Magyarok Párizsban – Koch Máté

jún 6, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Koch Mátéval folytatjuk!

KOCH MÁTÉ

24 esztendős párbajtőröző, egyesülete: Vasas. 

Edzői: Halla Péter (2008-2022), Boczkó Gábor (2022-).

Legjobb eredményei: egyéni világbajnok (2023), csapat Európa-bajnok (2023), a világranglista jelenlegi első helyezettje. 

Koch Mátéról bátran kijelenthetjük, hogy még csak huszonnégy esztendős, de máris a magyar vívás különleges egyénisége. Mi több, meghatározó egyénisége. Mert minek is neveznénk egy éppen regnáló egyéni világbajnokot, aki egyben vezeti az aktuális, egyéni világranglistát? Abban a fegyvernemben, amelyben az sem szokatlan, ha valaki negyven évesen ér el hasonlót – lásd még Imre Géza.  

Persze, mindez nem ilyen egyszerű, és egyáltalán nem így indult. Máté egy mentalitásban azonnal erős és határozott, de mozgáskultúrában hétköznapinak semmiképpen nem nevezhető vívással lépett színre anno, és Halla Péter, a nevelőedzője, sasszemmel vette észre benne a tehetséget. Már fiatal korában is különc vívását nem akarta megváltoztatni, legfeljebb “keretek közé tenni”, formálni. A “kis Kochnak” pedig mindene volt a párbajtőr már akkor is, a sikerért, a győzelemért a falon átment volna. Eleinte egyébként akadtak olyanok, akik megmosolyogták a vívását. Nos, ők ma már nem mosolyognak. Mi több, ha még aktív párbajtőrözők, akkor összeteszik a két kezüket azért, nehogy összehozza őket a sors Mátéval. 

Az első “áttörést” talán 2019 telének végére tehetjük, amikor Koch Máté egy nagyon erős korosztály versenyében – többek között Nagy Dávid, Andrásfi Tibor, az olasz Di Veroli és Vismara, no meg az aktuális orosz és francia korosztály – lett Foggiában junior Európa-bajnok. Akkor azért a “fura” jelzők már kezdtek “nagyon ügyes”-re változni… Már csak azért is, mert előtte két évvel, 17 esztendősen (!), a semmiből, világsztárokat legyőzve lett harmadik a heidenheimi, hatalmas mezőnyű felnőtt Világkupán!

(Itt következik egy, ezen a honlapon ritka, személyes bekezdés. Koch Máté eszméletlen jó srác. Kicsit különc, kicsit bohém, kicsit igenis fura. De hatalmas szíve van, a végtelenségig kedves és rendes, mély érzésű, remek ember. Egész más arcot ölt az egyéni, mint a csapatversenyen. Gond nélkül átalakul “gátlástalan, önző, kíméletlen” vívóból, igazi csapatemberré. Ráadásul látványos az a változás emberileg és szakmailag egyaránt, amin Máté végigment, az általam felületesen, de végigkövetett, lassan közel tíz esztendő alatt. És messze még a vége…)

Aztán a férfi párbajtőrcsapatnak nem jött össze az olimpiai kvalifikáció Tokióra, és mindeközben a 2021/22-es szezonra a Vasas vívója kihagyhatatlanná vált a felnőtt válogatottból. Viszont egy fontos állomás megemlítése elkerülhetetlen Mátéval kapcsolatosan. A 2022-es vb utáni őszön ugyanis az edzőváltás mellett döntött – ennek részleteit a 2023-as Sport évkönyvben részletesen elmesélte -, és bevallott példaképe, Boczkó Gábor lett a mestere. A kapcsolatuk a jelek szerint értékeken, érzelmeken és szakmai alapokon alapul -, le a kalappal előttük. Ám ehelyütt is adjuk meg azt, ami Halla Péternek jár: nélküle Koch Máté nem lenne az, aki most…

Ehelyütt ennyit erről, mert ami azóta, az elmúlt szűk két évben történt a magyar klasszissal, az tényleg már-már “tündérmese”. Egy, a korábbiaknál jóval kiegyenlítettebb szezon után 2023 júliusában elképesztő vívással nyerte meg a milánói világbajnokságot, majd az azóta eltelt időszakban átvette a vezetést a világranglistán. Egyébként egy apró “mellékzönge”: Koch Máté úgy első az említett rangsorban, hogy eközben nem nyert eddig a pályafutása során Világkupa-, vagy Grand Prix-versenyt. 

Mellesleg: ez a kuriózum még különlegesebb lenne, ha mindezt olimpiai érem (érmek…) után mondhatnánk el róla… Mert minden esélye megvan erre Párizsban – egyéniben és csapatban egyaránt. Hajrá, Máté!

Koch Máté egyéni versenye a párizsi olimpián július 28-én lesz, csapatban augusztus 2-án vív majd. Hajrá, Máté!

(Koch Máté pénteken, a Facebook-oldalunkon megjelenő videóinterjújában arról is beszél, hogy miként készül Párizsra, mit szeretne elérni kortársaival – meg még sok minden egyebet. Figyeljétek Facebook-oldalunkat!)

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Magyarok Párizsban – Siklósi Gergely

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Siklósi Gergellyel folytatjuk!

Boros Péter a világ legidősebb aktív vívója

Bekerült a Guinness-rekordok könyvébe Boros Péter, a világ legidősebb aktív vívója. Aki továbbra sem pihen, 90 évesen is ott volt a hétvégi Csacsi Kupán.

Csacsi Kupa a “fellegekben”

Csák Attila szervezésében ismét megrendezték a veterán tőrözők Csacsi Kupáját. Újra különleges helyszínen, a visegrádi Fellegvár teraszán vívtak.

Magyarok Párizsban – Nagy Dávid

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Nagy Dáviddal folytatjuk!

Kijelölték az Eb-csapatot

Boczkó Gábor szövetségi kapitány előterjesztése alapján kijelölte az MVSZ elnöksége a bázeli Eb-n részt vevő magyar válogatottat.

Élő eredmények

Közelgő események