni hatalmas dolog, és eddig versenyen hiába próbálkoztam vele… Ez tovább emeli számomra az aranyérem értékét. Ahogy haladt a nap, egyre jobban ment a vívás, és a végén feltettem az i-re a pontot!”

Eredmények. Országos bajnokság, párbajtőr. BOK Sportcsarnok. 

Férfi egyéni, 171 induló. Végeredmény: 1. Bakos Bálint (Vasas, edző: Halla Péter), 2. Nagy Dávid (Vasas), 3. Berta Dániel (Honvéd) és Bányai Zsombor (Vasas), 5. Kovács Gergely (Alba Regia), 6. Szényi Péter (MTK), 7. Keszthelyi Zsombor (AVA Békéscsaba) és Nagy Marcell (Vasas). A döntőben: Bakos-Nagy 15:11.

Női egyéni, 137 induló. Végeredmény: 1. Kun Anna (OMS-Tata, edző: Plásztán Attila), 2. Szász-Kovács Emese (Vasas), 3. Tóth Jázmin (BVSC) és Büki Lili (OMS-Tata), 5. Szenti-Bukócki Bianka (Vasas), 6. Wimmer Dorina (MTK), 7. Fekete Bosziljka (Vasas), 8. Kálmán Gyöngyvér (Interfencing Debrecen). A döntőben: Kun-Szász-Kovács 15:10.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Magyarokkal kezdődik a világranglista

Koch Máté az első, Siklósi Gergely a második helyen áll a párbajtőr világranglistán! Ilyen sem volt magyar részről évtizedek óta!

Jön a Sztárvívás!

Következik a “Sztárok a páston”! A Ludovika Arénában csütörtökön délután fél 6-tól következik a sztárok versenye – az országos bajnokság előestéjén.

A válogatás szabályai

A hétvégi országos bajnokság után következő elnökségi ülésen véglegesítik a magyar válogatottat az Európa-bajnokságra, illetve az olimpiára. Ennek folyamatáról írunk.

Bronzérmes a férfi kardcsapat

Folytatta remek sorozatát a férfi kardcsapat! Szatmári András nélkül is érmet nyert, harmadik lett a madridi Világkupa-versenyen, gratulálunk!

Ezúttal 9. hely jutott férfi párbajtőrben

Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a kilencedik helyen végzett a párizsi Világkupán.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM