Madridon át Tokióba (1. rész) – Dósa Dániel

ápr 15, 2021 | Hírek

Madridban rendezik jövő hétvégén az európai olimpiai pótkvalifikációs versenyt. Tőrben Dósa Dani, párbajtőrben Kun Anna indul, első hely kell a kvótához. A vívók mondják el érzéseiket, elsőként Dani!

A magyar vívósport eddig 13 olimpiai kvótával rendelkezik. Kijutott Tokióba a férfi és a női kardcsapat, a női tőrcsapat, valamint férfi párbajtőr egyéniben Siklósi Gergely. Legutóbb, 2016-ban, Rióba egy csapat és további 6 egyéni versenyző jutott ki (10 kvóta), míg 2012-ben Londonban mindösszesen négy egyéni kvótát szereztünk. Az előrelépés egyértelmű, és reméljük, jövő hétvégén tovább emelkedhet kvótáink száma!

Madridban április 24-én, szombaton rendezik annak a két versenyszámnak az európai olimpiai pótkvalifikációs viadalát, melynek győztese, amolyan utolsó esélyként, indulhat a tokiói játékokon. A szabályokról: fegyvernemenként és kontinensenként azon országok egy-egy vívója indulhat, melyek eddig sem csapatban, sem egyéniben nem szereztek kvótát. Ezek, és a fentebb írtak alapján férfi tőrben és női párbajtőrben érintett Magyarország. A szakmai testület döntése, illetve az elnökség jóváhagyása alapján férfi tőrben Dósa Dániel, női párbajtőrben Kun Anna indulhat, e cikkünkben Danival beszélgettünk a felkészüléséről, az esélyeiről és az érzéseiről – őt követi majd Anna.

Bízunk benne, hogy Madridban is lesz oka az örömre Dósa Daninak.

“Lassan egy éve várok erre a versenyre, ami azért egészen különleges érzés. Úgy tekintek rá, mint egy nagy lehetőségre, ez jár a fejemben, és nem az, hogy minden áron nyernem kell, hiszen csak a győztes juthat el az olimpiára. Egészen különleges ez a pótkvalifikációs esemény, talán némi előnyt jelenthet az számomra, hogy én öt évvel ezelőtt már indultam hasonlón. Akkor egyetlen tussal kaptam ki az elődöntőben, ebből is próbálom leszűrni a tapasztalatokat. Nincs sok induló, de rendkívül homogén a mezőny, elvégre nagyjából hasonlóan erős országok legjobbjai vívnak. Mindenki izgul, és természetesen mindenki nyerni akar, itt aztán tényleg csak azt jegyzik, azt viszont nagyon… Megpróbálom majd élvezni a vívást, de az persze nem kérdés, hogy milyen céllal lépek majd pástra jövő szombaton” – nyilatkozta honlapunknak a Törekvés 25 éves tőrözője, Szirmai Benedek tanítványa, Beliczay Sándor neveltje. 

Dósa Dani tökéletes fizikai állapotban érzi magát.

Arra a kérdésre, hogy kik lehetnek a legnagyobb riválisai, illetve miként készül ellenük, így nyilatkozott Dósa Dani. “Természetesen tudom, hogy kik a nagy ellenfelek, ilyen például a lengyel Siess, vagy a cseh Chupenitch. De mondom, itt szinte mindenki kellemetlen. Erős az olaszból törökre, vagy britből ciprusira váltó vívó, de nagyon kellemetlen az ukrán és az osztrák is. Azért fentiek ellenére készültem, készülök a riválisokból. Több videó elemzést készítettünk a mesterrel, ilyen szempontból is igyekeztem a lehető legtöbbet megtenni. Jelenthet némi előnyt, hogy a fent említett két tőröző kiemeltként nem vív a csoportkörben, én viszont igen. Ez önbizalmat is adhat, és jó bemelegítésnek is számíthat, testben és fejben egyaránt.”

Végül arról beszélt Dani, hogy miként érzi, milyen állapotban vág neki minimális nemzetközi versennyel a háta mögött az olimpiai pótkvalifikációs viadalnak. “Úgy érzem, minden tőlem telhetőt megtettem. Nagyon sokat segített, hogy idén három részletben, nagyjából hat hetet készültem az olaszországi Frascatiban, olimpiai és világbajnokokkal edzhettem együtt. És akadt olyan is, hogy a végén már nem kértek belőlem… Rengeteget dolgoztam, fizikálisan százszázalékos állapotban érzem magam. Nagy kérdés, hogy mentálisan milyen napot fogok ki, pszichológussal dolgoztunk és dolgozunk azon, hogy ilyen téren is a legtöbbet hozzam ki magamból. Várom a versenyt, elvégre több mint egy éve csak ez jár a fejemben…!”

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Dánielfy Gergő és Kocsis Alexandra a két Sztárvívó

Nagyszerű hangulatban zajlott a SztárVívás a Ludovika Arénában. A férfiaknál Dánielfy Gergő, a nőknél Kocsis Alexandra lett a vívósztár. Gratulálunk!

Országos bajnokság – világklasszisokkal

Új időpontban, új helyszínen, ám ha lehetséges, még nagyobb tétért zajlik majd péntektől vasárnapig az országos bajnokság a Ludovika Arénán.

Magyarokkal kezdődik a világranglista

Koch Máté az első, Siklósi Gergely a második helyen áll a párbajtőr világranglistán! Ilyen sem volt magyar részről évtizedek óta!

Jön a Sztárvívás!

Következik a “Sztárok a páston”! A Ludovika Arénában csütörtökön délután fél 6-tól következik a sztárok versenye – az országos bajnokság előestéjén.

A válogatás szabályai

A hétvégi országos bajnokság után következő elnökségi ülésen véglegesítik a magyar válogatottat az Európa-bajnokságra, illetve az olimpiára. Ennek folyamatáról írunk.

Élő eredmények

Közelgő események